Leer de geheimen kennen achter de gebaren

Ontdek de tips, trucs en technieken die ook jij kunt toepassen om direct beter en duidelijker te dirigeren!

Als dirigent zie ik elke dag weer hoe belangrijk het is om de basistechnieken onder de knie te hebben. Elke dag ben ik nog dankbaar voor het feit dat er vanaf het begin een goede docent voor mijn neus stond die mij de basis op een juiste manier kon aanleren.

slechts een beperkt aantal plaatsen

Al 426 cursisten gingen je voor!

"Het voordeel van duidelijk dirigeren!"

Mijn naam is Lorenzo Papolo, professioneel dirigent met meer dan 20 jaar ervaring, zowel met koren als orkesten. In al die jaren heb ik ervaren dat een goede beheersing van de slagtechniek de basis is voor een effectieve repetitie en goede uitvoering.


Mijn hoofdvakstudie 'Directie' heb ik met een eervolle vermelding mogen afronden en ik heb vele nationale en internationale prijzen behaald met koren en orkesten.


De dirigent communiceert hoofdzakelijk non-verbaal waardoor een goede beheersing van de slagtechniek onontbeerlijk is. Als dirigent blijf je daarom altijd bezig met het optimaliseren van deze slagtechniek.


Deze Basiscursus Dirigeren is daarbij een goed startpunt voor iedereen die zich het dirigeren eigen wil maken. Met liefde voor het vak draag ik mijn jarenlange kennis graag over aan anderen.

Veel van de 15.000 koren in Nederland hebben moeite om een dirigent te vinden. Er zijn namelijk niet zoveel dirigenten als dat er koren zijn. Het precieze aantal koordirigenten is ook helemaal niet bekend, omdat ze niet zijn verenigd in bijvoorbeeld een beroepsvereniging. Er is wel een schatting dat er ongeveer 5.000 dirigenten zijn.

Wat er in zo’n situatie vaak gebeurt, is dat een koorlid, de pianist of een zangdocent het ‘stokje’ overneemt en het koor gaat dirigeren. Iemand die vaak helemaal geen lessen koordirectie gevolgd heeft en die nog nooit heeft geleerd wat het ‘armengezwaai’ nou precies voor doel heeft en inhoudt.

"Wat ga je leren?"

Wat jij gaat leren op deze dag is de basistechnieken van het dirigeren. Verschillende onderwerpen komen aan bod en worden voorgedaan en door jou nagedaan en ter plekke geoefend. Je wordt daarbij door mij ondersteund en gecoached.


Aan het einde van de dag wordt er tijd ingeruimd voor het stellen van vragen over repeteren, dirigeren, het sociale aspect van het dirigentschap, etc.

  • Een goede houding
  • Het tikpunt
  • Maatsoorten dirigeren
  • Inzetten aangeven
  • Afslaan
  • Dynamiek aangeven
  • Fermates dirigeren

De Volgende basiscursus vindt plaats op 

zaterdag 25 mei 2019 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

ervaringen van cursisten

Een leuke en leerzame dag met een groep enthousiaste dirigenten in spe. Grappige oefeningen. Hilarisch dat je armen niet zomaar onafhankelijk willen/kunnen werken.

Ricardo Lemmens

Het was een geweldige dag.

Onder enthousiaste leiding van Lorenzo hebben we enorm veel geleerd.

De mogelijkheid om direct te oefenen en feedback te krijgen is een mooie tool om snel de slag te pakken te krijgen. Een heel gemêleerd gezelschap was er afgelopen zaterdag. Dit zorgt ervoor dat er heel veel praktijkgevallen besproken konden worden.

Absoluut een gat in de markt. Kan niet wachten om het morgenavond op mijn koortje uit te gaan proberen :-)

André

De afgelopen dag heb ik als super ervaren, leuk om jou te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.
Ook de kennismakingen met de andere kandidaten die aanwezig waren was heel leuk en interessant.

Hoe jij deze dag invulde was leerzaam en leuk nu je de basisbeginselen hebt uitgelegd kan ik e.v.t. mee aan de slag. Het uitleggen van de verschillende onderdelen was zeer duidelijk, en op een dusdanige manier zodat het niet slaapverwekkend was.

Een ieder die interesse heeft om te leren dirigeren zou ik deze workshop cq cursus aanraden.
Een geweldige dag om op terug te kijken.

Johan Walhout

Ik heb een muzikale achtergrond maar dirigeren is toch een vak apart. Zeer veel gehoord en zelf ook geoefend. Er was genoeg ruimte voor persoonlijke vragen en een ieder kreeg voldoende aandacht! Ik hele leuke leerzame dag met een groep fijne mensen die allemaal de neus dezelfde kant op hebben staan.

Alien Vos

Het was geweldig! Precies wat ik had gehoopt!
Niet te moeilijk, maar gewoon duidelijk en toegankelijk.
Bedankt!

Yke-Mary van der Ende- Stelwagen

De Volgende basiscursus vindt plaats op 

zaterdag 25 mei 2019 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

faq

Ik kan geen noten lezen. Is dat een probleem?

Ik weet niks van muziektheorie. Kan ik dan toch meedoen?

Moet ik een instrument bespelen als ik mee wil doen?

Hoeveel ervaring moet ik hebben als dirigent om mee te kunnen doen?

Is deze cursusdag alleen bedoeld voor koordirigenten of kunnen orkestdirigenten ook meedoen?

Ik dirigeer niet. Kan ik dan toch meedoen?

© Copyright 2013 - 2019 Dirigentenacademie

>