Leer de geheimen kennen achter de gebaren

Ontdek de tips, trucs en technieken die ook jij kunt toepassen om direct beter en duidelijker te dirigeren!

Als dirigent zie ik elke dag weer hoe belangrijk het is om de basistechnieken onder de knie te hebben. Elke dag ben ik nog dankbaar voor het feit dat er vanaf het begin een goede docent voor mijn neus stond die mij de basis op een juiste manier kon aanleren.

slechts een beperkt aantal plaatsen

Al 471 cursisten gingen je voor!

"Het voordeel van duidelijk dirigeren!"

Mijn naam is Lorenzo Papolo, professioneel dirigent met meer dan 20 jaar ervaring, zowel met koren als orkesten. In al die jaren heb ik ervaren dat een goede beheersing van de slagtechniek de basis is voor een effectieve repetitie en goede uitvoering.


Mijn hoofdvakstudie 'Directie' heb ik met een eervolle vermelding mogen afronden en ik heb vele nationale en internationale prijzen behaald met koren en orkesten.


De dirigent communiceert hoofdzakelijk non-verbaal waardoor een goede beheersing van de slagtechniek onontbeerlijk is. Als dirigent blijf je daarom altijd bezig met het optimaliseren van deze slagtechniek.


Deze Basiscursus Dirigeren is daarbij een goed startpunt voor iedereen die zich het dirigeren eigen wil maken. Met liefde voor het vak draag ik mijn jarenlange kennis graag over aan anderen.

Veel van de 15.000 koren in Nederland hebben moeite om een dirigent te vinden. Er zijn namelijk niet zoveel dirigenten als dat er koren zijn. Het precieze aantal koordirigenten is ook helemaal niet bekend, omdat ze niet zijn verenigd in bijvoorbeeld een beroepsvereniging. Er is wel een schatting dat er ongeveer 5.000 dirigenten zijn.

Wat er in zo’n situatie vaak gebeurt, is dat een koorlid, de pianist of een zangdocent het ‘stokje’ overneemt en het koor gaat dirigeren. Iemand die vaak helemaal geen lessen koordirectie gevolgd heeft en die nog nooit heeft geleerd wat het ‘armengezwaai’ nou precies voor doel heeft en inhoudt.

"Wat ga je leren?"

Wat jij gaat leren op deze dag is de basistechnieken van het dirigeren. Verschillende onderwerpen komen aan bod en worden voorgedaan en door jou nagedaan en ter plekke geoefend. Je wordt daarbij door mij ondersteund en gecoached.


Aan het einde van de dag wordt er tijd ingeruimd voor het stellen van vragen over repeteren, dirigeren, het sociale aspect van het dirigentschap, etc.

  • Een goede houding
  • Het tikpunt
  • Maatsoorten dirigeren
  • Inzetten aangeven
  • Afslaan
  • Dynamiek aangeven
  • Fermates dirigeren

De Volgende basiscursus vindt plaats op 

zaterdag 12 December 2020 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

ervaringen van cursisten

Man, wat was dát leuk!

Man, wat was dát leuk! Het was een heel bont gezelschap van dik 25 man. Met voldoende corona-afstand!

Rijp en groen door elkaar: variërend van mensen die aan het fenomeen "dirigeren" komen snuffelen en schooljuffen die met de kids op school een koortje wilden starten, via tot-dirigent-gebombardeerde zangers van een shantykoor en muziekpsychologen tot leiders van een big-band. En allemaal zoiets van: laten we daar nou eens wat structuur in brengen. Komende vanuit Giessendam tot Giethoorn en van Hilversum tot Arnhem.

Heel veel geleerd, zowel van de cursusleider als van de andere cursisten. Onder andere wat je níet moet doen!

Aan cursusleider Lorenzo merk je dat er een brok dirigeer-ervaring staat. Instructie-stof wordt afgewisseld met (humoristische) praktijk-verhaaltjes. Ook veel gelachen met en om elkaar (maar nooit uitlachen!).

Ben er ook achter gekomen dat ik nog een heleboel níet weet en kan. Maar dáár valt aan te werken. Als ik maar tijd en gelegenheid krijg.

Als er een vervolg komt wil ik daar graag van op de hoogte gebracht worden!

Jacques

Ik heb als een absolute dirigeer-leek enorm veel opgestoken. Kernbegrip van de dag was: “Werkt het voor jou anders, maar het werkt wel, dan is dat prima”. Dank voor een memorabele dag.

Jan Jacobs

Een heel leerzame, gezellige en prikkelende dag. Met de groep was het enorm gezellig. Ben voluit positief!

Carolien Huisman

Heel prettig hoe er aandacht is voor zowel algemene zaken als ook de individuele verbeterpunten!
En vooral: geen eindeloze voorstel-rondjes maar gewoon: aan het werk! Veel van opgestoken.

Maaike Schoenmaker

Geweldig Inspirerende Dag!

Wat een geweldige dag hebben we meegemaakt bij de Dirigenten akademy , de dag werd geleidt door Lorenzo Papolo en hij heeft ons op een inspirerende manier de basis van het Dirigeren geleerd. Zeker een aanrader voor een ieder die wil leren dirigeren!

Pieter de Jager

De Volgende basiscursus vindt plaats op 

zaterdag 12 December 2020 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

faq

Ik kan geen noten lezen. Is dat een probleem?

Ik weet niks van muziektheorie. Kan ik dan toch meedoen?

Moet ik een instrument bespelen als ik mee wil doen?

Hoeveel ervaring moet ik hebben als dirigent om mee te kunnen doen?

Is deze cursusdag alleen bedoeld voor koordirigenten of kunnen orkestdirigenten ook meedoen?

Ik dirigeer niet. Kan ik dan toch meedoen?

© Copyright 2013 - 2019 Dirigentenacademie

>