Leer beter werken met

Je kinderkoor

Krijg de basistools aangereikt die elke kinderkoordirigent zou moeten kennen

Bij het leiden van je kinderkoor van het zingen met je groep komen extra vaardigheden om de hoek kijken.


Kinderen zijn enthousiast en zuigen nieuwe kennis op als een spons. Je wil ze graag begeleiden in hun muzikale ontdekkingstocht en naast het plezier, een lied van nummer goed aanleren.


Daarvoor heb ik een aantal praktische basistools ontwikkeld, die docent van dirigent zou moeten kennen. We oefenen met deze tools om je laten laten halen.

Misschien herken je de situatie wel: een school wil een koor beginnen en vraagt dan een muzikale moeder of juf om dit te leiden. Vervolgens blijkt dat er toch iets meer bij komt kijken dan alleen maar het voor een groep kunnen staan en muzikaliteit in huis hebben.

Natuurlijk is de school niet de enige plek waar kinderkoren worden opgezet. Maarzeker is wel dat, wanneer je met kinderen gaat werken in koorverband, er meer van je gevraagd wordt dan alleen maar het leiden van een groep en een stuks muzikaliteit.

"Wat ga je leren?"

Wat jij gaat leren op deze dag zijn de basistools van het werken met kinderkoren. Verschillende onderwerpen komen aan bod en worden voorgedaan en ter plekke geoefend. Je krijgt daarbij meteen feedback.


Gedurende de dag is er uiteraard ruimte voor jouw vragen waardoor deze dag perfect aansluit op je eigen praktijk.

  • Non-verbaal leiding nemen (dirigeren)
  • Laten zien wat je wilt horen
  • Spelletjes ter bevordering van de samenklank van het koor
  • Toonvoorstellingsvermogen bij kinderen stimuleren
  • Zingen met handgebaren (solmiseren)
  • Vocal Painting voor kinderkoor
  • Ritmische vaardigheden voor kinderen
  • De belevingswereld van kinderen en hoe laten we aan sluiten
  • Sociale processen in koorrepetities met kinderen in verschillende leeftijdscategorieën

De Volgende cursusdag vindt plaats op 

zaterdag 7 september 2019 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

(beperkt aantal plaatsen)

De docent

Cursus kinderkoordirigenten

Mijn naam is Mathieu Vulto. Na mijn opleidingen Muziekregistratie, Bugel, HaFa-directie en Schoolmuziek heb ik steeds meer passie gekregen voor vocale muziek. Ik heb dan ook jarenlange ervaring in het dirigeren van ensembles en koren, met name kinderkoren. 


Daarnaast ben ik Opleidingsdocent Muziek aan de PABO en geef les als vakleerkracht muziek op scholen in het primair onderwijs.

"Ieder kind is uniek. Dat geldt ook voor de stemmen en de uitstraling. Breng een groep kinderen bij elkaar en het is iedere keer weer anders. Als ik met kinderen werk, is het meestal niet stil, dan is er geluid, stemmen, plezier. Wel op een respectvolle manier, dat verwacht ik van ze. De momenten dat er een stilte is voor een mooi lied zijn pareltjes, de concentratie voordat er iets moois klinkt.


Kinderen zijn eerlijk, als ze iets leuk of mooi vinden krijg je dat dubbel terug. En vooral ook big smiles. Volgens mij kunnen wij dát als dirigenten alleen maar stimuleren en uitvergroten! Dat maakt dit werk zo ontzettend leuk!" 


- Mathieu Vulto

Een prettige en zeer praktische cursus. Confronterend, dat ook. Maar met aan het eind een hoop aanknopingspunten om mee verder te gaan!

Moniek

Met de basiscursus en de vervolgcursus kun je al snel een koor effectief dirigeren

Met de basiscursus en de vervolgcursus kun je al snel een koor effectief dirigeren. Wel thuis voor de spiegel oefenen. Lorenzo weet het heel goed over te brengen, vrolijk en enthousiast. Ik heb twee mooie dagen gehad. Een derde zou er ook nog wel in gaan.

Pieter

Ik heb tijdens de cursusdag geleerd hoe belangrijk het is dat je de basistechnieken beheerst wanneer je een koor/orkest wilt leiden. Maken zij een fout, doe jij het dan wel goed?

En niet alleen de inhoud was in orde, ook was de dag goed georganiseerd met een prettige ontvangst op een prima locatie. Ik heb het cadeau heb gekregen, maar ik vind wel dat het de prijs van €97 waard was.

Als ik deze dag nog eens zou meemaken, dan zou ik het leuk vinden wanneer de liedjes (of stukjes daarvan) wat bekender waren, of iig op een blad stonden of iets dergelijks. Nu moesten we soms een groep aan het zingen krijgen met een liedje waarvan de tekst te onbekend was. Dat is voor het dirigeren minder erg, maar om dan in "het koor" te zingen minder leuk.

De kwaliteit die mij het meest aansprak van Lorenzo was zijn humor, kennis en kunde. Hij heeft veel te vertellen en doet dat op een prettige manier. Wel zou het fijn zijn wanneer er iets meer gelet zou worden op de balans tussen luisteren en doen.

Ellen

Een leervolle en gezellige dag!

Het was een heel leervolle dag en ook gezellig. Vooral de mogelijkheid, dat je zelf wat kunt oefenen is goed. Je staat er dan meteen voor.

Ook het benoemen van de valkuilen is eye-openend.

De internetcursus was al leerzaam, maar zo’n dag geeft toch een extra dimensie, en stimuleert ook om thuis toch meer te oefenen.

Bovendien de wetenschap, dat iedereen in het begin moeite heeft met 2 armen onafhankelijk van elkaar te gebruiken was prettig.

Ik kan met de aangereikte handvatten een behoorlijk stuk verder komen en heb het vertrouwen, dat ik het wel kan leren.

In ieder geval genoeg voor mijn mini mondharmonica orkestje.

Tina

Handige tips gehad. Een aanrader voor zowel beginnende als enigszins gevorderden dirigenten.

Eef Poelma

De Volgende cursusdag vindt plaats op 

zaterdag 7 september 2019 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

(beperkt aantal plaatsen)

Voor wie is deze dag?

Deze dag is bedoeld voor diegene die de leiding heeft over een kinderkoor óf die meer zou willen zingen met de klas. Dus ben jij een kinderkoordirigent, leerkracht muziek of leerkracht in het basisonderwijs en wil jij meer weten over (meerstemmig) zingen met kinderen? Dan is deze dag helemaal geschikt voor jou.

waar vindt deze dag plaats?

De locatie voor deze dag is het Akoesticum in Ede.

Het station voor de deur (maximaal 5 minuten lopen), een goede verbinding met snelwegen en voldoende parkeergelegenheid maakt het tot een ideale plek voor deze dag.

De Volgende cursusdag vindt plaats op 

zaterdag 7 september 2019 

in akoesticum (Ede)

De kosten voor deze hele dag zijn

€97

Dit is inclusief een goed verzorgde lunch.

(beperkt aantal plaatsen)

© Copyright 2013 - 2019 Dirigentenacademie

>