Voordat een arrangement op papier staat en kan worden gezongen door een koor of groep moet er eerst heel wat gebeuren. Als arrangeur moet je verschillende stappen doorlopen om alleen al te beginnen aan het arrangeren. Doe je dit niet, dan is het resultaat vaak minder dan wanneer je deze stappen wel zou doorlopen. Hieronder een paar tips om nog beter, sneller en toegankelijkere arrangementen te schrijven.
- Tip #1
Schrijf en zoek eerst de melodie met akkoorden uit (leadsheet). Schrijf ook de tekst eronder. Je kunt ook op verschillende plekken op het internet een leadsheet aanschaffen. Scheelt een hoop tijd, maar is niet gratis 😉 Twee sites die ik hiervoor gebruik zijn FreeHand Music en MusicNotes. Het voordeel aan deze site is dat je meteen je bladmuziek kunt uitprinten, maar ook nog uit verschillende toonsoorten kunt kiezen.
Door dit alvast te doen vóórdat je aan het arrangeren gaat, heb je een beter beeld van het nummer (vorm, omvang van de melodie etc.)
- Tip #2
Uitgangspunt voor het bepalen van de juiste toonsoort is de melodie. Zet de melodie in zo’n toonsoort dat deze goed kan worden gezongen door stemmen en op een lekkere hoogte ligt.
- Tip #3
Speel en zing het nummer een paar keer door (het liefst achter de piano of gitaar) en probeer op deze manier ideeën te ontwikkelen om in je arrangement te verwerken. Ik ben er altijd een voorstander van om eerst afstand te doen van het origineel en je eigen draai aan het nummer te geven. Maak akkoorden nog fraaier door het gebruik van toevoegingen of een totaal andere groove dan het origineel te gebruiken.
- Tip #4
Bepaal van tevoren voor welke bezetting je gaat schrijven. Schrijf je namelijk voor SATB en een piano (of complete band), dan schrijf je de akkoorden vaak anders uit dan wanneer je een SMATB a cappella-arrangement schrijft.
- Tip #5
Maak van tevoren een grove indeling van het arrangement op een leeg vel papier. Ik bedoel hiermee dat je de vorm van het nummer opschrijft en dan per regel gaat aangeven aan welke stem(men) je de melodie wilt geven en wat de rest van de stemmen doen. Op deze manier weet je al heel veel over je arrangement vóórdat het op papier komt te staan en kun je heel snel werken.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt wanneer je schrijft voor je eigen groep. Je zult zien dat je sneller en effectiever kunt werken wanneer je bovenstaande tips toepast bij jouw voorbereiding op het arrangeren.
Ik ben heel erg benieuwd hoe jij werkt en of je nog een aanvulling hebt op de bovenstaande tips. Je kunt alles hieronder kwijt!
Hoi Rogier,
Ik vond via de link naar de testimonials een video van je over hoe je een homofoon arrangement schrijft aan de hand van My Wild Irish Rose. Kan hem nog nergens vinden op je site maar hij is super goed! Ik heb er ontzettend veel aan gehad dus wederom ontzettend bedankt.
Gr Astrid
Dag Astrid,
Bedankt voor je reactie!
De video die ik daarvoor gebruikte vond ik van een niet al te beste kwaliteit. De planning is om binnenkort nog eens een videootje op te nemen met dezelfde informatie. Wanneer je dit trouwens goede info vond, moet je even de boel hier in de gaten houden. Ik ben een project aan het voorbereiden op het gebied van arrangeren. Het gaat enorm tof worden! 😀
Groetjes!