Er zijn vele mogelijkheden om je arrangement mooi op papier te krijgen. De ene mogelijkheid kost flink wat euro’s (of dollars), maar er zijn ook gratis programma’s te krijgen. Hieronder een klein overzicht van de mogelijkheden.

 

  • Sibelius 7

Sibelius is alweer aan zijn 7e versie toe. Toen ik zo’n 10 jaar geleden met Sibelius 1.3 kennis maakte was het al een ‘state of the art’ muzieknotatieprogramma dat andere programma’s met gemak versloeg. Het gebruiksgemak is alleen nog maar verbeterd en de ‘sounds’ zijn geweldig. Door de makkelijke gebruikersinterface is er snel mee te leren werken. Een volledige versie kost zo’n €550,- en is het geld meer dan waard. Je kunt op de website aangeven of je een DVD thuisgestuurd wilt krijgen of dat je een downloadversie wilt kopen. Je kunt dus meteen aan de slag! Er is ook een soort basisversie voor de niet teveel eisende arrangeur/componist. Deze is te koop voor €139,-!

 

  • Finale 2011

In 2010 ben ik overgestapt op Finale. Niet omdat Sibelius mij niet meer beviel, maar omdat de uitgeverij waarvoor ik ging schrijven met dit pakket werkte. Ik moet zeggen dat ik het programma in eerste instantie wat ‘lomp’ vond. Het voelde wat degelijker aan dan Sibelius, maar niet echt wendbaar. Ook het gebruikersgemak is wat minder. Je moet er wel eventjes wat tijd in stoppen om het programma te leren kennen. Nu ik over ben gestapt en het wat beter heb leren kennen, zie ik in dit programma wel veel voordelen ten opzichte van Sibelius. Met name in de lay-out heb je wat meer invloed. Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen van dit softwarepakket, elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Het meest complete pakket kost €600,-. Wanneer je de goedkoopste (en ook meest uitgeklede) versie wilt gebruiken kan dat al vanaf $9,95! Hiertussen zitten nog drie pakketten.

 

  • MuseScore

Ik had het al over gratis stukjes software. MuseScore is zo’n programma. Het is een open source programma en daarom ook niet helemaal vrij van foutjes in de programmatuur. Maar er is prima mee te werken wanneer je niet teveel eist van zo’n programma en ook wat tijd wilt en kunt spenderen om work-arounds te vinden voor de programmeerfoutjes. Je kunt het hier downloaden.

Verder is er nog een aantal programmaatjes waar ik geen enkele ervaring mee heb, maar die anderen prima van pas zouden kunnen komen naast de programma’s die ik hierboven heb beschreven. Een lijstje:

Werk je met nog andere programma’s dan met de bovenstaande? Of heb je ervaring met de programma’s die ik noem in het lijstje, dan zou ik het erg leuk vinden als je daar iets over verteld in een reactie hieronder.

Rogier IJmker
Rogier IJmker

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arrangeervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen. Hij is initiatiefnemer van de site www.workshopsvoorkoren.nl waarop workshopleiders uit heel Nederland en België verzameld worden en kunnen worden benaderd.

Laat Een Reactie Achter