16 september 2011

Er zijn vele mogelijkheden om je arrangement mooi op papier te krijgen. De ene mogelijkheid kost flink wat euro’s (of dollars), maar er zijn ook gratis programma’s te krijgen. Hieronder een klein overzicht van de mogelijkheden.

 • Sibelius 7

Sibelius is alweer aan zijn 7e versie toe. Toen ik zo’n 10 jaar geleden met Sibelius 1.3 kennis maakte was het al een ‘state of the art’ muzieknotatieprogramma dat andere programma’s met gemak versloeg. Het gebruiksgemak is alleen nog maar verbeterd en de ‘sounds’ zijn geweldig. Door de makkelijke gebruikersinterface is er snel mee te leren werken. Een volledige versie kost zo’n €550,- en is het geld meer dan waard. Je kunt op de website aangeven of je een DVD thuisgestuurd wilt krijgen of dat je een downloadversie wilt kopen. Je kunt dus meteen aan de slag! Er is ook een soort basisversie voor de niet teveel eisende arrangeur/componist. Deze is te koop voor €139,-!

 • Finale 2011

In 2010 ben ik overgestapt op Finale. Niet omdat Sibelius mij niet meer beviel, maar omdat de uitgeverij waarvoor ik ging schrijven met dit pakket werkte. Ik moet zeggen dat ik het programma in eerste instantie wat ‘lomp’ vond. Het voelde wat degelijker aan dan Sibelius, maar niet echt wendbaar. Ook het gebruikersgemak is wat minder. Je moet er wel eventjes wat tijd in stoppen om het programma te leren kennen. Nu ik over ben gestapt en het wat beter heb leren kennen, zie ik in dit programma wel veel voordelen ten opzichte van Sibelius. Met name in de lay-out heb je wat meer invloed. Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen van dit softwarepakket, elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Het meest complete pakket kost €600,-. Wanneer je de goedkoopste (en ook meest uitgeklede) versie wilt gebruiken kan dat al vanaf $9,95! Hiertussen zitten nog drie pakketten.

Finale Music Notation, muzieknotatie software, arrangeren, componeren, muziek opschrijven, muziek noteren

 • MuseScore

Ik had het al over gratis stukjes software. MuseScore is zo’n programma. Het is een open source programma en daarom ook niet helemaal vrij van foutjes in de programmatuur. Maar er is prima mee te werken wanneer je niet teveel eist van zo’n programma en ook wat tijd wilt en kunt spenderen om work-arounds te vinden voor de programmeerfoutjes. Je kunt het hier downloaden.

Update 10 april 2023: Musescore 4 is onlangs uitgekomen en het lijkt erop dat deze versie dermate verbeteringen heeft doorgevoerd gekregen dat het een serieuze optie begint te worden op het gebied van muzieknotatiesoftware.

Musescore 4, muzieknotatie software, arrangeren, componeren, muziek opschrijven, muziek noteren

 

Verder is er nog een aantal programmaatjes waar ik geen enkele ervaring mee heb, maar die anderen prima van pas zouden kunnen komen naast de programma’s die ik hierboven heb beschreven. Een lijstje:

Werk je met nog andere programma’s dan met de bovenstaande? Of heb je ervaring met de programma’s die ik noem in het lijstje, dan zou ik het erg leuk vinden als je daar iets over verteld in een reactie hieronder.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Ivo van der Hoeven schreef:

  Ik werk al jaren met Guitar Pro. Waar dat in vorige versies uitsluitend geschikt was voor gitaristen, is het sinds versie 6 een volwassen muzieknotatieprogramma. Je hoeft zelfs geen verstand meer te hebben van snaarinstrumenten om het programma goed te gebruiken. Het werkt behoorlijk intuitief, zowel met muis als met toetsenbord.
  Het programma biedt enige controle over layout, maar daar heb ik zelf weinig ervaring mee. Wel heb ik ervaring met de prijs: voor een euro of zestig heb je het volledige pakket.

  Maar de kracht van Guitar Pro 6 komt pas echt bij snaarinstrumenten naar voren. Er zijn veel geluidssamples waar je effectpedalen en voorversterkers op los kan laten. Je kan de muziek in ritmisch tabulatuur of in tabulatuur met notenbalken weergeven, wat voornamelijk bij het uitschrijven van ornamenten en effectjes heel duidelijk is.

 • Ik heb op jouw aanraden MuseScore gedownload en ben er deze week mee begonnen. Ik heb totaal geen ervaring met dit soort programma’s, dus ik heb braaf de tutorial-video’s van de website bekeken en bleef met een hoop vragen achter.

  Toch maar gewoon begonnen en na een paar uur begon ik dingen te snappen en kon ik sommige vragen zelf beantwoorden. Wat ik vervelend vind is dat het programma bij het invoeren van tekst meteen heel veel ruimte tussen de notenbalken plaatst en dat ik die notenbalken dan niet meteen terug omhoog kan slepen. De standaardindeling zou veel extra papier kosten. Waarschijnlijk heb ik een knop of instelling nog niet ontdekt.

  Ook merk ik dat ik voorlopig beter eerst pen en papier kan pakken om ideeën te noteren, want als ik een lijntje in mijn hoofd hoor en dan niet meteen kan noteren zoals ik bedoel ben ik het kwijt. Dat is natuurlijk persoonlijk, of een beginnersprobleem. Ik houd vol, want ik zie absoluut dat dit een verschil gaat maken.

  Dank voor de tip, Rogier!

  • I Rose schreef:

   Hallo Ellen, voor het eerst kom ik op deze site, dus mijn reactie komt voor jou erg laat.

   Sinds kort volg ik een pittige muziekopleiding en het éérste dat de docent vertelde was het volgende:
   Het is logisch dat jouw creatieve bui verstoord wordt als je moet gaan nadenken over hoe je de noten moet uitwerken.
   Dit is een kwestie van de hersenhelften die om de beurt actief zijn. Ze kunnen namelijk niet tegelijkertijd actief zijn.

   Dus in een creatieve bui werkt een ander deel van de hersenen dan als je noten aan het uitwerken bent en ‘logisch’ moet nadenken.
   Je hersenen moeten dan ineens omschakelen en daarom raak je jouw creatie kwijt. Je en de meeste van ons kennen het wel, het gebeurt zo vaak: ineens is het weg.
   Nou, dat komt dus door wat ik net heb uitgelegd.

   Blijf dus vooral vooral zo lang mogelijk in die creatieve bui en werk de muziek en/of teksten pas later uit!

   Vriendelijke groet,
   Ingrid

 • Alexander Prins schreef:

  Twee jaar geleden heb ik PriMus Music Notation aangeschaft, de meest uitgebreide versie, van het duitse bedrijf Columbus Soft. Het verbaast me dat het niet in het hierboven vermelde lijstje van andere programma’s voorkomt. Het is een heel veelzijdig en toegankelijk programma, in het Duits en in het Nederlands verkrijgbaar.

  Opvallende pluspunten, na twee jaar intensief gebruik, zie ik onder meer in de snelheid waarmee je een partituur kan aanpassen; je hebt veel invloed op allerlei eigenschappen van de partituur; het heeft uitgebreide import- en exportfuncties; de afdrukmogelijkheden zijn erg goed. PriMus heb ik ‘mee zien groeien’ in de versies 1.0, 1.1; dit jaar verschijnt 2.0 met verdergaande verfijningen. Aardig is, dat de meest beknopte versie van in totaal vijf versies gratis te downloaden is, je krijgt dan al een goed idee van het programma.

 • Arie Bos schreef:

  Ik gebruik al een paar jaar Harmony Assistant, http://www.myriad-online.com/en/products/harmony.htm , dat voor een muzikale leek als ik een feest is.
  Begonnen om oefenmateriaal voor mezelf te maken fungeert het nu voor de (2) koren waarin ik zing.
  Kost een paar centen € 75, maar dan heb je ook wat.
  Het enige pakket (voorzover ik weet) waarin de teksten worden gezongen door virtuele zangers!!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >