9 februari 2022

Iedereen kent de grote twee wel als het aankomt op muzieknotatiesoftware: Finale en Sibelius. Sibelius werd rond het jaar 2000 geboren en Finale...tja, die was er volgens mij al toen de bestanden nog in de harde schijven van de computers werden GEBEITELD.

Jarenlang golden deze twee als DE softwarepakketten wanneer je serieus wilde gaan schrijven.

Vandaag de dag is de keuze in de muzieknotatiesoftwaresnoepwinkel (mooi Scrabblewoord 😉) reuzegroot en enorm uitgebreid met verschillende pakketten die ook zeker de moeite waard zijn om te proberen.

Noteflight is zo’n snoepje waar, volgens eigen zeggen, meer dan zes en een half miljoen mensen gebruik van maken.

Wat is het dat dit snoepje ZO lekker maakt? DAAR gaan we vandaag achterkomen.

Betaalbaar

In eerste instantie is Noteflight gratis te gebruiken. Je maakt een account aan en je kunt direct aan de slag. De gratis versie heeft wel een aantal beperkingen, maar wanneer je net begint is dat niet zo heel erg storend.

Mocht je toch wat meer willen, dan kun je heel eenvoudig en redelijk goedkoop upgraden naar de premium-variant. Dit kan op drie manieren:

$7,95 per maand

$49 per jaar

$299 eenmalig

Even ter vergelijking:

De meest uitgebreide versie van Finale kost $600 weg en de Ultimate versie van Sibelius heb je voor $19.99 per maand.

Programma

Prijs

OS

Noteflight Basic

Gratis

Browser

Noteflight Premium

30 dagen gratis proberen

$7,95 per maand, óf

$49 per jaar, óf

$299 eenmalig

Browser

Finale Notepad

Gratis

Finale Printmusic

$119,95

Finale

$600

Sibelius First

Gratis

Sibelius

€9 - €11 per maand, óf 

€89 per jaar

Sibelius Ultimate

€19-€26 per maand, óf

€189 per jaar

Voor de prijs hoef je het dan dus niet te laten. Maar is het ‘t wel waard?

Professionele Partituren

Noteflight geeft op de website aan dat je, zelfs met de gratis versie, partituren kunt maken van professionele kwaliteit. Dat stemt hoopvol, want als DAT zo is, dan is dit een uitkomst!

Zeker omdat ze er een hele community en verkoopkanaal aan vast hebben gehangen.

Verkoopkanaal

Hun verkoopkanaal, Marketplace, is gelinkt aan ArrangeMe.com. Dit is een portal van Hal Leonard, de copyrightgigant, die de rechten beheert van labels als Universal Music, Sony, Downtown Music, Kobalt Music, BMG en vele andere. Hierdoor kun je meer dan 3 miljoen populaire titels DIRECT LEGAAL VERKOPEN...WERELDWIJD!

Voor de mensen die zichzelf nu badend in het geld voor zich zien moet ik je toch even uit de droom helpen. Van de verkopen die je doet via de Marketplace mag je 10% houden.

Verkoop je iets vanuit het publieke domein (wanneer de componist al geruime tijd overleden is), dan mag je 50% van je verkopen houden.

De enige die er dus echt wat aan overhouden zijn de maatschappijen. Niet zozeer de artiesten. Maar dat is weer een heel ander verhaal. 

Ben je dus trots op je werk, dan is de kans enorm groot dat je het dus legaal kunt doorverkopen.

Wat ook een pluspunt kan zijn is dat je naast verkopen ook kunt kopen van een ander. Die partituur schijn je ook weer aan te kunnen passen omdat je toch allemaal van hetzelfde platform gebruik maakt. Heel handig dus.

Noteflight Learn

Naast de gratis en premiumversie is er ook een Noteflight Learn. Deze is specifiek gericht op muziekdocenten die hun materiaal willen delen met hun leerlingen. Leerlingen kunnen dan toegang krijgen tot de partituren die met hen gedeeld worden. De docent kan een voorbeeld inspelen en de leerlingen kunnen hun vorderingen laten horen door middel van het inspelen. De docent kan hier dan weer feedback op geven.

Erg handig dus wanneer je dit zou willen gebruiken. Voor deze review is het een beetje een overbodige feature, maar ik wilde het toch genoemd hebben.

Laten we eens even kijken of de professionele kwaliteit van het scherm inderdaad afspat wanneer we in Noteflight gaan werken.

Account aanmaken / aanmelden

Het aanmelden voor een account is een peuleschil. Je volgt de stappen en binnen no time ben je binnen.

Niet voor iemand als ik, omdat ik 4 jaar geleden al eens een account had aangemaakt, dit vergeten was en nu een nieuw wachtwoord aan moest maken, blahblahblah.

Maar ook dan is het zo weer gepiept.

Ingelogd en wel

Eenmaal binnen word je niet verveeld met een overdaad aan functies en mogelijkheden. Dit is nogal eens een dingetje voor software.

Bovenin het scherm vind je het hoofdmenu. Met aan de linkerkant de vier belangrijkste omgevingen waarbinnen je je kunt bewegen.

Het dashboard van Noteflight na inloggen

In het midden zie je de zoekfunctie. Voor wanneer wilt zoeken naar titels in je eigen bibliotheek of op andere plekken.

Aan de rechterkant vind je de Help Center, kun je eventueel upgraden naar een andere versie en kun je je eigen instellingen aanpassen.

Het midden van het scherm is gereserveerd voor al je eigen titels en aan de linkerkant van het scherm vind je nog wat aardige statistieken en mapjes waar je het e.e.a. kunt vinden.

In de linker bovenhoek zie je ook het Noteflight logo staan waarachter nog eens een heel menu schuilgaat. Mooi weggewerkt want als ik die direct zou hebben zien staan, kreeg ik nog last van keuzestress.

Aan het werk

Maar we zijn hier niet om het te hebben over de mooie layout van het dashboard. Laten we eens wat nootjes inkloppen.

Ze maken het ons heel gemakkelijk om aan de slag te gaan. Het enige wat we hoeven te doen is op de knop ‘Create’ te klikken.

Er wordt een nieuwe partituur gestart en er wordt gevraagd of we met een blanco pagina willen beginnen of een XML of MIDI file willen importeren.

Hoe leuk het ook is om nu al te kijken of die bestanden goed worden geïmporteerd, gaan we toch voor een blanco pagina en klikken op ‘OK’.

En daar is de overload! De pest aan werken met muziek zijn de vele tekentjes en opties die je hebt.

Kijk, bij een tekstverwerker is het redelijk simpel: je klikt op het lege vel en je kunt gaan typen. Bij muziek is dat net even wat anders.

Laten we even rustig kijken.

Het hoofdmenu

Helemaal bovenin zien we het hoofdmenu. Aan de linkerkant zien we het mooie Noteflight-logo weer (waarachter nog steeds dezelfde informatie schuilgaat als eerder; best handig wanneer we daar gebruik van zouden willen maken) EN de opties ‘Play’ ‘Transcribe’ en ‘Record’.

De laatste twee zijn premium-functies.

Transcribe zorgt ervoor dat je met een MIDI instrument noten kunt invoeren.

Record is een functie waarbij je zelf een partij in kunt spelen of zingen terwijl Noteflight de andere partijen afspeelt.

Play spreekt voor zichzelf.

Aan de rechterkant zie je opties staan die te maken hebben met het bestand an sich.

Mocht je geïnteresseerd zijn in wat die opties allemaal kunnen, dan volgt hieronder een opsomming van de functies die daar te vinden zijn. Mooi weggewerkt achter een paar toggles, zodat we niet het gevaar lopen dat het teveel een tutorial gaat worden in plaats van een review. 😎

Save

Spreekt voor zich

Parts

Opent een mogelijkheid om wat te doen aan de bezetting en instrumenten die je nodig hebt. Je kunt instrumenten toevoegen en verwijderen. Ik zeg opzettelijk 'instrumenten' want het is niet mogelijk om stemmen in te voegen. Dit is dan weer een onderdeel van de premiumversie.

Formatting

Geeft je de mogelijkheid om wat te doen aan de 'looks en feel' van de partituur.

 • Zo heb je controle over wat weergaveopties (GENERAL) waaronder het tonen van de partijnamen en dingetjes met akkoorden,
 • (SIZING) de grootte van noten, marges van systemen onderling , het inspringen van het eerste systeem.
 • Helaas hebben ze de mogelijkheid om wat te doen aan het afgrijselijke 'Source Serif' lettertype (TEXT) voorbehouden aan hun premiumgebruikers. Spelen met de lettergrootte is gelukkig WEL mogelijk.
 • Ook kun je hier (PAGE SETUP) wat doen aan het papierformaat en de marges ervan.

Page View

Maakt het mogelijk om op allerlei verschillende manieren de partituur te kunnen bekijken. Alsof 1 manier niet genoeg is.

Zoom

 De Zoomknop is een mooie tool wanneer je meer overzicht wilt of juist meer detail wilt zien.

Keyboard

Zorgt voor een hele goedkoop uitziende piano onderaan het scherm.

Guide

De ingebouwde guide kan je op weg helpen om snel een functie te vinden waar je naar op zoek bent.

Score Details

Hier kun je alle informatie over het stuk kwijt:

 • Invoeren van de titel, subtitel,
 • het genre aangeven, moeilijkheidsgraad en de bezetting ingeven. Je kunt zelfs een afbeelding uploaden.
 • Daarnaast is het mogelijk om je werk te delen door op de knop ‘Share Score’ te klikken. Zo heeft de community er ook nog wat aan.
 • De optie Soundcheck is er voor de mensen die zichzelf willen opnemen en synchroniseren met de partituur. Ook handig voor Noteflight Learn wanneer je leerlingen hebt die graag feedback willen hebben. Voor mij als arrangeur niet zo boeiend, denk ik.
 • De optie Sell maakt het mogelijk om je werk te verkopen met een link naar ArrangeMe.com.

Onder het hoofdmenu

Hier zijn alle mogelijkheden die we gebruiken bij het noteren van de muziek. Deze zijn eenvoudig te verwijderen of toe te voegen via het hamburgermenu aan de linkerkant. Zo kun je dus je eigen indeling maken. Erg handig gedaan!

Klik je OP de oranje tekst, dan verdwijnt dit onderdeel uit dit menu. Je kunt het weer activeren via het hamburgermenu. Nogmaals: erg handig!

Toevoegen...

...en weer verwijderen.

Het ‘papier’

Op het papier kun je eigenlijk alles met een klik veranderen. De verschillende placeholders kun je, zoals je zou verwachten, wijzigen door erop te klikken.

En dan nu....NOTEN INVOEREN!

Zoals verwacht zat ik eerst te kijken hoe dit zou werken.

Een klik op de balk en de maat wordt rood EN er verschijnt een cursor. Er verschijnt ook een nootje bij de muisaanwijzer. Het is blijkbaar de bedoeling dat er geklikt gaat worden.

Oke, daar gaat ie dan!

YES! Een noot. Jippie!!

En wanneer je het eenmaal doorhebt is het invoeren echt niet heel moeilijk. De noten kunnen worden ingevoerd via het toetsenbord van je computer. De notenwaarden verander je nadat je een noot hebt ingevoerd.

Met de pijltjestoetsen is het mogelijk om de hoogte te veranderen van de geselecteerde noot.

Erg intuïtief allemaal. Het duurde me eventjes om de sneltoetsen te leren, maar wanneer je die eenmaal te pakken hebt, is het invoeren echt een eitje. Laten we zeggen dat de welbekende ‘learning curve’ niet al te steil is. En als je het echt niet weet kijk je eventjes in het Help Center waar je kunt komen door op het logootje in de linker bovenhoek te klikken.

Allright!

En nu die partituren van professionele kwaliteit. Kun je die ook daadwerkelijk gaan leveren? Nou, wat mij betreft overschatten ze zichzelf daar toch echt een beetje, hoor.

Ik voer een gedeelte in van een arrangement van mijzelf om te zien of dit dan iets is waar ik geld voor durf te gaan vragen.

En? Professioneel Genoeg?

Mwah...het is goed te zien dat de muziek niet uit een van de gerenommeerde is komen rollen. Eerder uit een vroege versie van Encore (jaja, die hadden we ook nog).

Even voor het beeld en de vergelijking heb ik geprobeerd om met de premiumversie de boel nog bij te werken. En ziehier het resultaat:

Noteflight - Basic versie

Noteflight - Premium versie (na bewerking van lettertype)

Kijk, het ziet er niet heel gek uit, hoor. Maar wanneer ik mijn werk zou willen verkopen wil ik graag dubbele rusten op elkaar, zoals in het notenvoorbeeld hierboven, kunnen vermijden. Een programma als Finale of Sibelius heeft er geen moeite mee om dat voor elkaar te krijgen.

Voor Wie Is Dit Programma?

Dit is een prima muzieknotatieprogramma voor de amateur die graag bezig is met het schrijven of arrangeren van muziek en daarbij niet graag dingen installeert op de computer.

Daarbij is het ook een goede optie voor die amateur die niet al te veel geld kwijt wil zijn, maar wel redelijk wat opties bij de hand wil hebben.

Al met al aardig, prima voor de amateur die voor eigen koren of ensembles arrangementen zou willen schrijven. Wat mij betreft is het programma (nog) niet geschikt voor de wat serieuzere (semi)prof die in opdracht schrijft of écht professioneel uitziende arrangementen of composities wil kunnen uitdelen.

Conclusie

Voor een kleine prijs krijg je een redelijk muzieknotatieprogramma. Wanneer je niet teveel inzit over de layout, dan kun je heel ver komen met dit programma.

De Basic versie is helaas te beperkt om serieus mee aan de slag te gaan, en ik betwijfel het of de Premium versie hier ook geschikt voor is.

Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. En als je je ramsj toch legaal zou willen verkopen dan is dit eigenlijk een erg goede optie.

Ook wanneer je in andere programma’s werkt kun je vrij eenvoudig je al bestaande werk importeren via XML.

XML import werkt prima. Uiteraard blijft er enige aanpassing nodig wanneer je het e.e.a. goed wilt hebben staan. Denk hierbij aan crescendi en decrescendi die door de tekst of noten staan.

Wat betreft exporteren heb je geen mogelijkheid om als een afbeelding (zoals jpg of png) te exporteren. Wel is het mogelijk om als verschillende PDF’s, XML, MIDI en AUDIO (MP3 en WAV) een export uit te voeren.

De mogelijkheid om je eigen keyboard shortcuts in te voeren en aan te geven is heel fijn wanneer je een ander programma gewend bent en daar toch enigszins aan ‘verslaafd’ bent geraakt.

Een auto-save functie zou een hele fijne toevoeging zijn. Nu moet je nog handmatig opslaan waardoor er door een ongelukje veel verloren kan gaan.

Een heel sterk punt is de Marketplace. Het feit dat je binnen Noteflight direct je rechten kunt regelen en verkopen kunt doen is echt een superhandige functie. Wel jammer dat je maar 10% krijgt van de verkopen. Dit is van de nummers waarvoor je rechten moet afdragen. Voor alles in het Publieke Domein krijg je 50% van de verkopen.

Ook het hele idee van de Community is superleuk. Je hebt contact met collega’s en andere geïnteresseerden. Een soort clubje van music geeks waar je bij kunt horen. Elkaars werk liken, becommentariëren en elkaar volgen.

Kortom: een prima pakket om mee te starten, maar wil je meer dan zul je toch even verder moeten kijken.

Vocal Arranging

Wil je ook (beter) leren arrangeren? Dat kan! We hebben namelijk de online cursus Vocal Arranging. Je leert in 4 verschillende modules over de basis van het arrangeren voor koor en vocal group, geavanceerde arrangeertechnieken te gebruiken, over software en nog veel meer. Klik voor meer informatie over de cursus op onderstaande knop.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Wim van Geffen schreef:

  En wat dacht je van Musescore?

  • Hey Wim,

   Musescore wil ik mezelf ook nog even lekker aan gaan vergrijpen, maar heb ik tot op heden nog niet echt kunnen doen. Komt eraan! 😀

 • Floris Dirkse van den Heuvel schreef:

  Mooie review Rogier! Ik gebruik Noteflight veelal voor het delen van arrangementen met de koorleden. Ik schrijf in Finale, importeer in Noteflight en deel de link met de zangers zodat ze gemakkelijk hun eigen partij in kunnen studeren. Daar is het erg handig voor!

 • Ik snap dat je nog geen review van Musescore hebt, maar dat je die niet in je overzicht hebt staan van mogelijke programma’s voelt als een boycot. Musescore is inmiddels zeer professioneel, nog steeds gratis en met een heel goede community, die je snel helpt met vragen. Ik ben fan!

  • Hey Jan! Haha…ik snap je reactie. Ik boycot helemaal niks, hoor. Vond het een mooie eerste review om eens te oefenen met het format. Natuurlijk komt MuseScore nog aan bod. Fijn dat je de moeite neemt te reageren. Top!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >