2 december 2022

Sinds de start van dit seizoen dirigeer ik een koor waar ze aangeven dat ze graag ingezongen oefenbestanden aangeleverd willen krijgen. En niet per se van het hele arrangement, maar van de lastige onderdelen ervan. Ze kunnen niet zoveel met de midi-geluiden die meestal aangeleverd worden.

Tijd

Dit kost me natuurlijk enorm veel tijd om voor elkaar te krijgen voor ieder arrangement dat gedaan wordt / gaat worden. En natuurlijk word ik betaald voor dat werk, maar er zijn nog meer 'projecten' die mijn aandacht vragen en die af moeten.

Er zijn in de praktijk verschillende manieren waarop we oefenbestanden kunnen aanleveren. Een kleine opsomming:

  1. Iedere partij los ingezongen, met eventueel een pianobegeleiding
  2. Een MIDI file die de zanger zelf kan openen in een programma met een mixer, zodat hij/zij zelf het volume per partij kan regelen
  3. Een audiobestand (mp3) gemaakt van een MIDI file, voor elke partij apart waarbij de desbetreffende stem sterker uitkomt
  4. Compleet ingezongen arrangementen waarbij bestanden kunnen worden gemaakt van losse partijen in de context van het arrangement met de overige partijen zachter op de achtergrond

Los van de vierde optie is iedere andere optie voor bijna iedereen mogelijk om te maken, wanneer je over een muzieknotatieprogramma beschikt. Er zijn er tegenwoordig zoveel beschikbaar tegen een redelijke prijs (vaak ook nog eens gratis), dat dit voor iedereen bereikbaar is.

Sinds oktober 2020 maak ik gebruik van het muzieknotatieprogramma 'Dorico', en ik moet je zeggen dat ik nu pas, twee jaar later, de grote kracht van dit programma begin te ontdekken.

De Grote Kracht van Dorico

Het maakt het me namelijk mogelijk om VST plugins te gebruiken. Dit zijn zogenaamde geluidsbibliotheken voor het mooier maken van het afgespeelde geluid uit je notatieprogramma. In zogenaamde DAW's (zoals Logic, Cubase, ProTools, etc.) is het al tijden mogelijk om deze hiervoor te gebruiken. Het maakt een piano of compleet orkest een stuk realistischer. 

In Dorico kun je deze VST's ook gebruiken. En ik heb een VST gevonden die tekst kan omzetten naar geluid. Zo worden dus de partijen gezongen. FANTASTISCH!

Deze VST heet Emvoice en is nog redelijk betaalbaar ook! 

Ik kan op deze manier tegenwoordig sneller oefenbestanden maken dan ooit tevoren. Het eindeloos zuiver trekken van alle lijntjes (jaja, ik zit er altijd naast) kostte me enorm veel tijd. Emvoice is altijd zuiver. En het is ook nog om aan te horen. 

Er is een oplossing die ik een paar keer gebruikt heb (Virtual Singer van Myriad), maar mijn zangers vonden het geluid zo vervelend om naar te luisteren dat ze de bestanden niet gebruikten voor het oefenen. Jammer van m'n tijd. Daarnaast zaten er nog wat verbeterpunten aan die het nodig maakten om de hele partituur, nadat deze via XML geïmporteerd was, nog door te moeten lopen op mogelijke foutjes.

Dat is met Emvoice niet nodig. Ik werk binnen Dorico dus gegoochel met exporteren en importeren is niet nodig.

Maar wat als je niet met Dorico werkt?

Dan is het altijd nog mogelijk om met een extra stap (een MIDI te exporteren vanuit andere muzieknotatieprogramma's en te importeren in een DAW als Logic, Cubase of elke andere waar VST's in te gebruiken zijn) aan de slag te gaan. Open Emvoice daar dan in en je kunt ook genieten van deze functie.

Voor het low-budget maken van oefenbestanden is dit echt een uitkomst. En zeg nou zelf; het (bijna) direct horen van je arrangement mét tekst is toch ook gewoon erg leuk en belonend?

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>