Schrijf arrangementen die

heerlijk zijn om te zingen en

voor iedereen interessant zijn

Schrijf zingbare arrangementen met prachtig zingbare lijnen!

Zit jij ook telkens in de knoop over hoe je

een arrangement moet beginnen of hoe je 

er verder mee moet komen?

Met bijna elk arrangement waar ik mee bezig ga, start ik met een leeg scherm maar een vol hoofd. Er zijn meer ideeën dan er in het arrangement gaan passen. Anders zou het een waanzinnig druk gebeuren gaan worden.

Natuurlijk zijn er ook de momenten dat ik absoluut geen inspiratie krijg bij een nummer waarvan toch een arrangement gemaakt moet gaan worden.

In beide gevallen kon ik altijd enorm vastlopen op het schrijven van mijn arrangementen. Er waren gewoon teveel of te weinig ideeën om mee aan het werk te gaan. 

Het resultaat was dat het dagen of weken duurde om een arrangement af te krijgen. Een typisch voorbeeld van een writer's block. Bah! #frustrerend 😞

Wat ik nodig had was een manier om uit die zwarte tunnel te komen. Ik zag het licht wel, maar het was telkens zo'n lange weg er naartoe.

Want wanneer ik aan het werk ging met al mijn ideeën, werd het een groot, onsamenhangend geheel.

Het was alsof je een fotoalbum bekeek van een mooie zomervakantie en er opeens allemaal familiefoto's van verschillende families, trouwfoto's en een random fotoreportage doorheen geplakt waren. 

In plaats van dat ze allemaal hun eigen album kregen, waren ze allemaal hierin verzameld. Stuk voor stuk mooie foto's, maar op de verkeerde plek verzameld.

Gelukkig heb ik hier een oplossing voor gevonden, en dit deel ik in mijn online cursus Vocal Arranging.

vocal arranging

Deze online cursus Vocal Arranging is het resultaat van 20 jaar arrangeren voor koren en vocal groups van de meest uiteenlopende niveaus. Naast de tools en de workflow die ik gebruik is er ruimte voor de basistechnieken van het arrangeren, maar ook juist voor geavanceerde technieken die je arrangementen meer samenhang geven en naar een volgend niveau kunnen tillen.

dit is wat er gebeurt wanneer je je aanmeldt

Na je aanmelding krijg je via de e-mail een bevestiging. Je ontvangt de inloggegevens en je kunt direct aan de slag. De cursus ontwikkelt zich steeds door, dus er zullen in de toekomst zeker nog updates online worden gezet.

Deze online cursus is zo opgezet dat je niet alles in volgorde hoeft te doorlopen. Je kunt kriskras door het materiaal heen gaan en al 'shoppend' ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk kun je de cursus wel chronologisch doorlopen, wanneer je daar de voorkeur aan geeft.

Wanneer je de technieken uit de cursus gaat verwerken in je arrangementen, zul je merken dat 1) je arrangementen (nog) beter zingbaar worden en natuurlijker gaan klinken, 2) ze hierdoor sneller (en eenvoudiger) in te studeren zijn en 3) dat je een beter tarief kunt gaan rekenen voor je arrangementen.

Blije zangers 😃

Zangers gaan van je arrangementen smullen omdat ze lekkerder wegzingen en beter in elkaar zitten

Overzicht = rust

Creëer overzicht (en dus rust) voor jezelf als arrangeur, maar ook voor de zangers en eventueel de dirigent die met je arrangement aan het werk gaat.

Je Eigen Arrangeerstijl

Een betere basis en meer inspiratie voor jou om je eigen arrangeerstijl (verder) te ontwikkelen

Kijkje in de keuken

Kijk mee over mijn schouder wanneer ik zelf  arrangementen schrijf voor mijn eigen groepen

Talitha

Jij doet het super! Lekker deskundig en enthousiast!

Dit is wat anderen zeggen over Mijn Arrangementen

In de afgelopen 20 jaar zijn er veel collega's geweest waarvoor ik heb mogen schrijven en die mijn arrangementen kennen, waaronder:

Petra Limon

Dirigent / Arrangeur

"Inmiddels weet ik: een arrangement van hem is gewoon altijd goed!"

De afgelopen jaren heb ik regelmatig arrangementen van Rogier gekocht of op maat laten arrangeren voor mijn groepen.


Inmiddels weet ik: een arrangement van hem is gewoon altijd goed!


Rogier luistert naar je wensen en kan schrijven voor en elk gewenst niveau en bezetting, waarbij de kwaliteit altijd uitstekend is.


Zijn arrangementen zijn groovy, hebben mooie harmonieën en zijn fijn zingbaar.


Aanrader!

Merel Martens

Dirigente / Hoofdvakdocent

Vocal Leadership CODARTS

"Rogier is wat mij betreft een van de beste arrangeurs van Nederland."

Rogier is wat mij betreft een van de beste arrangeurs van Nederland.


Met een interessante wending weet hij regelmatig zangers en publiek te verbazen, zonder de geloofwaardigheid van de muziek te verliezen.


Als je op zoek bent naar een goed, bijzonder arrangement dat ook goed zingbaar is, kan ik hem van harte aanbevelen.

Annalisa Schmad

Dirigente

"Rogier is een van mijn go-to arrangeurs."

Ik ken Rogier langer maar heb sinds 2015 nauwer met hem gewerkt omdat hij bijna alles voor mijn vocal group Stacked heeft gearrangeerd.


Hij is thuis is vele genres en benadert het arrangement met een moderne bril. Hij maakt frisse arrangementen en ik vind dat groove een van zijn sterke punten is.


Hij arrangeert ook graag wat minder bekende nummers om er iets echt bijzonders te hebben voor je koor of vocal group.


Hij is professional en heeft veel passie voor muziek.

Rogier is een van mijn go-to arrangeurs. Daar komt nog bij dat hij zeer goed is als pedagoog dus als je arrangeren wilt leren, is hij een hele goede keuze.

Wat vind je in deze cursus?

De lijst hieronder geeft een goed beeld van wat er allemaal in deze cursus verwerkt zit

1

Module 1: Software, Tools & Setup

Voordat we beginnen met het daadwerkelijke arrangeren, kijken we even naar de software, tools en workflow zodat alle focus ook daadwerkelijk in het arrangeren kan gaan zitten.


Zo behandelen we verschillende pakketten muzieknotatiesoftware, maar ook handige software die je leven als arrangeur enorm veel leuker en gemakkelijker kunnen maken. Daarnaast komen ook handigheidjes langs als het bereik van de verschillende stemgroepen en hoe je akkoordsymbolen nou daadwerkelijk zo noteert dat iedereen ze begrijpt.


Ik verklap je ook mijn mijn persoonlijke stappenplan het geheim van mijn 'workflow', zodat jij ook minuten tot uren kunt besparen op het schrijven van je arrangement.

2

Module 2: Basic Arrangeren

Wanneer je een beginnend arrangeur bent, is het fijn om te weten wat de basistechnieken en -regels zijn van het arrangeren. Op deze manier krijg je in de minste tijd de best klinkende arrangementen.


Deze regels pas ik bij elk arrangement dat ik schrijf nog altijd toe. Ze vormen de basis van goed klinkende en zingbare arrangementen.

Denk hierbij aan stemvoering, het denken en schrijven in lagen en eenvoudige, veel voorkomende grooves.


Ook wanneer je een gevorderde arrangeur bent is het een goede zaak om deze regels nog eens door te nemen. Deze basis kun je nooit te goed tussen je oren hebben zitten.

3

Module 3: Geavanceerde Technieken

Hier doe ik mijn persoonlijke technieken uit de doeken die ik gebruik om samenhang en vorm te creëren.


In deze module gaan we dieper in op het gebruik van 'vocal sounds', toevoegingen in akkoorden en 'componerend schrijven', waarbij je gebruik gaat maken van (soms al eeuwenoude) compositietechnieken die eenvoudig te begrijpen en toe te passen zijn.

Dit is hét recept om van je arrangement een geheel te maken en niet te verzanden in losse ideeën.


Verder vertel ik je ook hoe je nieuwe ideeën kunt halen uit het materiaal wat er al is. Heel handig voor wanneer je tegen een writer's block aanloopt.

4

Module 4: Schrijven Voor Instrumenten

Uiteraard focust deze cursus zich op het schrijven voor stemmen. Maar wanneer je ook instrumentalisten gebruikt die het koor te begeleiden is het handig om te weten hoe je ook voor hen de noten op papier zet.


Denk bijvoorbeeld eens alleen al aan de pianist, (bas)gitarist en drummer. Natuurlijk komen ook de meest voorkomende blazers aan bod: trompet, altsaxofoon en dwarsfluit.


Er wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn van het instrument, maar ook wat de onmogelijkheden zijn. Ook wordt uitgelegd wat het bereik van de instrumenten is, welke verschillende technieken er gebruikt kunnen worden en hoe je die dan noteert.

Bonus

de bonusmodules

Natuurlijk zijn de bovenstaande modules al supercompleet. Deze bonusmodules geven net wat extra inzichten en verdieping. Daarnaast is er ook ruimte voor onderwerpen die wel het werk van een arrangeur raken, maar die niet echt iets met het daadwerkelijke arrangeren te maken hebben.

Bonus 1
'Over The Shoulder' Arranging Video's

In deze module kijk je over mijn schouder mee als ik mijn arrangementen schrijf. Deze arrangementen variëren van begeleid tot a cappella en van eenvoudig tot meer gecompliceerd. Je kijkt op het scherm mee in mijn hoofd en ik leg je uit waarom ik de keuzes maak die ik maak.


Deze module biedt waanzinnig veel inzicht in het proces van het schrijven van een arrangement, welke obstakels je als arrangeur tegenkomt en hoe je daar dan mee omgaat. Als je deze module alleen al zou bekijken, wordt je een betere arrangeur.

Bonus 2
Groove Bibliotheek

Wanneer je arrangeert is het handig om niet het wiel telkens opnieuw uit te hoeven vinden. Een handigheidje waar ik veel gebruik van maak, zijn mijn 'swipe files' van grooves. 


Dit zijn korte stukjes van 2, 4 of 8 maten die je kunt toepassen op je begeleidingsinstrumenten of, bij a cappella-arrangementen, op je koor. Je kunt dan zelf kleine variaties maken binnen de 'loop' en ze aanpassen aan het akkoord dat op dat moment klinkt.


Op deze manier krijg je snel een goed klinkend resultaat.

Bonus 3
Arrangeren & Rechten

Hoe zit het met rechten? Hoe krijg je deze geregeld? Wat zijn de stappen die je moet zetten om jouw arrangement helemaal legaal te mogen verkopen? 


Dit zijn allemaal vragen die beantwoord gaan worden in deze bonusmodule. 


Er wordt een overzicht gegeven van het reilen en zeilen van de muziekrechten-business, de precieze stappen die je moet zetten voor de meest grote maatschappijen om de rechten aan te vragen en alternatieve wegen die je zou kunnen bewandelen.

Over de docent,
Rogier IJmker

Sinds 2000 schrijft hij al arrangementen voor koren en vocal groups. Sinds die tijd heeft hij zich ontwikkeld tot een van de beste arrangeurs van Nederland.


Hij schreef arrangementen voor groepen van uiteenlopende niveaus; van amateurgezelschappen tot topgroepen zoals o.a. BeSharp, Leeuwenhart, Popkoor Switch en natuurlijk ook zijn eigen Vocal Group XXL.


Hij wil nu graag zijn ervaring en methodiek via deze cursus met je delen, zodat jij nog meer plezier gaat beleven aan het arrangeren.

Dit is wat mensen zeggen over Rogier

Ellen Bakker

Zangers / Workshopleider

"Zou ik hem aanbevelen? Met vlaggetjes!"

Rogier heeft mij als arrangeercoach in korte tijd heel veel geleerd.


Toen ik begon met arrangeren hoorde ik wel allemaal leuke dingen in mijn hoofd (altijd al, eigenlijk), maar om die tot een samenhangend arrangement te maken, dat viel nog niet mee.


Na een paar arrangementen met mijn workshopdeelnemers uitgeprobeerd te hebben, met wisselend succes, vroeg ik hem of hij me eens feedback wilde geven.


In vier Skypecoachings haalde hij me uit mijn verkeerde gewoontes, trok het deksel van vastgeklonterde passages, gooide stemmen om, stelde lastige vragen en hielp me de antwoorden zelf te vinden.


En oh ja, hij gaf ook complimenten! Zou ik hem aanbevelen? Met vlaggetjes!

Don Henken

Dirigent / Arrangeur

"Hij is een van de meest inlevende, vriendelijke en muzikaal kundige personen."

Behalve een van de meest inlevende, vriendelijke en muzikaal kundige personen die ik ken is Rogier specialist in het arrangeren van funky en groovy nummers waarbij lekker zingen, plezier en uitdaging hand in hand gaan.

Steven Favier

Zanger/Arrangeur/Producer

"Rogier weet partijen te bedenken die verrassen en kleuren"

De arrangementen van Rogier voegen echt iets toe aan het nummer.


Hij weet partijen te bedenken die verrassen en kleuren.


Hij benut alle mogelijkheden die een koor te bieden heeft op het gebied van creativiteit, klank en timing.

Hans Kaldeway

Dirigent / Arrangeur

"Vakmanschap!"

Rogier weet de opbouw in een arrangement erg goed uit te werken. Daarnaast bevatten zijn arrangementen veel harmonische uitdagingen en zitten vol afwisseling.


Door zijn vakmanschap weet hij voor het koor uitdagend te schrijven en houd hij het voor de zangers tegelijkertijd goed zingbaar.

Hoe waardevol is deze cursus?

Wanneer we het gaan hebben over de waarde van een cursus als deze, dan durf ik met zekerheid vast te stellen dat deze niet onder doet voor een live cursus arrangeren.


Wanneer je privécoaching zou willen van een professional betaal je zo €60 per uur! Daarnaast zul je ook naar een locatie moeten afreizen wat ook weer geld kost.


Wanneer je nadenkt over het volgen van een arrangeercursus dan kost je dat ook al gauw zo'n €125 tot €350. Daarnaast zul je ook een aantal dagdelen moeten reserveren in je agenda om af te reizen naar een bepaalde locatie in het land.


Zulke investeringen in jezelf zijn het allemaal waard. Sterker nog: ik heb ze zelf ook gedaan (en zelfs bijna speciaal hiervoor naar andere landen gevlogen) en dat heeft me enorm veel opgeleverd. Het heeft ervoor gezorgd dat het niveau en de kwaliteit van mijn arrangementen omhoog ging en daarmee ook het tarief dat ik als arrangeur kon gaan vragen.


Wanneer je uit deze cursus al één of twee dingen haalt en kunt toepassen op je eigen arrangementen, zul je zien dat je de aanschafprijs er al meteen uit hebt gehaald.

Marjet

Ik heb de eerste module gedaan, en ik was verrast door de vele praktische tips. Echt heel bruikbaar, dat gaat me absoluut helpen om de stap te nemen om echt aan mijn eerste eigen arrangement te beginnen.

Vocal Arranging

Wat je allemaal krijgt

97

  • Levenslang Toegang
  • Toegang Tot Alle Modules
  • Toegang Tot De Bonus 'Over The Shoulder' Arranging Video's
  • Toegang Tot De Bonus Groove Bibliotheek
  • Toegang tot de bonus Arrangeren & Rechten

100% Tevredenheidsgarantie

voor 30 Dagen

Wanneer je aan de slag gaat met deze online cursus Vocal Arranging en je komt erachter dat het niet helemaal is wat je ervan verwacht had, geef dit dan binnen 30 dagen na aankoop door en ik geef je het volledige aankoopbedrag terug.

Wacht niet langer! Ga aan de slag met de technieken waar anderen al langer van genieten.

Merel Brunnekreef

Dirigente

"Je arrangementen zijn geliefd"

De arrangementen van Rogier heb ik als koorlid maar ook als dirigent van mijn Vocal Group mogen uitvoeren.


Zijn werk is uitdagend voor de zanger, vernieuwend en staat als een huis. Voor ieder niveau weet hij een passend arrangement te schrijven.


Doordat hij zijn eigen draai aan het nummer weet te geven is het verrassend voor zowel de zangers als het publiek.


Er volgen ongetwijfeld nog meer arrangementen in de toekomst!

Mariette Effing

Jetse Bremer

Dirigent / Arrangeur

"Aimabel"

Naast een uiterst ervaren arrangeur is Rogier ook nog eens een zeer aimabele persoonlijkheid.

Juliette Dumoré

Dirigente / Arrangeur

"Hij voegt echt iets toe"

De arrangementen van Rogier voegen vrijwel altijd iets nieuws toe aan het bestaande lied. Dat maakt het zo interessant en vaak zelfs beter dan het origineel!

Veel Gestelde Vragen

Is er een mogelijkheid om individueel feedback te krijgen op de arrangementen die ik schrijf?

Jazeker is dat mogelijk. Wanneer je je aanmeldt voor deze cursus, word je de mogelijkheid geboden om individuele coaching te krijgen.

krijg ik als cursist ook opdrachten om te arrangeren?

Deze cursus gaat er vanuit dat je vaker arrangeert of gaat arrangeren en van daaruit de stof implementeert. Op deze manier kun je experimenteren met de in de modules aangereikte technieken.

Moet ik noten kunnen lezen? Ik hoor in mijn hoofd veel ideeën, maar kan geen noot lezen of schrijven.

Hoewel het mogelijk is om te arrangeren zonder enige kennis van het notenschrift is het wel handig om noten te kunnen lezen. In de cursus worden namelijk veel concepten uitgelegd aan de hand van partituren en ander notenmateriaal.

Is deze cursus Vocal Arranging voor beginners of is dit ook interessant voor gevorderde arrangeurs?

Naast de basis die behandeld wordt in module 2 gaan we ook verder met verschillende technieken die ook ontzettend interessant zijn voor gevorderde arrangeurs. Deze vind je in module 3.

Kan Ik Ook In Termijnen Betalen?

Jazeker! Naast de eenmalige betaling kun je er ook voor kiezen om de cursus in 4 maandelijkse afschrijvingen te voldoen.

Afhankelijk van de variant komt dit neer op 4 keer €25 of 4 keer €37,50. De eerste betaling doe je direct bij inschrijving van de cursus.

Vocal Arranging

Wat je allemaal krijgt

97

  • Levenslang Toegang
  • Toegang Tot Alle Modules
  • Toegang Tot De Bonus 'Over The Shoulder' Arranging Video's
  • Toegang Tot De Bonus Groove Bibliotheek
  • Toegang tot de bonus Arrangeren & Rechten

persoonlijke noot

Wanneer je arrangementen schrijft is het fijn om meerdere 'ingangen' en 'inspirators' te hebben. In deze cursus deel ik mijn kijk op en filosofie over arrangeren voor koor te delen die ik in de afgelopen 20 jaar heb ontwikkeld.


Enorm trots ben ik op het eindresultaat van deze cursus. Ik hoop enorm veel collega-dirigenten en -arrangeurs te kunnen helpen met het vinden van nieuwe manieren van arrangeren en inspiratie te kunnen geven om eens buiten de al gebaande paden te treden.


Ik hoop van harte dat jij ook één van die collega's bent die zich gaat aanmelden, zodat ik jou ook mag gaan inspireren om lekker veel arrangementen te gaan schrijven waar je zangers blij van gaan worden.

© 2013-2024 Dirigentenacademie

>