Als je als dirigent ‘s wat anders met je koor wilt (of als het koor ‘s wat anders wil met de dirigent), bouw dan eens een bodypercussion-periode in van een paar weekjes (wel eerst effe proberen of het aanslaat, anders volgen er voor iedereen hachelijke tijden…).

Een aantal weekjes achter elkaar kan er tijdens of na het inzingen wat ‘lichaamswerk’ aangeleerd wordt. Het beste resultaat wordt verkregen door een systematische benadering van dit -voor veel koorleden toch ongebruikelijke- nevenaspect van het zingen.

Bouw dit op in een paar weken en kijk of het resultaat eventueel toe te passen is in een song van het repertoire.

Muziek Met Je Lijf

Bodypercussion is muziek maken met het eigen lichaam. Je gebruikt het lijf in wezen als een batterij slaginstrumenten: je kunt hiertoe in je handen klappen, met de vingers knippen, met de voeten stampen, op de borstkas, billen of op de dijen slaan. Je kunt ook geluid voortbrengen met de stem, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing.

Als expressiemogelijkheid is bodypercussion zeer oud. Het is heel goed denkbaar dat de eerste uitingen van muziek gemaakt werden op het lichaam. Heden ten dage komt bodypercussion prominent voor in diverse muziekstijlen en in verschillende culturen (denk aan ‘de Flamenco’).

Bewust

Maak de zangers eerst goed bewust van hun lichaam (dat is echt geen overbodige luxe). Doe dat door ze veel lichamelijke, ritmische opdrachten te geven: laat ze in de maat stampen, handjeklappen met de zanger naast ze, wrijven in de handen en (eenvoudige) patronen klappen. Vooral het in de maat uitvoeren en met de juiste ritmische verdeling is essentieel voor een overtuigend resultaat.

Laat de koorleden daarna in secties een complementair ritme instuderen en vertolken. Eén groep stampt de maat, een tweede groep knipt met de vingers, een derde groep wrijft een ritmisch patroon met de handen en een vierde groep klapt een tegenritme. Als afmakertje kan de dirigent of iemand uit het koor een solo op de borst of de dijen improviseren.

Goede Bodypercussion Resultaten

Een ‘bodybewustzijn’ is niet alleen wenselijk voor goede bodypercussion-resultaten, het zal ook zeker een bijdrage kunnen leveren aan betere zang- en performprestaties.

Tips:

Dvd’s van Keith Terry, bodypercussionist:

http://www.crosspulse.com/

Instructie Keith Terry:

http://www.youtube.com/watch?v=FOaJTH1jOto

http://www.youtube.com/watch?v=3Ysq0rh5ZaQ

Groep Body Percussion:

http://www.youtube.com/watch?v=SX_pGYojtxc

Laat eens een reactie achter wanneer je al ervaring hebt met bodypercussion. Heb je juist vragen? Die kun je ook hier achterlaten. Scroll even helemaal naar beneden en je kunt een reactie plaatsen. 


Lex Hakker
Lex Hakker

Lex Hakker studeerde compositie, arrangeren en orkestratie bij Klaas de Vries en Frans Elsen aan het Rotterdams Conservatorium. Ook studeerde hij Orkestdirectie bij Jos van der Sijde. Hij is 34 jaar verbonden geweest aan het Rotterdams Conservatorium als docent Muziektheorie en Songwriting. Hij componeerde, arrangeerde en schreef teksten voor opnamesessies, theaterprojecten, films, ensemble en koren in verschillende stijlen. Hij schreef en arrangeerde 'Spotlicht, 10 hedendaagse kleinkunstliederen' en was auteur van '106 Lichte Muziek Solfèges en Dictees'.

Laat Een Reactie Achter