Een goed ontwikkeld gehoor is een belangrijk onderdeel van het dirigentenvak en het vak van arrangeur. Toch wordt gehoortraining best vaak nog onderschat en niet getraind of bijgehouden.

Gehoortraining is vervelend

Nu is het trainen van je gehoor ook niet het leukste om te doen. Sterker nog: het is oersaai en heel vervelend. Maar als je dit nooit zul je je niet ontwikkelen als dirigent omdat je stil blijft staan op dit onderdeel. En wanneer je stil blijft staan op één onderdeel hebben andere onderdelen van het vak het ook moeilijk om zich verder te ontwikkelen.

De Popschool Maastricht heeft op hun site een tool gezet waarmee je heel eenvoudig je gehoor kunt trainen op het gebied van akkoordherkenning. Je kunt hierbij zelf instellen wat je wilt trainen.

Good Ear

Nog een simpele tool is te vinden op www.good-ear.com. Deze site is dan wel in het Engels, maar is eenvoudig in gebruik. Hier train je naast akkoorden ook intervallen, cadensen, jazz akkoorden en meer!

Je kunt met een optie zelfs de ‘note location’ benoemen. Er wordt dan een cadens gespeeld (om de toonsoort te bepalen). Na deze cadens hoor je een toon. Nu moet jij zeggen welke toonladdertoon dit is (do, re, mi, etc.).

Een heel nuttige oefening omdat in de lichte muziek nogal vaak een toevoeging in akkoorden wordt geschreven. Zo kun je jezelf trainen in het sneller zingen van die toevoeging en aanvoelen welke toonladdertoon dat is.

Wat nou als je geen tijd hebt voor gehoortraining?

Probeer elke dag 5 (of misschien wel 10) minuten te vinden om even naar de gehoortrainingtool te gaan en te oefenen. Die tijd heeft iedereen wel. Wanneer je dat 5 dagen in de week doet, zul je zien dat je in een jaar hele grote stappen hebt kunnen maken op het gebied van gehoortraining.

Ken jij nog meer tools die je kunnen helpen bij het trainen van je gehoor? Ik ben heel erg benieuwd. Plaats ze hieronder en deel ze met de rest van Nederland!


Rogier IJmker
Rogier IJmker

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arrangeervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen. Hij is initiatiefnemer van de site www.workshopsvoorkoren.nl waarop workshopleiders uit heel Nederland en België verzameld worden en kunnen worden benaderd.

Laat Een Reactie Achter