Als dirigent en arrangeur is het sterk aan te raden om je pianospel te ontwikkelen en op peil te houden.

Dirigent & Piano

Voor een dirigent is het handig om, zeker in mijn vakgebied (lichte muziek), een paar akkoordjes en een begeleiding te kunnen spelen. Ook is het zeker niet weg om partijen te kunnen voorbereiden aan de piano. Wanneer je namelijk alle partijen kunt zingen, is het namelijk nog beter als je een partij kunt zingen en een andere partij erbij kunt spelen (pas hierbij het tempo aan op je vaardigheden. Oefen dit dus zo langzaam dat je alles foutloos kunt). Op deze manier hoor je samenklanken en weet je dus wat er samen moet klinken.

Arrangeur & Piano

Als arrangeur is het belangrijk voor drie dingen:

1 – je krijgt enorm veel inzicht in harmonische structuren en harmonische verbindingen. Omdat de piano zo’n visueel instrument is, zie je alles gewoonweg voor je ogen gebeuren.

2 – wanneer je voor een pianist schrijft, weet jij al wat de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden, zijn. In feite geldt dat voor elk instrument, en zou je in de meest ideale situatie elk instrument waar je voor schrijft moeten kunnen bespelen.

3 – de piano is een heel orkest in je vingers. Er is geen enkel ander instrument dat kan wat de piano kan. Je kunt een heel orkest laten samenklinken op de piano.

Ik hoop dat ik je nu genoeg redenen heb gegeven om te gaan werken aan je piano skills. De belangrijkste reden heb ik trouwens nog niet eens gegeven: het is ook gewoon waanzinnig leuk om piano te (leren) spelen! Zelfs op latere leeftijd!

En piano leren spelen is alleen leuk als er ook snel resultaat is. Mocht je op zoek zijn naar een goede methode, kijk dan eens op deze pagina. Met deze cursus heb je snel resultaat. Daarnaast is de cursus erg betaalbaar.

Hieronder helemaal gratis de eerste les.

Succes!

 

 PianoPro-Cursus-3D-klein

Rogier IJmker
Rogier IJmker

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arrangeervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen. Hij is initiatiefnemer van de site www.workshopsvoorkoren.nl waarop workshopleiders uit heel Nederland en België verzameld worden en kunnen worden benaderd.

Laat Een Reactie Achter