salaris van koordirigenten

Een van de vragen die ik vaak krijg, gaat over het salaris van koordirigenten. Ik heb daar zo mijn eigen ideeën over en die heb ik geprobeerd hieronder te beschrijven. Omdat dit zo’n ‘hot item’ is (elke keer weer), hoop ik dat je je mening met mij wilt delen onder dit artikel.

Richttarieven

Een van de argumenten bij het bepalen van mijn honorarium zijn de zogenaamde richttarieven van bijvoorbeeld de VNK of Unisono. Doordat koren, in ieder geval die van mij, voornamelijk bestaan uit mensen in loondienst, houden ze vast aan een salarisgedachte: ‘Je krijgt dat per uur/per repetitie en dat is het!’.

Er wordt dan niet gekeken naar wat een dirigent waard is en wat hij voor de groep betekent of kan betekenen, maar naar de schijnbaar geldende norm opgesteld door een landelijke organisatie.

Salaris Van Koordirigenten

Ondernemers

Ik heb helaas geen harde cijfers, maar ik wilde het toch graag benoemen dus dat doe ik dan maar even op deze manier.

Er zijn dirigenten die naast hun dirigentschap bij koren ook in loondienst zijn en daar hun leven mee onderhouden. Dit is natuurlijk helemaal prima en ik ben de laatste die daar wat van wil zeggen. Ik ben juist erg blij dat die mensen er zijn!

Echter, daarnaast zijn er dirigenten die leven van het vak, de zogenaamde culturele ondernemer. Wanneer je het salaris van koordirigenten wil vastleggen in een algemeen landelijk tarief is dat net zoiets als het vastleggen van het inkomen van een ondernemer.

En onder ondernemers zijn er grote verschillen in inkomens te bemerken: ze verdienen meestal wat ze waard zijn.

Waarde

Wat ik in dit artikel probeer te zeggen, is dat koren vaker zouden moeten kijken naar wat een dirigent waard is en wat die waarde is voor de groep in plaats van de landelijke richttarieven voor dirigenten erbij te pakken.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je als groep weet wat je doelen zijn. Bij een bepaald ambitieniveau hoort natuurlijk een bepaald niveau dirigent, waar weer een ander prijskaartje aan hangt.

Hopelijk heb ik mijn punt duidelijk kunnen maken in dit artikel. Ik hoor graag wat jouw mening is over dit topic.


Rogier IJmker
Rogier IJmker

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arrangeervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen. Hij is initiatiefnemer van de site www.workshopsvoorkoren.nl waarop workshopleiders uit heel Nederland en België verzameld worden en kunnen worden benaderd.

Laat Een Reactie Achter