Inzingen voor Koordirigenten

Inzingen is voor iedere dirigent een must. Op de site van de Dirigentenacademie vind je hier dan ook verschillende stukken over. We helpen je met inzingoefeningen, maar ook met mogelijkheden tot improvisatie en andere manieren om een groep klaar te stomen voor de repetitie.

Voor het inzingen maken we bij de Dirigentenacademie gebruik van het Warm Them Up-systeem. Dit systeem bestaat uit 5 onderdelen:

Starters

Deze oefeningen zijn bedoeld om je zangers bij elkaar te brengen en direct vanaf het begin de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Adem

Bij het zingen is een juiste ademhaling van groot belang. Deze oefeningen zijn ervoor bedoeld om je zangers dit te laten ervaren.

Stem Activeren

Dit onderdeel van het inzingen zorgt ervoor dat de zangstem wordt geactiveerd.

Eenstemmig Inzingen

Ook wel eenvoudige inzingers genoemd. Deze oefeningen zijn bedoeld om je zangers bij elkaar te brengen en direct vanaf het begin de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Meerstemmig Inzingen

Om je zangers alvast klaar te stomen voor het meerstemmig zingen, gebruiken we hier een oefening om dat te introduceren. 

Hieronder vind je artikelen die te maken hebben met inzingen. Dit kunnen oefeningen zijn, maar ook achtergrondinformatie met betrekking tot het inzingen met een koor.

Inzingoefeningen Voor Koor

Methodes

Zangtechniek

Dirigentenacademie - Rogier IJmker

Veel dirigenten die ik ken, doen niets tot nauwelijks aan inzingen. Argumenten die je hoort, zijn: 'Ik vind er niks aan en het koor ook niet', 'het kost veel tijd om dit voor te bereiden', 'je hebt er niks aan, het levert je niks op'. En dat is jammer, want het inzingen is één van de belangrijkste momenten van je repetitie!


Inzingen Is Geen Synoniem Voor 'Opwarmen'


Ik gebruik dit moment van de repetitie niet hoofdzakelijk om de stem op te warmen. Die is namelijk allang opgewarmd. Iedereen gebruikt in meer of mindere mate de stem overdag al. Belangrijk is wel dat je de rest van het bereik van die stem op gaat warmen (de hoogte en de laagte).


Maar er is nog een ding dat minstens net zo belangrijk is:


Wat er vaak vergeten wordt is dat koorleden ook nog een leven hebben naast het koor. En sterker nog: ze stappen van hun 'normale' leven minstens één keer per week in de heerlijke wereld van zingen en muziek!


Ze komen de repetitie binnen met hun hoofd nog vol van de dag. De één komt binnen met problemen die zich vandaag op het werk hebben afgespeeld. De ander heeft net de kinderen naar bed gebracht die op hun beurt weer zaten met grote problemen. Weer een ander is aan het verhuizen.

In The Moment

Iedereen is dus bezig met zijn of haar leven wanneer ze bij jou de repetitie inwandelen. En wanneer je meteen gaat repeteren zonder eerst in te zingen, zul je hier tegenaan lopen. 


Het eerste deel van de repetitie zal stroef verlopen, omdat je zangers hun zinnen niet kunnen verzetten. Het tweede deel van de repetitie heb je ze in de juiste 'mindset' geholpen en zal de repetitie wel lekker lopen.


Waarom zou je dat nou doen? Je kunt ook in het eerste deel van de repetitie al heerlijk repeteren en de neuzen dezelfde kant op krijgen door die 'mindset' te creëren. Hiervoor maak je gebruik van het inzingen. En het kost je niet eens het hele eerste deel van de repetitie! 


Neem er maximaal 15 minuten voor! Door afwisselende en leuke oefeningen te doen, maak je het hoofd van je zangers leeg en neem je ze mee in jouw wereld!


En als je nu denkt dat je zangers niet meer op tijd gaan komen, omdat je nu niet meer begint met het belangrijkste van de repetitie, namelijk de in te studeren arrangementen, dan kun je daar wat aan doen. 


Wissel je inzingen af met leuke, grappige, serieuze en swingende inzingoefeningen en maak er een feestje van! Ze moeten dit feestje aan het begin van de repetitie niet willen missen!

Leer de basistechnieken van het dirigeren

Ontdek hoe het zit met dit duidelijke en overzichtelijke e-book. GRATIS!

Dirigeertechnieken
Keuze vrij bij mij

© Copyright 2020 BeeMaster - alle rechten voorbehouden

>