Wat ontzettend gaaf is om je repetitie mee te openen is een icebreaker! Er is meteen focus en wat ook belangrijk is: plezier met elkaar! Deze simpele icebreakers kun je rustig ‘uitsmeren’ over een paar repetities.

Icebreaker #1

Een leuke icebreaker is bijvoorbeeld een (misschien al wel bekend) klapspel:

  1. Neem een niet al te hoog tempo en stap met z’n allen rustig in de maat.
  2. Geef per tel (kwartnoot) een klap door aan de persoon links van je (klap echt naar degene toe waar je de klap naar doorgeeft) en hou de cadans/het tempo vast.
  3. Wanneer je 1 of 2 keer rond bent geweest introduceer je 2 klappen! Wanneer iemand 2 keer klapt wordt er van richting veranderd. (Deze klappen zijn achtste noten by the way.) Hou dit even een paar minuten vol.
  4. Deze stap is optioneel voor de eerste keer dat je dit doet. Je kunt nu namelijk ook een triool invoeren (3 klappen gelijkmatig uitgesmeerd over 1 tel). Hierbij wordt de volgende persoon in de rij overgeslagen.

Icebreaker #2

Met deze icebreaker leer je elkaar nog beter kennen en daarbij focus houden.

  1. De leider wijst iemand aan noemt de naam van die persoon. Blijf de uitgekozen persoon aanwijzen.
  2. Deze persoon doet hetzelfde met iemand die nog niet geweest is.
  3. Dit gaat door tot aan de laatste overgebleven persoon. Hij of zij kiest de leider weer.
  4. Herhaal deze volgorde een paar keer. Voeg een vast tempo toe, met eventueel een klap achter het noemen van de naam. Je hebt dan twee tellen de tijd om de naam te noemen en de klap te geven.
  5. Tijd voor de volgende stap: geef aan dat ze moeten onthouden wie ze aanwijzen.

Doe nu hetzelfde met een kleur. Er mag maar 1 keer dezelfde kleur genoemd worden. Dit is een nieuw rondje, dus als leider begin je met iemand anders.
Wanneer dit ook duidelijk is ga je nog een keer ter herhaling het ‘namenrondje’ doen.

Nu ga je aankondigen dat de twee rondjes door elkaar heen zullen gaan. Je start als leider een van de twee rondjes op en start op een gegeven moment ook het kleurenrondje op. Dit kan mét en zonder vast tempo / klap / cadans.

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Met sommige van mijn groepen heb ik inmiddels de drie lagen bereikt. Je kunt echt alles proberen. De derde laag bij ons was ‘broodbeleg’.

Have fun!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>