22 februari 2019

Ik maak er geen geheim van dat ik fan ben van de ‘Intelligent Choir’-methodiek uit Denemarken. Het gaat o.a. uit van het principe dat de muzikale kwaliteiten binnen een groep aangeboord en gebruikt worden.

Onderdeel van deze methode is de Vocal Painting (VoPa) en stimuleert het:

  • samenwerken met elkaar
  • luisteren naar elkaar
  • kleuren naar elkaar (blenden)
  • het inspelen op veranderingen

Wat Is Vocal Painting?

Vocal Painting is ontwikkeld vanuit het Sound Painting. Het is gebarentaal om on-the-spot composities te maken. Sound Painting wordt gebruikt door musici, acteurs, dansers en visual artists. Vocal Painting wordt daarentegen gebruikt door vocalisten.

Het idee van VoPa is het muzikaal kunnen ontwikkelen van improvisaties ‘in the moment’. Doordat je door middel van gebaren de muzikale input van de zangers een ontwikkeling kunt laten doormaken, kan een improvisatie worden behandeld als een compositie.

Wat Moet Of Kan Ik Ermee?

Hoewel je waarschijnlijk niet gaat improviseren met je groep, kan het enorm handig zijn om een paar handgebaren te gaan gebruiken (zie de redenen aan het begin van het artikel).

Daarnaast kun je heel duidelijk aangeven wat je wilt van een bepaalde groep op een bepaald moment. Ze krijgen dan namelijk een eenduidig gebaar dat ze kennen.

Ik heb daarom een vijftal gebaren voor je geselecteerd en opgenomen om toe te passen tijdens je repetities. Het zijn de volgende:

  • Legato
  • Staccato
  • Fermate
  • Energize (dat wat je op dat moment zingt, maar dan ritmisch spreken)
  • Externalize (dat wat je op dat moment ritmisch spreekt, maar dan (weer) zingen).

Als bonus heb ik er ook nog eventjes het gebaar voor afslaan bij gedaan. 😉

Legato
Staccato
Externalize
Energize
Fermate
Bonus: Afslaan

Wat Nu?

Wat je nu kunt doen is in de eerste plaats je zangers uitleggen wat je met de gebaren bedoelt.

Doe eerst een eenvoudige inzinger (of canon) en probeer één of twee gebaren uit met de groep. Ga zo door totdat je ze allemaal hebt gehad.

Probeer dan ook de gebaren in je dirigeren te gebruiken wanneer dat nodig is.

Ik zal hier binnenkort een video van mij en een van m’n koren plaatsen waarbij ik een inzinger met ze doe en de bovenstaande 6 gebaren gebruik. Zo zie je ze in ‘real-life’ actie.

Als je meer wilt weten over The Intelligent Choir en de VoPa handgebaren, dan kan ik je de volgende link aanraden: https://theintelligentchoir.com/vocal-painting-app/. Voor een paar euro heb je een app waar vanuit je hiermee verder kunt.

Mocht je nou behoefte hebben aan zulke inspiratie en goede tips en tricks. En elke maand o.a. nieuwe inzingers én toegang tot een community van gelijkgestemden? Dan is de Dirigentenacademie Family misschien wel wat voor jou! Kijk op deze pagina voor meer informatie hierover.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>