14 juli 2019

Vanaf nu zal ik elke maand een inzingoefening met je delen via deze website. Het onderwerp van de inzingoefening van deze maand is 'intonatie'.

We kennen allemaal wel het fenomeen 'zakken'. Wat kun je eraan doen? Nou, één van die dingen is je zangers bewust maken van de afstanden tussen de tonen. Je gaat het ontdekken in onderstaande inzingoefening.

P.S. helemaal onderaan dit artikel vind je de oefening als download (pdf) voor je uitgewerkt.

Inzingoefening voor koren

juli 2019

1

Voorbereidende oefening

Let er bij deze oefening op dat de dalende afstand niet te groot wordt gemaakt en de stijgende afstand niet te klein wordt genomen. Dit is vaak het recept voor het zakken van een koor.

Je kunt ervoor kiezen om voorspelbaar te werk te gaan en telkens de oefening met een halve toon te verhogen. Wanneer je iets meer verrassend uit de hoek wilt komen, kun je er ook voor kiezen om te variëren in de begintoon. Varieer in ieder geval met de klanken.

Belangrijk is dat je altijd om de focus op de te zingen afstanden vraagt.

Hieronder een kleine uitbreiding op de eerste oefening. Dit omdat het lastiger is om meerdere halve tonen achter elkaar te zingen zonder te zakken. Laat je zangers weer focussen op de afstand tussen de verschillende tonen.

2

De langere dalende lijn

Dit is een uitgebreidere versie van de eerste oefening. Hierbij komen meerdere dalende tonen achter elkaar voor (zodat de zak-kans optimaal toeneemt) en, om het helemaal compleet te maken, aan het eind ook nog eens een paar dalende sprongen. Het recept voor ultiem zakken.

Als begeleiding kun je een kwint op de piano spelen (a-e) of deze laten zingen door verschillende stemgroepen (tenoren+bassen / sopranen+alten)

3

Uitstapjes

Het laatste deel van de oefening bestaat uit een uitbreiding van de melodisch dalende lijn zoals je die hierboven zag. De moeilijkheid zit 'm erin dat er nu ook uitstapjes naar boven worden gemaakt. 

Zoals onder de eerste stap worden die vaak te klein gemaakt, waardoor je weer lager terugkomt op je toon. Tegelijkertijd blijft de dalende lijn voor problemen zorgen, vaak omdat de stappen naar beneden te groot worden gemaakt.

KLIK HIER OM DEZE INZINGOEFENING TE DOWNLOADEN


Vond je dit nou een mooie oefening en kun je er wel meer van gebruiken?


Dan is de Dirigentenacademie Family echt wat voor jou.


Bovenstaande oefening is namelijk slechts een klein onderdeel uit het hele inzingprogramma van juli die ik maandelijks voor de Family maak. Ik voorzie je daarin van uitgebreide oefeningen en informatie om je koorleden beter te laten zingen. Je krijgt dan ook handige technieken aangereikt om verschillende onderwerpen aan te pakken.


Daarnaast deel ik ook oefeningen, spellen en tips over repetitietechniek en dirigeren zodat je nog fijner naar je repetitie gaat.


Ook verschijnen er met regelmaat online cursussen in de Dirigentenacademie Family om je verder te brengen dan je al was.


Wil je meer informatie over de Family, klik dan hier. En hopelijk mogen we je verwelkomen als Family Member! 😀


Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

  • Bernd Krämer schreef:

    Misschien nog een aanvulling: als oefening in het luisteren naar elkaar, bij het proberen zuiver te zingen van hele en halve toonafstanden, deed ik vaak een oefening met het koor door te starten met een akkoord, bijvoorbeeld bas C, alt E, tenor G en sopraan C, en dan op commando samen hele of halve tonen omhoog of omlaag. En dan leren luisteren naar elkaar, of het nog steeds een zuiver akkoord is.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >