10/04/2023

0 reacties

Een goede inzingoefening voor groove en timing kan van invloed zijn op de resultaten van je repetitie.

Ik selecteer mijn inzingoefeningen op verschillende items uit het lijstje hieronder.

  • Intonatie & Toonhoogte
  • Ritme & Groove
  • Klankkleur & Mengen
  • Interpretatie & Expressie

De focus voor de repetitie is dus enorm van belang voor je keuze voor een inzingoefening.

inzingoefeningen voor koor om groove en timing te oefenen tijdens het inzingen met je koor of vocal group

De laatste tijd ben ik bezig met mijn nieuwe bundel 'Rhythm & Groove - Warm Ups For Choir' dat binnenkort uit gaat komen. Daarvoor heb ik 12 inzingoefeningen geschreven die de nadruk leggen op het item (verrassend) 'Ritme & Groove'.

Deze inzingoefening voor groove en timing uit deze nieuwe bundel is inmiddels al gedaan door verschillende collega's van me en de feedback is uitermate positief.

Hij focust zich op het strak krijgen van de zestiende noten en is uit te voeren als een vierstemmige canon. Er zit ook een motorische uitdaging in.

De tweede regel bestaat namelijk geheel uit een ritme dat afwisselt in stappen en klappen. 

inzingoefeningen voor koor om groove en timing te oefenen tijdens het inzingen met je koor of vocal group

Niet iets heel moeilijks, maar qua timing kan het toch een dingetje worden binnen het grote geheel. De bedoeling is naar elkaar te luisteren en het geheel te laten grooven.

Zoals je in de video kunt zien heb ik 'm ingezongen. Dit ben ik van plan met alle 12 de oefeningen. Op deze manier hoop ik dat 1) de initiële bedoeling van de oefeningen duidelijker wordt, 2) de drempel verlaagt wordt om een oefening aan te pakken en 3) het uiteindelijke rendement van de inzingoefeningen hoger ligt.

Ook in de planning ligt dat er instructievideo's komen waarin uitgelegd wordt hoe je zo'n oefening het beste kunt aanleren en aanpakken met de groep. Natuurlijk is dat helemaal mijn eigen inzicht, dus het kan zijn dat het afwijkt van jouw manier. Het is dus niet de wet die in steen gebeiteld staat. 

Heb jij 'm ook al gedaan met je koor? Ik ben enorm benieuwd naar de reacties van je zangers!

P.S. Abonneer je op het YouTube-kanaal van @BeeMasterMusic voor meer inzingoefeningen in de toekomst.

Over de auteur

Rogier IJmker

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>