Veel dirigenten die ik ken, doen niets tot nauwelijks aan inzingen. Argumenten die je hoort, zijn: ‘Ik vind er niks aan en het koor ook niet’, ‘het kost veel tijd om dit voor te bereiden’, ‘je hebt er niks aan, het levert je niks op’. En dat is jammer, want het inzingen is één van de belangrijkste momenten van je repetitie!

Inzingen Is Geen Synoniem Voor ‘Opwarmen’

Ik gebruik dit moment van de repetitie niet hoofdzakelijk om de stem op te warmen. Die is namelijk allang opgewarmd. Iedereen gebruikt in meer of mindere mate de stem overdag al. Belangrijk is wel dat je de rest van het bereik van die stem op gaat warmen (de hoogte en de laagte). Maar er is nog een ding dat minstens net zo belangrijk is:

Wat er vaak vergeten wordt is dat koorleden ook nog een leven hebben naast het koor. En sterker nog: ze stappen van hun ‘normale’ leven minstens één keer per week in de heerlijke wereld van zingen en muziek!

Ze komen de repetitie binnen met hun hoofd nog vol van de dag. De één komt binnen met problemen die zich vandaag op het werk hebben afgespeeld. De ander heeft net de kinderen naar bed gebracht die op hun beurt weer zaten met grote problemen. Weer een ander is aan het verhuizen.

In The Moment

Iedereen is dus bezig met zijn of haar leven wanneer ze bij jou de repetitie inwandelen. En wanneer je meteen gaat repeteren zonder eerst in te zingen, zul je hier tegenaan lopen. Het eerste deel van de repetitie zal stroef verlopen, omdat je zangers hun zinnen niet kunnen verzetten. Het tweede deel van de repetitie heb je ze in de juiste ‘mindset’ geholpen en zal de repetitie wel lekker lopen.

Waarom zou je dat nou doen? Je kunt ook in het eerste deel van de repetitie al heerlijk repeteren en de neuzen dezelfde kant op krijgen door die ‘mindset’ te creëren. Hiervoor maak je gebruik van het inzingen. En het kost je niet eens het hele eerste deel van de repetitie! Neem er maximaal 15 minuten voor! Door afwisselende en leuke oefeningen te doen, maak je het hoofd van je zangers leeg en neem je ze mee in jouw wereld!

En als je nu denkt dat je zangers niet meer op tijd gaan komen, omdat je nu niet meer begint met het belangrijkste van de repetitie, namelijk de in te studeren arrangementen, dan kun je daar wat aan doen. Wissel je inzingen af met leuke, grappige, serieuze en swingende inzingoefeningen en maak er een feestje van! Ze moeten dit feestje aan het begin van de repetitie niet willen missen!

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt en zou het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achter zou laten.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Rogier, slaat de spijker op de kop! Laten we het woord “inzingen” veranderen in “afstemmen”. Klap, beweeg, luister, adem en voeg in in het geheel….en dan…..gaan we zingen 😉

 • De afwisseling in de inzingers van Rogier maakt van het inzingen een werkelijk feestje!!

 • Rogier,

  Je hebt de noodzaak voor inzingen volgens mij goed verwoord. Voor mij is inzingen een onmisbaar begin van een repetitieavond, maar ook van een optreden. Inzingen maakt je hoofd leeg van de alledaagse gedachten en maakt dat er ruimte ontstaat om maximaal met muziek maken bezig te gaan. Het meeste plezier haal je uit het zingen vanuit je gevoel en vanuit de beleving waarmee een muziekstuk is geschreven. Daarnaast denk ik dat een creatieve dirigent in staat moet zijn om met behulp van leuke inspirerende inzingers op een andere manier aandacht te besteden aan de ontwikkelpunten van het koor. Daarmee ook met meer plezier bezig kunnen zijn met voor een koor meer uitdagende muziekstukken.

 • Frauke Langbein schreef:

  Hoi Rogier,
  ben ik mee eens, wat je schrijft. Wat ik nog zo belangrijk vind is het leren luisteren . Ik probeer mijn koren te leren luisteren naar ritme en harmonie, en dat met plezierige oefeningen. Ik heb genoten van je inzingoefeningen .
  Dankje,
  Groet, Frauke

 • Hee Rogier,

  Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft over het inzingen. Mijn koorleden hebben het inmiddels ook nodig om op deze manier de repetitie te beginnen. Wel blijft het lastig om steeds weer vernieuwende inzingoefeningen te vinden. Veel tijd om deze in te studeren is er vaak niet, ze moeten dus eenvoudig, leuk en effectief zijn. Dus alle tips zijn welkom!
  Groetjes, Maria

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >