29 juli 2011

Hier volgen 6 tips voor een nog leukere baan als dirigent!

1. Bereid je repetities voor

Hoe makkelijk een stuk ook is, er valt altijd wat aan voor te bereiden. Hier een paar dingetjes waar je aan zou kunnen denken bij het voorbereiden van een stuk:

Ademhaling, articulatie, frasering, blending, stemverdeling, contrasten, dynamiek, betekenis van de tekst, tekstbeleving, achtergrondinformatie over het stuk, achtergrondinformatie over de componist/tekstschrijver.

Ga bij elk van de bovenstaande topics na of en hoe er nog verbetering is te behalen. Bedenk oefeningen om dit naar boven te halen. Wees creatief!

2. Go social!

Wees betrokken bij je koorleden. Maak een praatje met je koorleden voor of na de repetitie en tijdens de pauze. Naast dat je dan op de hoogte bent van het dagelijks leven van hen (zwangerschap, sterfgeval, verjaardagen, etc) kun je ook erg veel van ze leren door eens te vragen over hoe ze tegen jou aankijken als dirigent en/of persoon. Leg ze vragen voor waar je niet uitkomt of op vastloopt. Zij weten meestal nog beter hoe je dingen voor hen kunt oplossen, omdat zij er middenin zitten. Het kan ook zijn dat zij het ook niet weten, maar dat ze je wel betere inzichten kunnen geven over het probleempunt.

3. Maak een repetitieschema

Dit heeft vele voordelen. Voor jezelf is het voordeel dat je al bedacht hebt waar je naar toe wilt werken over een langere periode (6, 8, 12 repetities bijvoorbeeld). Je weet ook welk doel je moet halen in de repetitie om de volgende repetitie niet achter te lopen op het schema. Hetzelfde geldt ook voor je koorleden. Zij weten precies wat er van hen verwacht wordt in de volgende repetitie. Er zal meer focus liggen op het halen van het doel (er wordt niet zomaar in de loze ruimte gerepeteerd, maar je hebt samen een doel te halen). Het helpt dus in de repetitie om een repetitieproces in gang te houden, maar het helpt ook om de koorleden op tijd hun partijen uit het hoofd te laten kennen.

4. Pas zelfreflectie toe

Ga bij jezelf na elke repetitie na wat er nog beter had gekund aan jouw functioneren in die repetitie. Probeer dit te verbeteren bij de volgende repetitie. Denk aan aanwijzingen die niet opgevolgd werden (ligt het aan de onkunde van het koor, of ligt het aan mijn woordkeuze. Hoe kan ik het dan nog beter zeggen?). Zoek in de eerste plaats naar oplossingen bij jezelf in plaats van het probleem bij het koor te leggen.

5. Inzingen: 3x en dan iets anders!

Doe een inzingoefening maximaal 3 repetities. Varieer in je inzingoefeningen. Zo hou je het koor scherp, juist aan het begin van de repetitie en maak je van het inzingen veel minder een verplicht nummer. Zoek op het internet naar inzingoefeningen, maak ze zelf, haal kleine stukjes uit bestaande liedjes. Er zijn bronnen zat om uit te putten. Heb je geen inspiratie? Kijk dan even op de site van Jetse Bremer. Je kunt daar een eBook met opwarmers en inzingers bestellen voor € 25,-. Je koor zal het waarderen!

6. Begin op tijd met de repetitie

Dit is cruciaal! Wanneer je er een gewoonte van maakt om ‘rond achten’ te starten, zul je zien dat je koorleden ook ‘rond achten’ binnen komen druppelen. Ook wanneer je maar 5 van de 38 zangers hebt; gewoon beginnen met het inzingen. Met een serieus gezicht ga je inzingen. Wanneer laatkomers beseffen dat je echt om acht uur begint en keer op keer te laat zijn zullen ze daar zelf van gaan balen.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>