Als je als dirigent ’s wat anders met je koor wilt (of als het koor ’s wat anders wil met de dirigent), bouw dan eens een bodypercussion-periode in van een paar weekjes (wel eerst effe proberen of het aanslaat, anders volgen er voor iedereen hachelijke tijden…).

Een aantal weekjes achter elkaar kan er tijdens of na het inzingen wat ‘lichaamswerk’ aangeleerd wordt. Het beste resultaat wordt verkregen door een systematische benadering van dit -voor veel koorleden toch ongebruikelijke- nevenaspect van het zingen.

Bouw dit op in een paar weken en kijk of het resultaat eventueel toe te passen is in een song van het repertoire.

Muziek Met Je Lijf

Bodypercussion is muziek maken met het eigen lichaam. Je gebruikt het lijf in wezen als een batterij slaginstrumenten: je kunt hiertoe in je handen klappen, met de vingers knippen, met de voeten stampen, op de borstkas, billen of op de dijen slaan. Je kunt ook geluid voortbrengen met de stem, maar dat laat ik hier even buiten beschouwing.

Als expressiemogelijkheid is bodypercussion zeer oud. Het is heel goed denkbaar dat de eerste uitingen van muziek gemaakt werden op het lichaam. Heden ten dage komt bodypercussion prominent voor in diverse muziekstijlen en in verschillende culturen (denk aan ‘de Flamenco’).

Bewust

Maak de zangers eerst goed bewust van hun lichaam (dat is echt geen overbodige luxe). Doe dat door ze veel lichamelijke, ritmische opdrachten te geven: laat ze in de maat stampen, handjeklappen met de zanger naast ze, wrijven in de handen en (eenvoudige) patronen klappen. Vooral het in de maat uitvoeren en met de juiste ritmische verdeling is essentieel voor een overtuigend resultaat.

Laat de koorleden daarna in secties een complementair ritme instuderen en vertolken. Eén groep stampt de maat, een tweede groep knipt met de vingers, een derde groep wrijft een ritmisch patroon met de handen en een vierde groep klapt een tegenritme. Als afmakertje kan de dirigent of iemand uit het koor een solo op de borst of de dijen improviseren.

Goede Bodypercussion Resultaten

Een ‘bodybewustzijn’ is niet alleen wenselijk voor goede bodypercussion-resultaten, het zal ook zeker een bijdrage kunnen leveren aan betere zang- en performprestaties.

Tips:

Dvd’s van Keith Terry, bodypercussionist:

http://www.crosspulse.com/

Instructie Keith Terry:

http://www.youtube.com/watch?v=FOaJTH1jOto

http://www.youtube.com/watch?v=3Ysq0rh5ZaQ

Groep Body Percussion:

http://www.youtube.com/watch?v=SX_pGYojtxc

Laat eens een reactie achter wanneer je al ervaring hebt met bodypercussion. Heb je juist vragen? Die kun je ook hier achterlaten. Scroll even helemaal naar beneden en je kunt een reactie plaatsen. 

  • Ton Hettema schreef:

    Voor veel traditionele koren (oratoria, passies, missen, etc) zal bodypercussie bepaald een revolutie zijn en in het begin zal de nodige gêne overwonnen moeten worden. Maar dat het voor alle koren en zangers een verrijking en verruiming van hun expressiviteit en ritmische precisie zal meebrengen staat voor mij buiten kijf. M.i. kan het ook een remedie zijn voor allerlei ‘slappe’ of ‘slepende’ zangproblemen als te laag zingen, te laat inzetten, te futloos of te weinig energiek in de lange tonen e.d. verschijnselen. Dank voor deze aanrader Lex.

    • Hallo Ton,

      Dank voor je reactie.
      Ik kan je verzekeren dat niet alleen mensen uit de ‘klassieke’ hoek onwennig reageren op het ‘lichaamswerk’ van bodypercussion. Ook koren die het lichtere genre beoefenen lijken (veel) weerstand te moeten overwinnen om hier aan te beginnen 😉
      Maar ik moet wel zeggen dat als eenmaal een bepaalde stap/drempel genomen is, omdat bijvoorbeeld het resultaat overdonderend, grappig of op een andere manier functioneel is, de gesuggereerde ideeen steeds sneller ingang vinden.
      Ik ben het geheel met je eens dat het toepassen van bodypercussion de metrisch/ritmische vaardigheden van een koor(lid) aanzienlijk kunnen verbeteren.
      Zouden er al koor-regisseurs zijn die bodypercussion integreren in hun choreografie?
      Lex Hakker
      (composer/arranger/conductor)

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >