Het jaar gaat zijn laatste weken in is weer bijna ten einde. Een mooi moment om eens uitgebreid terug te kijken op de het jaar van de Dirigentenacademie.

Rogier IJmker

www.rogierijmker.eu

Natuurlijk begon het jaar ‘gewoon’ op mijn eigen blog. Er was toen nog absoluut geen sprake van een Dirigentenacademie. Dat idee kwam later pas.

Wel was het mijn wens om niet de enige te zijn die ideeën, tips en tricks zou delen via mijn site. In maart heb ik een oproep gedaan voor gastbloggers. Deze oproep heeft dan ook heel wat leuk materiaal opgeleverd uiteindelijk.

Gastbloggers die uiteindelijk hun blogs op de website hebben gekregen zijn Ton Hettema, Lex Hakker en Chesron Ledes. En er is natuurlijk ruimte voor meer bloggers die hun bijdrage willen leveren. Het kan gaan om dingen die je in de praktijk tegenkomt en wilt delen, tips om beter te repeteren, inzingen, etc. Alles is welkom. Wanneer je interesse hebt, stuur me dan even een mailtje. 😉

Basiscursus Dirigeren

Het was dit jaar ook een mooi jaar voor iedereen die wilde leren dirigeren. Hoewel er maar 4 cursusdagen werden georganiseerd was de animo groot!

Doordat ik het eerste halfjaar voor mezelf had besloten alleen in Enschede te blijven, kwamen er veel reacties wanneer er weer eens een cursusdag in Utrecht zou worden georganiseerd.

Er kwamen zoveel reacties binnen dat ik besloot toch maar weer naar Utrecht te gaan. De cursusdag van 7 december was het resultaat! En het succes was duidelijk: al in september was deze dag gevuld.

Cursus Dirigeren

Voor het eerst is er ook een ‘Cursus Dirigeren’ georganiseerd; de eerste cursus lopende over meerdere dagen.

De cursisten kregen de gelegenheid om met een practicumkoor te werken aan slagtechniek en repetitietechniek. Het waren mooie dagen met leuke resultaten en wellicht dat dit concept nog eens herhaald zal gaan worden.

dirigentenacademiewww.dirigentenacademie.nl

Het zal niemand ontgaan zijn dat sinds eind augustus de boel flink veranderd is. Op 24 augustus werd de Dirigentenacademie gelanceerd.

Mijn persoonlijke blog heeft plaats gemaakt voor een website waar alles wat met dirigeren te maken heeft ondergebracht kan gaan worden: De Dirigentenacademie!

Warm Them Up 2.0

Dit jaar is ook het jaar waarin het ‘40 Weken Probleemloos Inzingen’-programma compleet op de kop ging.

Dit programma dat bestond uit het wekelijks toegestuurd krijgen van een inzingprogramma heeft een totale facelift gekregen en is helemaal vanaf de grond weer opgebouwd.

En naast dat het totaal vernieuwd is, is het ook in een andere vorm gegoten. Niet meer wekelijks 1 inzingprogramma, maar je krijgt nu de complete set van 40 inzingprogramma’s in een keer.

Ook was er veel vraag naar een fysieke uitvoering van dit product, dus er is een prachtige map ontworpen en de programma’s worden op prachtig 300 grams papier gedrukt.

Zoals je kunt begrijpen ben ik echt apetrots op het allereerste fysieke product van de Dirigentenacademie.

inzingoefeningen

Webinars

Hoewel ik me voorgenomen had om meer webinars te gaan geven, is het aantal blijven steken bij 2. Dit voornamelijk omdat het technisch gezien nog wat stroef loopt. Er zijn oplossingen voor en die ga ik vinden, dat weet ik zeker, dus ook in het nieuwe jaar zal ik weer van me laten horen via verschillende webinars. Hieronder de links naar de twee webinars:

De blogs van de Dirigentenacademie van 2013 in chronologische volgorde

Video’s van de Dirigentenacademie

Naast blogs ben ik ook bezig geweest met het opnemen van video’s. Hieronder de video’s van de Dirigentenacademie van 2013.

En Wat Gaat De Dirigentenacademie Doen In 2014?

Ook in 2014 blijf ik natuurlijk kennis, tips en tricks delen. Ook de Basiscursus Dirigeren zal doorgaan met cursussen in Enschede en Utrecht. Daarnaast staan er ook een paar items op de rol die ontzettend spannend en helemaal nieuw voor mij zijn, namelijk:

1. Het Choral Conductors Event

Choral Conductors Event

Op 8 februari zal ik voor het eerst een evenement organiseren voor koordirigenten en voor iedereen die wel eens invalt voor een koor wanneer de dirigent er niet is. Op het moment van schrijven staan er al meer dan 60(!) deelnemers ingeschreven voor deze dag. Het niveau van de deelnemers loopt zeer uiteen en ik zal dan ook naast de basic stuff wat meer geavanceerdere technieken op tafel gooien.

2. Ik ben bezig met het schrijven van een heus boek!

Ik heb ervaren dat de mensen die mijn e-books downloaden hier veel plezier aan beleven, niet alleen om de inhoud maar ook om mijn manier van verwoorden. Het lijkt me daarom een uitdaging en bijna een ‘must’ om zelf een fysiek boek te schrijven over dirigeren.

Bedankt!

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen die in het afgelopen jaar ook maar iets geliked, getweet, geplust, gedeeld of gelezen heeft op deze site, ontzettend bedanken voor de interesse en de interactie. Hopelijk zie ik jullie volgend jaar weer en kan ik weer een hoop kennis met jullie delen.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 werkzaam in het dirigeer- en arrangeervak. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor groepen in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

  • Marian Flick schreef:

    Ha Rogier! Ik weet niet hoe ik aan jouw naam en mailadres gekomen ben – je kwam gewoon een keer voorbijfladderen op het net en daar ben ik blij om. De 1-daagse cursus was leuk en leerzaam en ik kijk uit naar het choral event in februari. Ga je in 2014 ook een meerdaagse cursus geven? Dan hoor ik daar graag over.
    In de kerstvakantie ga ik lekker met je map werken.
    Kortom – je bent een echte bron van inspiratie en een goeie leraar!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >