26 november 2015

Wanneer je een nieuw/eigen koor wilt starten zijn er zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder staat beschreven op welke manier ik een van mijn koren heb opgezet. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jij dit ook op deze manier moet gaan doen, maar het kan je wel een houvast of ideeën geven.

Wanneer je van plan bent om een nieuw koor te starten: heel veel succes en heb ondertussen ook nog een beetje plezier in het proces. 😉

Bedenk Wat Je Wilt

In de eerste plaats moet je gaan bedenken wat je wilt gaan doen met je gloednieuwe koor. Hoe specifieker je kunt omschrijven wat je wilt gaan doen en bereiken met de groep, hoe eerder (de juiste) mensen geneigd zijn om mee te doen.

Hieronder staan een paar vragen die je kunnen helpen om duidelijkheid te krijgen wat je eventueel wilt of kunt gaan doen.

Wat is het genre of de stijl waar dit koor zich aan gaat wagen?

 • pop
 • rock
 • klassiek
 • wereldmuziek
 • barbershop
 • a cappella
 • begeleid
 • met combo
 • alleen pianist
 • met karaokeband

Hoe groot mag de groep maximaal gaan worden?

 • klein (6-12 personen)
 • medium (12-20 personen)
 • groot (20-50 personen)
 • enorm (>50 personen)

Wordt het een gemengd of homogeen koor?

 • mannen en vrouwen
 • vrouwenkoor
 • mannenkoor

Wat is je doelgroep?

 • kinderen
 • jeugd
 • studenten
 • volwassenen
 • ouderen

Is leeftijd iets waar je rekening mee gaat houden?

 • is er een minimumleeftijd
 • is er een maximumleeftijd

Wat zijn de ambities die jij met de groep hebt?

 • gezelligheidskoor voor het sociale contact zonder al te veel verwachtingen en prestaties
 • kwalitatief hoogstaand koor dat zingt en presteert op topniveau

Welk niveau moet de groep gaan krijgen?

Zullen het amateurs van laag niveau gaan worden die hier komen zingen of doel je op professionals waar je mee gaat werken? Alles daar tussenin kan uiteraard ook. 😉

Zijn audities nodig of gewenst?

Uiteraard is dit afhankelijk van het gewenste niveau van de groep. Wanneer je wél audities gaat houden, leg dan vast waarop je gaat beoordelen.

Wat gaat de contributie worden?

Dit is uiteraard ook een beetje afhankelijk van de kosten van de locatie, dirigent en bladmuziek

Wat is het dat het koor uniek maakt ten opzichte van het huidige aanbod aan koren in de buurt?

Hoe kun je je onderscheiden van alle andere koren in de regio? Vaak zeggen koren op hun website te gaan voor een hoge kwaliteit maar dat ook de gezelligheid belangrijk is. Wanneer je dan luistert naar zo’n koor, zingt het op net zo’n niveau als ieder ander koor uit de buurt.

Dit is dus niet een sterk punt om je in te onderscheiden, tenzij je echt kunt laten zien dat je dit ook daadwerkelijk waar kunt maken.

Repetitietijd en -locatie

Tijden

Het is belangrijk te weten wanneer je gaat repeteren. Wanneer dit nog geheel open ligt, kun je bij aanmelding vragen aan je belangstellenden om aan te geven wanneer zij beschikbaar zijn. Wellicht kun je ook vragen naar een voorkeursavond.

Wat worden je repetitietijden? Dit ligt natuurlijk helemaal aan je doelgroep. Je kunt een ‘overdagkoor’ starten waarmee je in de ochtend of in de middag repeteert.

Een gemiddelde repetitie duurt 2 tot 2,5 uur maar je kunt ervoor kiezen om hier wat mee te spelen.

De meeste koren repeteren ’s avonds van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur. Ik ken ook koren die repeteren van 20.00 uur tot 22.30 uur. Het is maar net wat je wilt.

Voor een gemiddeld koor waarbij de nadruk ligt op gezelligheid en lekker zingen is mijns inziens een repetitie van 2 uur voldoende. Ga je voor een mooi niveau dan zou je kunnen nadenken over een repetitie van 2,5 uur.

Locatie

Mijn ervaring is dat een goede locatie nogal prijzig kan uitvallen. Wanneer je niet al te veel eisen stelt aan de akoestiek, kun je heel goed terecht in basisscholen. Deze staan ’s avonds over het algemeen leeg en worden daarom tegen redelijke prijzen verhuurd.

Je kunt ook kijken of er bijvoorbeeld boven een kroeg een ruimte is waar je zou kunnen repeteren. Wanneer je op een rustige avond repeteert is het vaak geen probleem om daar de bovenverdieping, die anders toch leeg zou zijn, te huren.

Wanneer je wat betreft de akoestiek toch wat eisen stelt, kun je eens kijken naar kerken en/of kapelletjes bij jou in de buurt.

Ik hou me warm aanbevolen voor meer ideeën en mogelijkheden wat betref locaties dus wanneer je een aanvulling hebt, laat het me dan even weten in een reactie onder dit artikel.

Zoek Mensen Die Meewerken Of Ondersteunen

Dit is een belangrijk punt. Wanneer je het helemaal alleen wilt doen, kun je vast gaan lopen.

Zoek iemand, of meerdere personen, die je hierbij willen helpen. Dit hoeven niet per se mensen te zijn die ook mee gaan zingen, maar meedenkers die net even anders tegen de materie aankijken. Zo krijg je steeds weer nieuwe en frisse ideeën.

Zoek Een Dirigent

Wanneer je een dirigent bent met de wens om een koor te starten, kun je deze stap uiteraard overslaan. 😉

Ben je echter geen dirigent en zoek je er één voor je nieuwe koor, dan kun je voor een aardige uitdaging komen te staan.

Het vinden van de juiste dirigent voor je groep hangt uiteraard af van verschillende keuzes die je gemaakt hebt bij het punt ‘Bedenk wat je wilt’. Niet iedere dirigent is namelijk hetzelfde.

Zo is het belangrijk voor een dirigent te weten wat het doel van je koor gaat worden, wat het niveau is en de grootte van de groep kan een rol gaan spelen.

Verder is uiteraard ook het tarief per dirigent redelijk verschillend. Voor een beetje goede professional betaal je al gauw €100-€150 per repetitie.

Stel je geen hoge eisen aan een dirigent dan kun je ook tussen de €30-€80 per repetitie klaar zijn. Weet dus wat je wilt.

Zorg Voor Een Aanmeldmogelijkheid

repetitieschema in Google DriveBij het werven van leden kun je, wanneer je nog geen website hebt, ook gebruik maken van Google Formulieren. Je kunt dan je eigen formulier samenstellen.

Deze kan dan via bijvoorbeeld social media worden verspreid en ingevuld. Jij krijgt dan alle gegevens mooi in een tabelletje aangeleverd. Heerlijk!

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

https://www.youtube.com/watch?v=lUXOsXnZxVA

Je kunt natuurlijk ook je e-mailadres en/of telefoonnummer in de krant laten zetten. No problem.

Ga Reclame Maken

Zoals gezegd is het mogelijk om aandacht te vragen via social media. Je kunt, als je dat wilt, zelfs een Facebook advertentie opzetten. Dit kost dan een paar euro maar je kunt dan wel aangeven dat alleen mensen in een bepaalde straal om je vestigingsplaats heen die advertentie te zien krijgen. Erg effectief dus.

Uiteraard zijn de posters met afscheurreepjes bij de plaatselijke supermarkten ook een manier om aandacht te vragen.

Ook de plaatselijke kranten moeten niet worden vergeten én je kunt de plaatselijke en/of regionale zangers-/koorbond vragen om een handje te helpen. Misschien dat jouw plaats ook wel een cultuurmakelaar-achtig persoon heeft. Die kan ook reclame voor je maken.

Verder kun je ook festivals en andere evenementen/plaatsen afgaan en daar flyers achterlaten. Deze flyers hoeven trouwens niet heel veel te kosten.

Kijk eens op sites als www.drukwerkmax.nl of www.drukwerkdeal.nl. Je kunt daar tegen prima prijzen flyers en dergelijke laten drukken.

Er zijn zoveel manier te bedenken. Wees creatief. Wanneer je nog meer ideeën hebt, laat deze dan even achter onderaan dit artikel. Zo kunnen we er allemaal van meegenieten! 😀

Begin Zo Gauw Het Kan

Laat de belangstellenden niet te lang wachten. Hou ze warm en begin met repeteren zodra je denkt dat er genoeg mensen zijn die mee willen doen. Je kunt dan ook hen gebruiken als een soort uithangbord. Ze kunnen reclame gaan maken om nieuwe leden te werven.

Nou, ik heb redelijk uitgebreid verteld wat er allemaal bij zou kunnen komen kijken. Wanneer je een koor op wilt zetten zijn dit goede punten om in overweging te nemen.

Wees in ieder geval zo duidelijk mogelijk in je idee. Je gaat daarmee dan ook de juiste persoon/personen aantrekken.

Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand artikel, dan zou ik je graag willen vragen om die hieronder met ons allemaal te delen. Dit mag uiteraard geheel anoniem. E-mailadressen worden nooit gedeeld!

Heel veel succes en vooral veel plezier!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Ik zou graag meer willen weten hoe je juist wel als zelfstandig dirigent een koor (financieel )kunt leiden ipv een bestuur/vereniging.

  Ik hoor weinig dirigenten die het als zelfstandigen doen.

  Wie kan daar meer over kwijt?

  • Ik doe het zelf inderdaad ook. Je kunt het merendeel van het artikel gewoon volgen. Je kunt ook de tip van Marianne Mol hierboven erbij volgen.

   Tip: Maandelijks zelf factureren aan de leden (óf per kwartaal/half jaar/jaar als je dat handig vindt) en tóch een bestuur/muziekcommissie/optreedcommissie (wat je ook maar wilt) oprichten. Dit ontlast je enorm in het werk.

   Succes!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >