19 juni 2020

Lorenzo Papolo

Als docent Basiscursus Dirigeren aan de Dirigentenacademie vind ik het enorm fijn dat ik binnenkort weer cursussen kan en mag gaan geven. Mijn werk als koordirigent beperkte zich tot voor kort tot het maken van online video’s zoals de meeste vakgenoten dit ook doen.

Toen het bericht in het nieuws kwam dat er sprake zou zijn van een noodverordening op koorzang, toen brak er iets in mij, ik zag al voor mij hoe hele muzikale carrières en koren naar de rand van de afgrond werden gedwongen.

Gelukkig was de noodverordening snel van de baan, maar het nare gevoel bleef. Ik besloot tot actie over te gaan, lijdzaam thuis zitten en afwachten zit niet in mijn systeem.

Na een oproep van mij op het Dirigenten Platform werd ik overweldigd door honderden reacties en snel was de Werkgroep #laatonszingen opgericht.

Demonstratie

In no time hadden wij een demonstratie op het Plein in Den Haag en werd onze boodschap overgedragen aan mevrouw Salima Belhay Cultuurwoordvoerster van D66, een belangrijke stap is hiermee gezet.

Vervolg actie kwam er snel samen met zangeres Elisabeth Blom, lid van onze werkgroep, waren wij te zien bij Cultuur in Actie waar wij onze handtekeningen hebben gezet voor maar liefst 1600 koordirigenten en hun koren.

Maar.....nog steeds geen groen licht voor de koren! We blijven nog steeds verlangen naar al die mooie harmonieën en klankkleuren waar wij allen zo naar verlangen. 

Nu blijkt pas echt hoe mooi samen zingen is! 

ZOOM repetities en You Tube filmpjes zijn in deze bizarre tijden het maximale wat wij kunnen doen, en ja, in veel regio’s kan er gelukkig weer buiten gezongen worden!

Maar hoe moet het verder?

Er ligt momenteel een krachtig protocol bij Koornetwerk Nederland met ruime marges en strikte voorwaarden waarmee wij hopelijk zo snel mogelijk ook weer binnen te kunnen repeteren!

De werkgroep Laat ons zingen heeft maar één doel en dat is om die 1,7 miljoen koorzangers weer te laten zingen! Binnen en buiten met een goed protocol en de nodige voorwaarden want natuurlijk staat veiligheid voorop.

Daarom vraag ik jullie allen:  STEUN #laatonszingen op Facebook.

Petitie

Je kan dat doen door onze petitie te ondertekenen, dat hebben inmiddels al 2.017 mensen gedaan. Volg de acties van Laat ons zingen, samen staan we sterk en zonder jullie steun kunnen we het niet voor elkaar krijgen!

Jullie zijn de koorstem van Nederland!

Laat ons zingen!

Lorenzo Papolo

Iniitiatiefnemer Werkgroep #laatonszingen / Koordirigent / Docent Dirigentenacademie 

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>