1 november 2021

Dit keer geen weggevertje of iets van praktische waarde. Hoewel...dat is niet helemaal waar. Dit artikel bevat iets heel waardevols. Niet iets wat te koop is. Eigenlijk iets wat je zelf moet geven. Iets wat tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is, lijkt het. Iets waarvoor je zelf moeite moet gaan doen. Maar ik beloof je: als je deze moeite gaat doen, krijg je het juist zelf.

We mogen weer

De koren zijn weer begonnen. We 'mogen' weer. Weer repeteren, workshops doen en optreden. Helaas is met het corona toegangsbewijs een polarisatie op stoom aan het komen waar we het als vakbroeders en -zusters nog heel moeilijk mee gaan krijgen.

Het is iets wat mij wel na aan het hart gaat. Niet alleen in mijn werkleven maar ook het privéleven beginnen de spanningen te ontstaan. Een voortdurend open gesprek, waarbij oog voor het gevoel en de keuze voor de ander blijft, is mijns inziens de enige oplossing.

Ook het gesprek onder ons als collega's is aan een verharding onderhevig. Jammer, want wanneer er ongenuanceerd lijkt gereageerd te worden op elkaars probleemstellingen en meningen sluiten we vaak, onbedoeld, voor elkaar de deur.

"Wanneer er ongenuanceerd lijkt gereageerd te worden op elkaars probleemstellingen en meningen sluiten we vaak, onbedoeld, voor elkaar de deur."

Samenwerking is hard nodig

Een open gesprek moet echter wel van twee kanten komen. De twee kanten die door de polarisatie juist doof worden voor elkaars standpunten en oplossingen.

Wie worden er nu beter van deze tweedeling? Niet wij als dirigenten. Zeer zeker niet! Ook onze koorleden/musici zullen hieronder lijden. Disrespect, onbegrip en minachting is heel eenvoudig te uiten. Dit kost weinig moeite en juist dát is iets wat we voor elkaar over moeten gaan hebben, lijkt me. Ook al zijn we het oneens met elkaar over de te nemen stappen en te volgen regels.

"Laten we nu eens moeite voor elkaar gaan doen."

Liefde voor elkaar

Laten we nu eens moeite voor elkaar gaan doen. Het helpt enorm als we wat liefde naar elkaar zouden kunnen overbrengen. En dit klinkt heel zweverig en soft, maar geloof me; dat is het echt niet. En het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het kost alleen wel wat moeite. Je zult er wat voor moeten doen.

Liefde bestaat uit 12 elementen. Deze elementen zijn:

 • Vertrouwen
 • Waardering
 • Respect
 • Begrip
 • Erkenning
 • Acceptatie
 • Geruststelling
 • Goedkeuring
 • Aanmoediging
 • Bevestiging
 • Zorg
 • Bewondering

Het zou zo fijn zijn wanneer we een (Facebook)post, opmerking of mening lezen van een collega met trillende handen van frustratie en ingehouden boosheid of onbegrip, dat we dan proberen te voelen wat jijzelf zou willen ontvangen op zo'n moment.

Doe de moeite om nou juist dát aan die persoon te geven voordat je je eigen sausje er overheen giet in je reactie. Wanneer jij dit geeft heb jij het namelijk al gevoeld en ontvangen. Dit kan die ander jou niet meer afnemen.

Die persoon kan het aannemen of afserveren, maar dat maakt niet meer uit. Dat is niet meer iets waar jij wat mee moet. Jij hebt het namelijk allang ontvangen. En doordat jij het zelf ontvangen hebt, én dus gedeeld hebt is het al vermenigvuldigd.

Liefde is namelijk iets magisch, wat vermenigvuldigd wordt wanneer je het deelt. 😉

"Liefde is iets magisch, wat vermenigvuldigd wordt wanneer je het deelt."

Laten we elkaar dus wat meer liefde geven in deze, voor ons allemaal, moeilijke tijden. Verdeeldheid is niet iets wat ons als individuen gaat helpen. Juist de verbinding en het respect naar elkaar toe gaan wonderen verrichten.

De situatie is niet zwart-wit. Ook al willen de media, de overheid of mogelijk een ieder ander ons dit zo doen geloven. Geef elkaar wat liefde.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>