13 september 2012

In een enquete werd mij gevraagd om een tip te geven voor de (beginnende) koorleider. Nu vind ik dat erg moeilijk, omdat er zoveel dingen zijn die je iemand mee kunt geven als deze net begint. Daarom is het een wat uitgebreider lijstje geworden. Hieronder mijn 5 tips voor koordirigenten:

 

  • Tips Voor Koordirigenten #1

Maak fouten en lach er samen met je koor om. Zorg er wel voor dat je na de repetitie even de tijd neemt om te reflecteren op die fouten en wat je zou kunnen doen om jezelf daarin te verbeteren. Praat eventueel hierover met een koorlid. Zo krijg je ook inzicht van de andere kant van de lessenaar.

  • Tips Voor Koordirigenten #2

Luister naar je koorleden. Zij geven aan door wat zij vragen/zeggen wat zij vinden. Zonder hen ben je nergens, dus luister naar hen en geef af en toe eens je eigen idealen op (jaja, ik weet dat het moeilijk is om af en toe je ego thuis te laten, maar toch doen, hoor).

  • Tips Voor Koordirigenten #3

Maak het inzingen niet te lang en doe zeker geen oefeningen om maar een paar oefeningen te doen. Stel een doel met je oefeningen en probeer dat te bereiken. Niet te lang inzingen betekent 15 minuten maximaal. Stel een inzingprogramma op om jezelf voor te bereiden op het inzingen.

  • Tips Voor Koordirigenten #4

Denk bij het instuderen van een nieuw nummer vooral niet dat je van boven naar beneden (SATB) of van voor naar achteren moet werken. Begin het instuderen eens bij de tenor en ga dan verder in een andere volgorde. Probeer ook al ingestudeerde partijen meteen te combineren. Dus je studeert bijvoorbeeld eerst de tenor in, daarna de alt. Laat deze twee partijen daarna eens samen zingen. Ga dan pas verder met een andere partij. Begin ook eens aan het eind van het nummer, of in het midden.

  • Tip Voor Koordirigenten #5

Wees niet voorspelbaar in je repetitie! Niets is vervelender dan weten wat er al gebeurd. De focus zal verbeteren!

Ik hoop dat je hier iets aan gehad hebt. Heb jij ook nog tips? Deel ze met iedereen door ze hieronder te geven. Heel dirigerend Nederland zal je dankbaar zijn! 😀

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>