Vorige week was ik in Noorwegen op de zevende editie van het Europa Cantat Junior Festival. Ik was daar op uitnodiging van Europa Cantat om een Vocal Pop-atelier te leiden. Waanzinnig gaaf was dat: 130 kinderen/jongeren in de leeftijd van 8/9 tot maximaal 18!

Naast dit pop-atelier waren er natuurlijk meerdere ateliers georganiseerd, waaronder het atelier ‘Lions & Diamonds’. In dit atelier werden Afrikaanse liederen ingestudeerd door niemand minder dan de Zuid-Afrikaan Sidumo Nyamezele.

Sidumo is een goede vriend van me geworden in die week. Een fantastische persoon met enorm veel verstand van zaken als het op uitvoeringspraktijk aankomt van Afrikaanse meerstemmige muziek.

Naast de ateliers liep er ook een Conductors Tour mee waar je je als dirigent voor op kon geven. Er werd ons als atelier-dirigenten gevraagd om aan deze groep wat te vertellen over onze werkwijze. Daarnaast is het natuurlijk prachtig om deze mensen wat tools mee te kunnen geven waar ze zelf ook wat mee kunnen.

Het meeste van Sid’s praatje heb ik op kunnen nemen en kun je hieronder bekijken. Wellicht zitten er interessante dingen tussen voor je.

(Mijn excuses voor het beeld, maar er zitten wat stofjes voor in de lens van mijn telefoon die ik er niet uit kon krijgen)

Wellicht wil je meer over dit onderwerp te weten komen. Laat het me weten in een reactie onder dit artikel. Bij veel belangstelling kan ik wellicht een webinar organiseren met Sidumo waarin je al je vragen kwijt kunt. 😉

[video_player type=”youtube” youtube_remove_logo=”Y” youtube_force_hd=”hd720″ width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj05R3ZzYXJ2M09YWQ==[/video_player]

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • nan nieber schreef:

  Hartverwarmend en wat een feest! Het klinkt zo verbazend Afrikaans! Ik vertrek over twee weken weer naar Zuid Afrika, om te werken voor ons YEBO project. Ik mag daar ook weer meezingen in de plaatselijke kerk. Dank je wel Rogier. Heb me altijd afgevraagd of een wit koor ook die prachtige sound kan krijgen. Bewijs geleverd…!

 • Wat heerlijk! Dit zou ik zo graag willen doen. Zelf èn met mijn koren. Dit smaakt naar meer! Dankjewel!

 • bert eerden schreef:

  lijkt me erg interessant, Rogier.
  een mens/dirigent is nooit te oud om te leren.
  groetjes
  en…succes met je nieuwe webinar.
  BERT

 • esther ter steeg schreef:

  Heel interessant, Rogier.met een van mijn koren zingt ik regelmatig Afrikaanse liederen en een webinair zou echt iets toe voegen.
  Esther

 • dit heeft iets ongrijpbaars….heel bijzonder.
  een webinar lijkt mij interessant en leerzaam.
  hoewel het “afrikaanse” engels wat moeilijk te volgen is voor mij.
  hoop spoedig weer van je te horen Rogier. Succes!

  groet Peter.

 • Het is heel leuk om hem aan het werk te zien.
  Als je dit soort liederen leuk vind om te zingen neem dan eens een kijkje op mijn website en kom eens meedoen. http://www.ikhwaya.nl (ikhwaya is isiZulu voor: koor)
  Ik zou graag eens bij hem (met mijn koor) een workshop volgen.

  Groetjes,
  Menno

 • Lia Brokking schreef:

  Een webinar lijkt me helemaal super! Hoop dat ik er dan ook bij kan zijn (digitaal …). Succes!

 • Hi Mr. Sidumo,
  Congrats with this beautiful song and even more with the way you teach it!
  Particularly your comment on movement I found very much to the point.
  A question: why is it that african choirs can sound so different from our european choir sound? That typical high energy effect that cause instant goose bumps… ?!
  Do you think it is due to the difference in the natural voice tone, or rather in the use of the voice?
  Personally I think it has to do with several things: a certain use of the voice, inner energy, volume, big numbers of singers, a higher setting of the arrangements (there’s ‘high tenors’ and there’s ‘gospel high tenors’ :)), some vibrato (thus avoiding a ’too clean’ homgenous sound)… You see we’ve done some analysing and experimenting, but I would like to hear your opinion on this.
  A webinar – of course – would be really interesting to attend!
  Thanks in advance,
  Toon – gospelgroep Akkoord

 • tonnie wieten schreef:

  Ik sluit me aan bij Toon, wat maakt een Afrikaans koor zo prachtig Afrikaans? Ga binnenkort met mijn koor N’kosi Sikelel’ I Afrika zingen en zou graag in een webinar meer willen leren over die koorklank!

 • Ja, kom maar op met die webinar 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >