Er zijn veel koren die lekker binnen de muren van hun repetitieruimte verblijven en het dan gek vinden dat ze geen nieuwe leden (of mannen) kunnen vinden. Een hele goede methode is het doen aan social media! Het grootste deel van je doelgroep zit op internet en zul je niet zo snel bij een repetitie of concert verwachten. Mede ook omdat ze niet weten dat jouw koor bestaat.

Ik kan je aanraden om in ieder geval een twitter-account  aan te maken. Dit kost erg weinig tijd en daarbij hoef je ook maar korte berichtjes te tikken. Het gaat om de berichtjes en niet om alle toeters en bellen eromheen. Twitter is heel ‘kaal’ een berichtje typen en that’s it! Natuurlijk ben je vrij om te beginnen waar je wilt, net waar jij of je koorleden ervaring in hebben. Dan de volgende stap: volgers!

Je heb een account aangemaakt, maar hoe kom je nou aan volgers/vrienden/contacten, hoe je ze ook noemt: begin bij je eigen leden. Laat hen je toevoegen aan hun account. Deze volgers heb je dus al. Spreek met die leden af dat de berichten die worden gestuurd, door hen worden doorgestuurd aan hún lijst. Zo bereik je een hele bult mensen die opeens de naam van het koor voorbij kunnen zien komen en weten wat je aan het doen bent.

Voorbeeldje:

Koor X heeft een twitter-account: ‘@koorX’. De leden die ook een twitter-account hebben (van de 30 zijn dat er 15), volgen dit account. ’@koorX’ stuurt nu een berichtje. Dit bericht komt aan bij de 15 volgers, allemaal koorleden. Deze sturen dit bericht weer door. Stel dat elk koorlid 100 mensen in hun lijst hebben staan, dan bereik je in één klap 15*100 = 1500 mensen!!! Dat lukt je op een concert nog niet eens. Als van die 1500 mensen er nu eens 1% willen zingen in een koor, heb je die mensen al misschien warmer weten te maken voor jouw koor en heb je je naam laten horen. Op dezelfde manier kun je ook reclame maken voor je concert. Er zitten vast mensen tussen die naar het concert komen omdat ze het bericht hebben gelezen op twitter!

Bovenstaand voorbeeld klinkt natuurlijk wel heel simpel, en dat is het natuurlijk ook. Er zijn dan wel meer mensen die je bereikt, maar waar wonen ze? Door het internet is de wereld ook kleiner geworden. Als je dat de andere kant op bekijkt, is het ook weer zo dat de contacten van je leden ook weer contacten hebben. Die zouden zo maar eens naast het repetitiegebouw kunnen wonen. Je hebt geluk nodig, maar je vergroot je kansen omdat je jezelf bekend maakt via een kanaal waar het grootste deel van de wereld zich op beweegt.

Een tweede actie die je kunt ondernemen, is op zoek te gaan naar andere koren die ook aan social media doen. Op die manier zie je wat hun bezig houdt en tegelijkertijd leren ze ook van het bestaan van jouw koor. In de meeste gevallen zal zo’n club ook jouw koor gaan volgen.

 

Nog niet zo onder de indruk? Even een paar cijfertjes:

Twitter: wereldwijd 100 miljoen gebruikers, in Nederland 1,5 miljoen twitteraccounts

Facebook: wereldwijd een half miljard gebruikers, in Nederland tussen de 2 en 4 miljoen

Hyves: ruim 10 miljoen gebruikers in Nederland

Youtube: per dag wordt YouTube 45 miljoen keer bekeken. Per minuut wordt 24 uur aan videomateriaal geplaatst.

Tumblr: wereldwijd 3 miljoen gebruikers, elke dag worden er 2 miljoen blogs geplaatst en komen er 15.000 gebruikers bij

Probeer het eens uit. Het is eenvoudiger dan je denkt. Denk er wel aan dat je regelmatig van je moet laten horen. Twee berichtjes per week is meer dan voldoende, maar het is ook niet erg als het er één is in de twee weken. Het belangrijkste is: geef een teken van leven!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>