De kerst is weer voorbij en het nieuwe jaar gaat z’n tweede week in. Ik heb mijn plannen voor het komende jaar al helemaal gemaakt.

Ten eerste ga ik verder met het geven van dirigeercursussen en wil ik ook een live arrangeercursus gaan organiseren. Op privé-gebied zijn we van plan om dit jaar een huis te kopen (en hebben inmiddels een huis gevonden dat ons helemaal bevalt). En zo zijn er nog veeeeeel meer ideeën en plannen die op mijn lijstje staan voor 2013.

Opruiming!

Het voordeel van zo’n kerstvakantie is dat je ook een beetje gaat opruimen. Nu heb ik mijn kast een beetje opgeruimd en heb een paar dingen gevonden die ik graag aan jou zou willen weggeven (trouwens ook één van mijn doelstellingen/plannen: meer (weg)geven).

Op de afbeelding hieronder zie je wat ik ga weggeven:

Weggeef Actie Januari

 • ‘Warm-Ups By The Dozen’ – Een klein boekje met inzingoefeningen (1- en 2-stemmig)
 • ‘Songs Of Africa’ – Een boek met 22 originele meerstemmige Afrikaanse liederen
 • ‘Viva La Vida’ – Een set van 8 exemplaren van het arrangement van Jens Johansen (Vocal Line) van het overbekende nummer van Coldplay
 • ‘Memories Of A Color’ – 10 originele a cappella arrangementen van Malene Rigtrup en Morten Kjær, waaronder Purple Rain, Black Or White, True Colors en Blackbird

Ik heb hard zitten denken hoe ik deze boekjes zou gaan weggeven. Ik zou het natuurlijk kunnen doen als een soort ‘prijsvraag’. Maar het leek me toch leuker om het op een andere manier te doen, want wat is er nu leuker om te zien welke doelen collega’s voor zichzelf stellen en wat ze van plan zijn.

Daarom Heb Ik Het Volgende Bedacht

Wanneer jij hieronder wilt delen wat jij nog zou willen leren dit jaar, dan verloot ik onder de reacties deze vier boekjes.

Heb je voornemens gemaakt? Zo ja, welke dan? En wat zijn dingen die jij nog zou willen leren? Ik zou het erg leuk van je vinden om de nummer 1 leerwens van je te horen.

Je kunt t/m 31 januari reageren. Op 1 februari maak ik de ‘winnaars’ bekend.

Ik ben erg benieuwd naar je reactie!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Hallo Rogier,

  Wat leuk, zo’n weggeefactie.

  In het nieuwe jaar heb ik het streven een acapellagroep te beginnen in mijn woonplaats. Er zijn in de regio vele popkoren, maar ik wil het lokale culturele veld verrijken met een acapellagroep met een onderscheidend karakter. Vandaar ook dat de boektip ‘Acapella Arranging’ op Facebook goed van pas kwam. Mijn leerdoel heeft daarom te maken met acapella-arrangeren: hoe schrijf ik aanstekelijke, originele, afwisselende en goed zingbare arrangementen van popsongs en hoe steek ik die daarnaast in een nieuw jasje.

  Uit jouw collectie zou ‘Memories of a Color’ geweldig leermateriaal zijn voor dit leerdoel. Ik kijk uit naar je bericht op 1 februari.

  Groeten,
  Ruben

 • ‘ik kan niet zingen’ hoor ik vaak, als ik met groepen een zangworkshop geef.
  ‘iedereen kan zingen’ zeg ik dan en hup daar gaan we.
  Na een uurtje zingen we vierstemmig……..

  wat ik nou nog wil leren is om nog meer handreikingen te kunnen bieden om mensen met enthousiasme te laten zingen en ze over de drempel helpen.

 • Hoi Rogier,

  Wat een leuke actie en wat mooi om te zien wat je allemaal hebt ondernomen afgelopen jaren! 🙂 Natuurlijk ben ik benieuwd naar je bladmuziek, met name naar de Afrikaanse liederen.

  Mijn goede voornemen komend jaar: een goed blijvend kinderkoor (het liefst met verschillende leeftijdsgroepen) opstarten vanuit de Protestantse Gemeente Enschede en zelf als dirigent hiervoor zo veel mogelijk leren met behulp van goede cursussen. Op dit moment ben ik bezig met de MDO (Meerjarige Dirigenten Opleiding) in Utrecht, maar ik wil er nog iets naast gaan doen wat specifiek gericht is op kinderkoren vanuit kerken.

  Hopelijk ‘win’ ik hiermee je leuke prijsvraag… 😉

  Met hartelijke groet,
  Marjan Vleeming

 • Danielle van Groningen schreef:

  Hallo Rogier,
  Ik ben Danielle en zing bij gospelkoor Reach Out in Wierden. Jij hebt tijdens een koor weekend ons een workshop gegeven en hebt ons van alles geleerd. Ook dat inzingen heel belangrijk is. Onze dirigent kan denk ik wel wat leuke inzingers gebruiken dus daarom heb ik gereageerd! Het lijkt mij een leuke verrassing voor hem als ik met een kadootje van jou voor hem op de repetitie verschijn. Wij hebben genoten van jou workshop. Het was echt heel gezellig en natuurlijk ook heel leerzaam.

  Hopelijk kan ik hem verrassen!!!

  Groetjes Danielle van Groningen uit Wierden

 • Hoi Rogier,

  Ik ben zeker van plan dit jaar meer koren te gaan beluisteren om inzicht te krijgen wat er leeft onder de zangers. Ben inmiddels ruim 30 jaar Koor dirigent en zing in een Kwintet landelijk.
  Mijn droom is om een singers ensemble samen te stellen van 16 mensen die met toegewijd hart samen close willen zingen en willen blenden zoveel als kan.

  Denk aan de arrangementen van Jay Rouse en Tom Fettke waar veel a capella wordt uitgevoerd.

  Uitdaging genoeg dus als je een muziekstukje tegen komt denk maar aan mijn droom

  grt Bert vdr Weiden uit Dordrecht

 • Beste Rogier, 2013 is voor mij het jaar van de nieuwe kansen en uitdagingen. Door een grootscheepse reorganisatie bij mijn huidige werkgever ga ik mijn dienstverband beeindigen. Ik heb besloten dat dat voor mij een tijdperk van nieuwe kansen en uitdagingen in moeten gaan luiden. Ik wil mijn ontwikkeling als dirigent verder voortzetten. Nadat ik een MDO heb afgerond en op dit moment de cursus koorregie bij Meta en Marijke volg, wil ik me gaan verdiepen in arrangeren, niet enkel voor koor maar ook voor begeleidingsbands. Ik merk dat het bestuderen van arrangementen van diverse arrangeurs daarbij veel ondersteuning biedt. Ik hoop dat ik daardoor op hele nieuwe terreinen kan gaan werken en de toekomst een goede wending kan geven. Dus als je wat materiaal van arrangeurs uit je boekenkast weg doet, ik houd me aanbevolen.

  muzikale groet
  Ton van Baest

 • Beste Rogier,
  Afgelopen najaar ben ik min of meer toevallig met dirigeren in aanraking gekomen. Door het wegvallen van onze dirigent in ons wijkkoor, heb ik mij opgeworpen om de 8 repetities te doen, zodat ons jaarlijks optreden in het “Muziek in de Wijk” evenement toch door kon gaan. Tot mijn verrassing vond ik het erg leuk om te doen, maar ontdekte ik ook hoe veelzijdig het is en dat ik nog veel wilde leren. Jarenlange koorzang ervaring is heel handig, maar maakt je nog niet zomaar een dirigent. Eind van het jaar had ik opnieuw de kans om een klein ensemble te leiden. Maar nu had ik net jouw ” Slagtechniek van leren dirigeren” gedownload en gelezen, wat enorm handig bleek te zijn. 🙂
  Mijn voornemen voor dit jaar is nu om me verder te verdiepen in dirigeren en te leren luisteren, want het moeilijkste vind ik om te horen waar iets niet goed gaat of wat er beter kan. Ik streef erna om dan in dit najaar opnieuw ons wijkkoor te dirigeren en mensen opnieuw enthousiast te maken voor samen zingen.
  Groet,
  Leonie

 • Peter Gerritsen schreef:

  Beste Rogier,

  Via een goede bekende ben ik 4 jaar geleden in aanraking gekomen met zingen. Op zich bijzonder, aangezien ik a-muzikaal ben (zeg ikzelf altijd). In die 4 jaar ben ik mijzelf gaan ontdekken op muzikaal vlak en heb mij ontwikkeld tot een middelmatige zanger die nu graag een stapje vooruit wil maken. Binnen een gemengd koor met helaas weinig mannen,moet je toch wel uit de verf kunnen komen en door het oefenen met midi’s kan ik me heel aardig redden.
  Echter op technisch vlak wil ik mezelf verbeteren. Hiervoor heb ik onlangs een muziekboek aangeschaft die op de mechanische en technische vlakken van het zingen ingaat. Zo moet het ademen (zowel in- als uitademen) mij makkelijker afgaan en ook de houding is een punt van aandacht.
  Als mij dit autmatisch afgaat, kan ik mij beter op de muziek, tekst en dirigent concentreren waardoor ik beter contact kan maken met het publiek. Dat is althans wat ikzelf voor ogen heb. Ik maak ook mijn medezangers deelgenoot van deze studies door het op de site van het koor te zetten.
  Zo heeft iedereen er iets aan. Dit is voor mij het 1e doel voor 2013.
  Vriendelijke groeten,

  Peter Gerritsen
  Everpop Hengelo

 • Anja Dirckx schreef:

  Beste Rogier,

  In september 2012 ben ik gestart met een kinderkoor. Mijn doel is vooral kinderen bijbrengen dat het leuk is om muziek te maken. In onze huidige maatschappij wordt van kinderen al zoveel verwacht en als men niet perfect is, wordt men vaak al op jonge leeftijd uitgesloten van bepaalde activiteiten. In mijn koor is iedereen welkom of je nu muzikaal talent hebt of niet. Het belangrijkste is dat de kinderen zich amuseren en kind kunnen zijn en blijven zonder al te hoge verwachtingen. En als ze dan op muzikaal gebied nog iets bijleren is dat mooi meegenomen!

  Als beginnend dirigent heb ik natuurlijk nog veel te leren. Je E-books ‘Leren dirigeren’ en ’25 eenstemmige inzingers’ hebben me al een heel eind op weg geholpen. Waar ik nog in moet groeien is zelfzekerheid, duidelijkheid en vooral de coördinatie tussen de linker- en de rechterarm. Zoals veel dingen is dirigeren een blijvend leerproces en aangezien ik nog maar aan het begin van mijn ‘carière’ sta, heb ik dus nog een hele weg te gaan.

  Vermits ik beginnend dirigent ben, ben ik druk bezig met de opbouw van een repertoire en alles wat me daar enigszins mee op weg kan helpen is natuurlijk welkom!

  Zo’n weggeefactie stemt tot nadenken om zelf ook eens dergelijke opruimactie te doen en dingen weg te geven. Bedankt voor deze eye-opener!

  Vriendelijke groeten,
  Anja Dirckx

 • Hallo Rogier,

  Je kent mij ook nog niet maar binnenkort gaat het gebeuren op 2 febr. Ik wil me opgeven voor je cursus .Ik ben pianiste maar zou het fantastisch vinden om met mensen te gaan zingen. Ik zing zelf altijd maar om voor een groep te staan…….. eng! Mijn voornemen zal zijn om de stoute schoenen aan te trekken. Alles is welkom! Ik ben helemaal blanco.Ben heel benieuwd.Hart groet

 • Hoi Rogier, Ik ben op dit moment bezig met een cursus zangmethodiek. Met deze cursus leer ik alles over het stemapparaat en de functie van het lichaam in het zingen zodat ik gefundeerd kan les geven aan zangleerlingen en in koordirectie deze kennis kan toepassen. Ik zit zelf in de klassieke muziek en dan met name de barok en renaissance. Verder verdiep ik mij in de castratenmuziek welke uitermate geschikt is voor mijn stem (altus).
  Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de lichtere muziek. Hoe gebruikt een zanger in de licht muziek zijn stem en kan deze techniek ook in klassieke muziek gebruikt worden? Of kan juist de lichte muziek gebruik maken van klassieke vocale technieken? Op deze vragen krijg ik een antwoord tijdens de cursus. Zelf hoop ik 13 april het prachtige Stabat Mater te zingen van Pergolesi (geschreven voor (castraat)sopraan en (castraat) alt. Verder staat de Matthaus Passion van Bach op het program welke we op 9 maart hopen uit te voeren. Ik zing daar de altus in koor 2. Ook hoop ik met het Ensemble “Joyfull Voices”in Amsterdam te zingen en dirigeren. Mijn ensemble bestaat uit dames van 13 tot 38 jaar en ze zingen voornamelijk opwekkingsliederen. Dit gecombineerd met de prachtige barokmuziek van Handel en Purcell is dit concert heel divers. Dus dit jaar veel uitdaging! jij succes met al wat je doet. Groet, Jan

 • Alfred Meeste schreef:

  Hoi Rogier,
  Hoewel ik al enkele jaren voor een gemengd koor sta, is inzingen iets van de laatste tijd. Mijn voornemen was om zelf meer met dit inzingen te doen (weten waarom je iets doet en het inzingen nuttig maken). Op mijn eerste zoektocht op internet kwam ik o.a. jouw site tegen. De 25 eenstemmige inzingers zijn inmiddels gedownload (waarvoor mijn dank!), maar ik wil er nog veel meer over leren.
  M.vr.gr.
  Alfred Meester

 • Jack Savelberg schreef:

  Hallo Rogier,

  leuke actie en daarbij nog eens extra stimulerend! Gezien je site en je activiteiten extra boeiend om de info als een spons op te zuigen en dus weer uit te dragen. En dan komt het:
  ik ga leren me te realiseren dat een koor niet sneller/harder kan dan de zwakste schakel en ik de informatie dus ook navenant moet aanbieden, mezelf in toom moet houden en dus niet meer moet verwachten als wat de anderen in gezamenlijkheid aan kunnen en willen en dat het ook nog leuk blijft……..

 • Corrie schreef:

  Hoi Rogier

  Graag zou ik in aanmerking willen komen voor het boekje met de inzingers.
  Aan de andere boekjes heb ik niet zoveel daar ik een kerkkoortje dirigeer.
  Dat bestaat uit een heel enthousiast groepje dames.
  Hartelijke groeten:
  Corrie

 • Memories of a color … een mooie naam voor een zeer kleurijke zangbundel. Ik zou de hele inhoud van de bundel tezamen willen voordragen tijdens een concert onder de gelijknamige titel … als dát geen succes wordt. Dus …. ik ga voor Memories of a color!

 • Hoi Rogier, dit jaar wil ik proberen om het inzingen, wat ik normaal al altijd doe met Klazien van der Vinne, een leukere kant op te sturen. Ik ben nu begonnen met jouw inzingoefeningen en ik ga proberen om de afkeurende blikken binnen het koor om te turnen naar blije!

 • Elly Rote schreef:

  Hallo Rogier,
  Ik hoop over een poosje na 10 jaar weer een koor te gaan dirigeren. Ik hoop dat er nog eens zo’n basiscursus komt, en dat ik dan mee kan doen.
  Zo’n 30 jaar geleden heb ik bij hoofdvak Kerkmuziek ook koordirectie gekregen, maar was nooit écht goed. Herhaling is zeker nuttig!
  Je hoort dus nog van me!

  Elly

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >