Repetitietechniek voor Koordirigenten

Hoe deel je een repetitie in? Wat zijn de verschillende manieren om een repetitie aantrekkelijk te maken en te houden? Deze kennis is onontbeerlijk voor iedere koordirigent en het is fijn om een bibliotheek te hebben van werkvormen en hulpmiddelen voor je koorrepetitie.

De perfecte koorrepetitie hangt af van 3 factoren. Hier heb je invloed op óf kun je kunt je er van tevoren op voorbereiden:

INHOUD

De inhoud van de koorrepetitie bestaat uit het instuderen van noten, werken aan klank, kleur, blend, timing, ritme, tekst, interpretatie, etc.

organisatie

Dit beslaat alles wat je van tevoren kunt inplannen of voorbereiden. Dat wil zeggen: de indeling van de individuele repetities, planning van de repetities over de langere termijn, het inzingen, verdeling van de stemgroepen bij nieuwe muziek, mededelingen van het bestuur of commissies.

sociaal

De interactie van jou als dirigent met de zangers, maar ook van zangers onderling en hoe je zangers in de repetitie staan, zowel geestelijk als fysiek. Hier heb je als dirigent maar beperkt invloed op, maar je kunt je er wel op voorbereiden.

Hieronder vind je artikelen die te maken hebben met repetitietechniek. Het is ingedeeld in de categorieën 'Inhoud', 'Organisatie', en 'Sociaal'.

Inhoud

Koorrepetitie - verschillende werkvormen

Werkvormen Voor De Koorrepetitie

Ik ben altijd op zoek naar manieren om de koorrepetitie verrassender, leuker en effectiever te maken. Daarom ga ik actief

Lees verder

Wow, wow, wow!

Deze week heb ik een fantastisch nieuw idee uitgeprobeerd bij een van mijn eigen koren. De uitkomst van de uitvoering

Lees verder

7 Tips Voor Het Instuderen Van Een Canon (Of Elk Ander Stukje Muziek)

Ik heb meteen een uitdaging voor je: probeer de volgende keer dat je iets instudeert niets uit te leggen, maar

Lees verder
dirigent verkouden

Gezondheid, Papa!

Het is weer zover! Het weer slaat om, ik ga ervan genieten en direct komt het knetterhard terug: HATSJOEEE!!!! ‘Gezondheid,

Lees verder
uit het hoofd zingen koor dirigentenacademie

Uit Het Hoofd Zingen

Het kan een hele uitdaging zijn: uit het hoofd zingen. Vooral voor de koren waarbij de leeftijd al wat hoger

Lees verder

Organisatie

Het Puntje Aan De Horizon

Wanneer je aan het repeteren slaat met je groep, is het voor iedereen fijn om een focuspunt te hebben. Dit

Lees verder

De Perfecte Koorrepetitie volgens Rohan Poldervaart

In mijn gesprek met Rohan Poldervaart kwam ook het fenomeen 'De Perfecte Koorrepetitie' ter sprake. Ik vroeg hem wat nou

Lees verder
De Vereisten Voor Een Goede Dirigent

Een Goede Dirigent: Wat Zijn De Vereisten? (1)

Ons aller Wikipedia op internet is een belangrijke en onafhankelijke bron van (feiten)kennis, waar veel mensen klakkeloos op af durven

Lees verder

Ingezongen Oefenbestanden: De Voor- En Nadelen

Een tijd geleden vroeg ik op Facebook naar de interesse voor ingezongen oefenbestanden. Mijn doel was om inzicht te krijgen

Lees verder
dirigent en zijn rol

De rol en plek van de dirigent bij een optreden

Tijdens een optreden voert de dirigent (het is natuurlijk een hij) het koor door de partituur. Hij behoort daarom met

Lees verder

Sociaal

Wat Je Zegt Tegen Koorleden Die Hun Partij Vaak Niet (Goed) Kennen

Je kent het vast wel: de afspraak was dat de noten zouden worden gekend en er staat dan net één

Lees verder

Het Vasthouden Van Plezier In Je Repetities

Rohan is een fijne vent die sterk inzet op het sociale vlak. Hij legt in deze video uit hoe belangrijk

Lees verder
Sociaal gedrag

Op Naar De Derde Helft [Gastblog]

Als dirigenten zijn we regelmatig bezig met het groot inhoudelijk deel van onze repetities. Hoe staat het met de planning,

Lees verder
We Praten Teveel

We Praten Teveel

Ikzelf heb er ook een handje van: teveel in woorden willen uitleggen wat je van je zangers verlangt. Het kost

Lees verder

De 20 Minuten-regel

Perfectionisten heb je in elk koor. En aan de ene kant is het erg goed dat die mensen juist in

Lees verder
Dirigentenacademie - Rogier IJmker

Een repetitie gaande houden is niet zo vanzelfsprekend. Het grootste euvel is dat we graag van alles willen uitleggen. We praten dus veel te veel. Hierdoor verliest de koorrepetitie veel vaart en gaan zangers onderuit zakken en kletsen. Kortom: ze raken afgeleid.


Hier komt dus een goede repetitietechniek om de hoek kijken. En dat begint met het bewust bezig zijn met wat jij als dirigent kunt doen. Maar zeker ook weten wat je niet, of maar beperkt, kunt beïnvloeden. Want als je dát weet, kun je het repetitieproces nog beter sturen.


Het Begint Al Met De Indeling Van De Repetitie


Hoe je een repetitie indeelt is minstens zo belangrijk als de trucjes en technieken die je kunt gaan toepassen. Een repetitie kan namelijk nooit in een en dezelfde energie doorlopen. Er zijn energiepieken, maar zeker ook -dalen tijdens een repetitie aanwezig. Deze kun je inplannen en sturen.


Wanneer je deze planning goed voor elkaar hebt, kun je met repetitietechnieken en -tools heel goede resultaten bereiken en het beste uit je zangers halen.Repetitietechniek Toolbox


Om bepaalde doelen te bereiken in je repetitie, heb je bepaalde gereedschappen nodig. Het gebruik van die gereedschappen bepalen hoe snel en hoe goed het resultaat is.


Om maar een voorbeeld te noemen: noten instuderen. Als je dit doet door per 3 pagina's te werken en standaard alle stemgroepen af te gaan, dan zul je merken dat het niet beklijft. Wanneer ze niet aan de beurt zijn verliezen de zangers hun aandacht. Ze vergeten sneller omdat er te grote stukken ingestudeerd worden en ook omdat ze te lang stil moeten zijn.


Maar weet je er een manier in te vinden om de zangers erbij te houden door overzichtelijke en korte stukken in te studeren en steeds weer snel nieuw ingestudeerde stemgroepen kunt combineren, dan behaal je erg snel erg goede resultaten.


Een goede repetitietechniek is dus van levensbelang voor een koordirigent. Bij de Dirigentenacademie proberen we je te helpen met tips en technieken om hieraan te werken.

Leer de basistechnieken van het dirigeren

Ontdek hoe het zit met dit duidelijke en overzichtelijke e-book. GRATIS!

Dirigeertechnieken

© Copyright 2020 BeeMaster - alle rechten voorbehouden

>