Minder voorspelbaar worden bij je repetities? DOE DIT!Elke dag een korte maar krachtige les om akkoorden te leren spelen op
Dynamische Repetities
Hoe deel je een repetitie in? Wat zijn de verschillende manieren om een repetitie aantrekkelijk te maken en te houden? Deze kennis is onontbeerlijk voor iedere koordirigent en het is fijn om een bibliotheek te hebben van werkvormen en hulpmiddelen voor je koorrepetitie.
De inhoud van de koorrepetitie bestaat uit het instuderen van noten, werken aan klank, kleur, blend, timing, ritme, tekst, interpretatie, etc.
Dit beslaat alles wat je van tevoren kunt inplannen of voorbereiden. Dat wil zeggen: de indeling van de individuele repetities, planning van de repetities over de langere termijn, het inzingen, verdeling van de stemgroepen bij nieuwe muziek, mededelingen van het bestuur of commissies.
De interactie van jou als dirigent met de zangers, maar ook van zangers onderling en hoe je zangers in de repetitie staan, zowel geestelijk als fysiek. Hier heb je als dirigent maar beperkt invloed op, maar je kunt je er wel op voorbereiden.
Hieronder vind je artikelen die te maken hebben met repetitietechniek. Het is ingedeeld in de categorieën 'Inhoud', 'Organisatie', en 'Sociaal'.
Dynamische Repetities
Minder voorspelbaar worden bij je repetities? DOE DIT!Elke dag een korte maar krachtige les om akkoorden te leren spelen op
Werkvormen Voor De Koorrepetitie
Ik ben altijd op zoek naar manieren om de koorrepetitie verrassender, leuker en effectiever te maken. Daarom ga ik actief
Wow, wow, wow!
Deze week heb ik een fantastisch nieuw idee uitgeprobeerd bij een van mijn eigen koren. De uitkomst van de uitvoering
7 Tips Voor Het Instuderen Van Een Canon (Of Elk Ander Stukje Muziek)
Ik heb meteen een uitdaging voor je: probeer de volgende keer dat je iets instudeert niets uit te leggen, maar
Gezondheid, Papa!
Het is weer zover! Het weer slaat om, ik ga ervan genieten en direct komt het knetterhard terug: HATSJOEEE!!!! ‘Gezondheid,
Het Puntje Aan De Horizon
Wanneer je aan het repeteren slaat met je groep, is het voor iedereen fijn om een focuspunt te hebben. Dit
De Perfecte Koorrepetitie volgens Rohan Poldervaart
In mijn gesprek met Rohan Poldervaart kwam ook het fenomeen 'De Perfecte Koorrepetitie' ter sprake. Ik vroeg hem wat nou
Een Goede Dirigent: Wat Zijn De Vereisten? (1)
Ons aller Wikipedia op internet is een belangrijke en onafhankelijke bron van (feiten)kennis, waar veel mensen klakkeloos op af durven
Ingezongen Oefenbestanden: De Voor- En Nadelen
Een tijd geleden vroeg ik op Facebook naar de interesse voor ingezongen oefenbestanden. Mijn doel was om inzicht te krijgen
De rol en plek van de dirigent bij een optreden
Tijdens een optreden voert de dirigent (het is natuurlijk een hij) het koor door de partituur. Hij behoort daarom met
Wat Je Zegt Tegen Koorleden Die Hun Partij Vaak Niet (Goed) Kennen
Je kent het vast wel: de afspraak was dat de noten zouden worden gekend en er staat dan net één
Het Vasthouden Van Plezier In Je Repetities
Rohan is een fijne vent die sterk inzet op het sociale vlak. Hij legt in deze video uit hoe belangrijk
Op Naar De Derde Helft [Gastblog]
Als dirigenten zijn we regelmatig bezig met het groot inhoudelijk deel van onze repetities. Hoe staat het met de planning,
We Praten Teveel
Ikzelf heb er ook een handje van: teveel in woorden willen uitleggen wat je van je zangers verlangt. Het kost
De 20 Minuten-regel
Perfectionisten heb je in elk koor. En aan de ene kant is het erg goed dat die mensen juist in
Een repetitie gaande houden is niet zo vanzelfsprekend. Het grootste euvel is dat we graag van alles willen uitleggen. We praten dus veel te veel. Hierdoor verliest de koorrepetitie veel vaart en gaan zangers onderuit zakken en kletsen. Kortom: ze raken afgeleid.
Hier komt dus een goede repetitietechniek om de hoek kijken. En dat begint met het bewust bezig zijn met wat jij als dirigent kunt doen. Maar zeker ook weten wat je niet, of maar beperkt, kunt beïnvloeden. Want als je dát weet, kun je het repetitieproces nog beter sturen.
Hoe je een repetitie indeelt is minstens zo belangrijk als de trucjes en technieken die je kunt gaan toepassen. Een repetitie kan namelijk nooit in een en dezelfde energie doorlopen. Er zijn energiepieken, maar zeker ook -dalen tijdens een repetitie aanwezig. Deze kun je inplannen en sturen.
Wanneer je deze planning goed voor elkaar hebt, kun je met repetitietechnieken en -tools heel goede resultaten bereiken en het beste uit je zangers halen.
Om bepaalde doelen te bereiken in je repetitie, heb je bepaalde gereedschappen nodig. Het gebruik van die gereedschappen bepalen hoe snel en hoe goed het resultaat is.
Om maar een voorbeeld te noemen: noten instuderen. Als je dit doet door per 3 pagina's te werken en standaard alle stemgroepen af te gaan, dan zul je merken dat het niet beklijft. Wanneer ze niet aan de beurt zijn verliezen de zangers hun aandacht. Ze vergeten sneller omdat er te grote stukken ingestudeerd worden en ook omdat ze te lang stil moeten zijn.
Maar weet je er een manier in te vinden om de zangers erbij te houden door overzichtelijke en korte stukken in te studeren en steeds weer snel nieuw ingestudeerde stemgroepen kunt combineren, dan behaal je erg snel erg goede resultaten.
Een goede repetitietechniek is dus van levensbelang voor een koordirigent. Bij de Dirigentenacademie proberen we je te helpen met tips en technieken om hieraan te werken.