Afgelopen weekend vond de 9e editie van Amusing Hengelo weer plaats. Dit is echt een van de grootste evenementen in Nederland op het gebied van koren waar ruim 90 koren op af komen, goed voor zo’n 4000 zangers. Gezellig dus.
Het niveau tussen die verschillende koren loopt nogal uiteen, maar wat opvalt is dat de koren van een wat hoger niveau bepaalde dingen anders doen vergeleken bij de koren van een wat lager niveau. Jij als koordirigent kunt hier een enorme positieve invloed op hebben. In dit artikel 3 van die dingen die jou als koordirigent kunnen helpen.
Tip #1: Goed Zingbare Arrangementen
Kies voor goede arrangementen. Goede arrangementen zijn goed zingbaar voor elke stemgroep en toegankelijk geschreven. Ze hoeven niet duur te zijn, denk maar eens aan Jetse Bremer, waar je voor €1 per koorlid al klaar bent. Je kunt ook voor andere typen arrangementen kiezen, zoals die op de site www.BeeMasterMusic.nl.
Een goed arrangement laat je koor al een stuk beter klinken dan de wat mindere arrangementen. Daarnaast bevatten deze arrangementen niet allerlei nutteloze en stijlbrekende ‘opvullingen’, die vaak erg ‘cheasy’ klinken.
Nog een optie, voor als je zelf graag de arrangementen voor je groep schrijft, is het volgen van een goede arrangeercursus of neem arrangeerlessen. Er zijn verschillende goede arrangeurs in Nederland te vinden die je heel veel tips en technieken kunnen aanbieden waardoor je arrangementen nog beter zullen gaan klinken.
Daarnaast is het luisteren naar arrangementen van collega’s uiteraard ook een goede oefening. Wanneer je een arrangement gevonden hebt wat je interessant en mooi vindt, probeer er dan voor te zorgen dat je het arrangement te pakken krijgt en ga het bestuderen. Ga kijken welke technieken die arrangeur gebruikt heeft om de klank te krijgen die het nou maakte dat jij er door aangetrokken werd.
Tip #2: Balans
Werk aan een goede balans tussen de stemmen. Wat opvalt bij de koren die niet weten wat ze doen, is dat alles qua dynamiek gelijk gezongen wordt. Vaak is er ook één iemand die er standaard bovenuit klinkt en die je er zo uit kunt halen.
Doe tijdens het inzingen oefeningen met je groep om de balans te oefenen. Dit moet je echt op verschillende klinkers doen. Een lekkere om mee te beginnen is ‘oe’, deze mengt al bijna vanzelf lekker. Eén van de lastigste is de ‘a’. Dat heeft vaak te maken met het naar onderen vallen van de onderkaak waardoor ook het strottenhoofd zakt.
Oefeningen die je kunt doen, zijn melodieën van bekende liedjes. ‘Scarborough Fair’ is een mooie. Om het voor iedereen een beetje zingbaar te houden (het bereik ligt net iets over een octaaf), begin je op een Bes of een B (misschien is zelfs aan A wel lekker). Laat je groep het nummer dan op verschillende klinkers zingen.
Zet ook eens een koorlid voor de groep. Deze persoon hoort weer nieuwe dingen en kan aangeven waar er disbalans is. Van tevoren is het wel handig om aan te geven dat dit geen persoonlijke kritiek is, maar objectieve observatie. Niemand hoeft zich aangevallen te voelen.
De laatste tip die ik je kan geven om de balans in je groep te verbeteren, is om je groep niet te hard (sterk) te laten zingen. Sterk zingen leidt tot het elkaar niet kunnen horen. Wanneer je een ander niet meer hoort is de kans groot dat het publiek je veel te goed hoort. De meeste zangers raken enthousiast en gaan daardoor luider zingen. Fijn, dat enthousiasme, maar funest voor de balans.
Tip #3: Nodig Eens Iemand Uit Om Een Workshop Met Je Groep Te Doen
Het werkt erg goed wanneer je eens iemand uitnodigt van buiten om met je groep te laten werken. Denk eerst goed na over wát de groep nu het best zou kunnen gebruiken: zangtechniek, ritme/groove, blending, etc. Daar ga je de persoon op uitzoeken.
Een van de dingen waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste persoon is of deze persoon ervaring heeft met koren. Iemand die geen ervaring heeft met koren kan al gauw, onbedoeld, ideeën inbrengen die juist niet werken omdat ze niet weten wat het is om in een koor te zingen. Je wilt dat de groep er iets van leert en er een boost van krijgt. Dat lukt alleen met ervaren mensen.
Dan hebben we soms ook nog een ander probleem bij het uitnodigen van iemand voor een workshop: ons eigen ego!
Als koordirigent zijn we eigenlijk altijd, in meer of mindere mate, een autoriteit voor de groep. De groep ziet je als een leider en we zouden dat wel eens kunnen gaan verliezen wanneer we iemand anders uitnodigen voor een workshop. Die andere persoon zou namelijk wel eens beter kunnen zijn dan jij bent en dat kan je status wel eens flink onderuit kunnen halen.
Dit zijn natuurlijk valse gevoelens. Ze zijn absoluut niet waar. Op het moment dat je iemand uitnodigt om met je groep te gaan werken, open je voor jezelf én je groep een gigantische deur die je niet voor mogelijk houdt.
Wanneer je de juiste persoon uitnodigt hoef je nergens bang voor te zijn. Diegene wil jou alleen maar verder helpen en de groep een boost geven. Het laatste wat zo iemand wil is laten zien dat hij of zij goed/beter is. Daar draait het dan namelijk niet om.
Doe dus vooral eerst goed onderzoek voordat je iemand uitnodigt. Bel diegene even op om een mooi gesprek te hebben en aan te geven wat je wilt. Je leert iemand dan al een beetje kennen.
[divider style=”1″]
Hopelijk kun je iets met bovenstaande tips. Mocht je belangstelling hebben voor workshops, dan kun je het beste even een mailtje sturen via de contactpagina (zie het menu helemaal bovenaan deze website, net onder de adresbalk van de browser).
Wanneer je belangstelling hebt voor arrangementen, ook dan kun je via dezelfde contactpagina contact met ons opnemen. Je kunt natuurlijk ook even een kijkje nemen op www.BeeMasterMusic.nl.
Voor Inzingoefeningen hebben we een prachtige map met bijna 200 inzingoefeningen! Kijk op deze pagina voor meer informatie.
[divider style=”1″]
Heb jij nog meer tips of ervaringen? Dan kun je ze hieronder in het reactieveld achterlaten. Ik ben benieuwd naar je verhalen! 😀
Dank je wel voor de leuke tips. Voor mij heel herkenbaar. Ik verzorg workshops voor koren en zanggroepen. Ik maak gebruik van CVT, EVT, logopedische stemtechnieken en vooral werk ik met de groep aan tekstinterpretatie. Daarmee wordt elke lied een belevenis voor zanger en luisteraar.
Hoi Rogier,
Goeie tips! Leren van anderen is heel waardevol. Waarom zou je zelf het wiel steeds moeten uitvinden?
Als vocal coach ben ik het natuurlijk helemaal eens met tips 3. Mijn ervaring tijdens het geven van workshops en vocal coaching aan koren is, dat mijn benadering van het koor en de muziek anders is dan die van een dirigent. Mijn achtergrond als zangdocent zorgt voor een meer zang(technische) benadering. Door mijn ervaring als (koor)zangeres weet ik ook hoe het voelt om in een koor te staan. Ook dat zorgt voor een andere kijk op de zaak.
Ik vind het heel waardevol om op deze manier een aanvulling te zijn op een dirigent. De koren waar ik mee gewerkt heb vinden dat blijkbaar ook, getuige de mooie reacties op mijn website.
Hoop dat dirigenten je tips gaan opvolgen en dat de kwaliteit tijdens het volgende festival er bij iedereen vanaf zal spatten 🙂