Ik heb meteen een uitdaging voor je: probeer de volgende keer dat je iets instudeert niets uit te leggen, maar alleen maar voor te doen.

Je zou dit kunnen toepassen op een eenvoudige canon die je de volgende repetitie gaat instuderen voor het inzingen. Kijk eens hoever je komt en welke technieken je uit de kast moet halen om het voor elkaar te krijgen.

Tip 1 – Helemaal Voorzingen

Zing de canon eerst 1 of 2 keer helemaal voor. Zo heeft iedereen een idee waar ze naar toe gaan werken.

Tip 2 – Begin Bij Het Einde

Begin bij het instuderen eens niet vooraan, maar juist bij het einde. Zo heb je het einde al bereikt en lukt het iedereen dat mee te zingen. Wanneer jij dan vooraan begint, kunnen zij het einde al meezingen/overnemen.

Tip 3 – Ritmes Spreken

Lastige ritmische stukjes kun je het beste even spreken in plaats van zingen. Is de tekst van de canon op dat punt lastig te doen, bedenk dan even een vervangende tekst die wat makkelijker/lekkerder bekt. Oefen het daarmee en wanneer het ritme zit, spreek het dan op de originele tekst. Voeg als laatste de melodie weer voor.

Tip 4 – Oefen Langzamer

Oefen de canon eerst op een langzamer tempo. Voor jou is het vaak al gesneden koek, omdat je het stukje al kent. Voor je koor is het vaak gloednieuw en moeten door het proces van nieuwe dingen leren.

Tip 5 – Praat Zo Weinig Mogelijk

Stoppen om iets uit te leggen mag dan even niet, dus je zult met handgebaren moeten aangeven wat je verwacht van de groep. Je wijst naar jezelf wanneer je iets voordoet en je wijst naar de groep wanneer ze het voorgedane na moeten gaan zingen.

Het houden van een doorgaande lijn is belangrijk in deze. Geef met een vingerknip (of als je dat niet kan, tik je met je hand op je bovenbeen) de puls aan. Zo is de plaatsing van de ritmes in het tempo altijd duidelijk.

Tip 6 – Meerstemmig Zingen?

Dit kan alleen wanneer echt iedereen de canon goed in de smiezen heeft. Doe dit dus niet te vroeg!

Is de canon 3-stemmig of meer, doe ‘m dan eerst maximaal 2-stemmig om de groep even te laten wennen aan de meerstemmigheid.

Tip 7 – Verdeling

Om de canon mooier te laten klinken kun je, wanneer je een gemengd koor hebt, de mannen- en vrouwenstemmen om de beurt in laten zetten.

Zo krijg je bijvoorbeeld: Sopranen – Tenoren – Alten – Bassen of Tenoren – Alten – Bassen – Sopranen, enzovoort.

Heb je nog een tip voor me om op een goede manier een canon in te studeren? Ik hoor ontzettend graag je welke tip dit dan is.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>