Veel amateurkoren klinken rommelig en overtuigen niet. Vaak komt dit doordat niet iedere stemgroep hun noten op hetzelfde moment beginnen of eindigen. Of als we het verder onder een microscoop gaan leggen: het kan ook komen doordat de mensen in een stemgroep al niet gelijk beginnen of eindigen.

De luisteraar wil namelijk (vaak onbewust) een duidelijk (klank)beeld horen. Dat wil zeggen dat het duidelijk moet zijn voor de luisteraar waar en wanneer welke partij of stemgroep begint en stopt met zingen. Wanneer dat niet gebeurd klinkt het rommelig en verlies je de aandacht van je publiek.

Zorg er dus voor dat de inzet op hetzelfde moment plaatsvindt. Dit kun je voor elkaar krijgen om vóór de inzet mee te ademen in het tempo waarin er gezongen wordt. Je ademt dus ritmisch in. Zo ben je altijd op tijd met inzetten.

Als je bijvoorbeeld op de 1e tel moet inzetten, adem je op de 4e tel in. In een langzaam tempo neem je rustiger adem dan in een sneller tempo.

Mocht je een inzet moeten doen op de ‘e’ van een tel (bijvoorbeel de tweede achtste van de 1e tel), dan adem je op de eerste tel in. Deze inademing is minder groot dan wanneer je een hele tel de tijd hebt, maar meestal is dat genoeg om door te kunnen zingen tot aan het einde van de frase.

Nu hebben we het alleen nog maar gehad over de inzet, maar ook de afronding van een frase is belangrijk. Dit is misschien wel een van de grootste ‘boosdoeners’ als het op het rommelig zingen aankomt.

Denk niet alleen aan de ‘d’-tjes en ‘t’-s en ‘s’-sen aan het einde van een zin. Ook wanneer je eindigt op een ‘n’- of een ‘m’-klank is het van belang de frase gelijk te eindigen.

Net als bij de inzet, ga je ook weer uit van de groove/tempo waarin je zingt. Maak het einde van een frase ritmisch. Zo kan er geen onduidelijkheid bestaan over het einde van een frase. En het mooiste is: het klinkt waanzinnig strak!

Hopelijk heb je wat aan de tips in dit artikel. Mocht je andere tips hebben op het gebied van inzetten en frases beëndigen, laat ze dan hieronder achter in een reactie. Zo inspireren we elkaar!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>