Op het Dirigentenplatform Nederland op Facebook stond het volgende bericht:

"Collega's binnenkort gaan we bij mijn koor alle leden opnieuw een stemtest afnemen. Heeft er iemand een soort van sjabloon met beoordelingscriteria, zodat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden?"

Omdat er vraag bleek bij meerdere collega's voor zo'n formulier heb ik een hierop geïnspireerde blogpost geschreven over het houden van audities en stemtesten mét uiteraard een download helemaal onderaan dit artikel. 😉

Verschillende Soorten Groepen

Er zijn werkelijk waar duizenden koren en groepen in Nederland. Elke groep heeft weer een andere insteek. Zo zijn er groepen die puur een sociale functie hebben. Deze leden vinden het gewoon leuk om te zingen en daarnaast is het sociale contact immens belangrijk. Kwaliteit is niet echt een issue (hoewel dit soms wel genoemd wordt).

Er zijn ook groepen waarbij kwaliteit wél een ding is. Het op een zo hoog mogelijk niveau zingen en muziek maken betekent veel voor deze groepen. Natuurlijk is ook het sociale aspect bij zo’n groep belangrijk, maar de leden hebben allemaal ook zeker gekeken naar het niveau van de groep.

Audities Houden. Waarom Zou Je...?

Bij een groep van het eerste type zal een auditie niet heel interessant zijn. Toch kan het afnemen van een stemtest een zinvolle bezigheid zijn, alleen al om gewoon te weten welke mogelijkheden je koor of groep heeft.

Een groep van het tweede type zal met een auditie willen zien of een nieuw potentieel lid wel bij het niveau past van de groep. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de persoon die auditie doet zodat de groepsdynamiek niet teveel verstoord wordt.

Een auditie of stemtest kan met verschillende doelen worden afgenomen.

 • Je wil weten welke mogelijkheden je groep heeft en je doet een stemtest bij iedereen
 • Bij nieuwe leden wil je weten wat je in huis haalt en hoe ze klinken
 • Je wilt het niveau hoog houden en wilt naast het doortesten van de stem ook het thuis instuderen van een partij testen
 • Je wilt de muzikaliteit testen

Bovenstaande punten zijn er nog maar een paar. Je kunt verschillende doelen hebben. Denk daar goed over na. Stel jezelf de vraag wat je wilt testen en waarom je deze audities of stemtesten wilt doen.

Audities-scorecard

Mocht je een auditie of stemtest willen houden dan kun je het beste een formuliertje gebruiken. Bij Vocal Group XXL gebruiken we een zelf ontwikkeld formulier waarop we voor iedere auditant aantekeningen kunnen maken en scores kunnen bijhouden.
Op dit formulier testen we op verschillende punten:

 1. Klankkleur
 2. Intonatie
 3. Expressievaardigheid in de stem
 4. Expressievaardigheid in het lijf
 5. Hoe goed kent hij/zij de partij die voorbereid is
 6. Hoe goed is het muzikale gevoel en het inlevingsvermogen
 7. Hoe goed beheerst de persoon zijn/haar zangtechniek
 8. Het voorzingen van tonen en sounds

Daarnaast is er ook een scoretabelletje opgenomen om verschillende stemfuncties uit de EVT en CVT te testen.

Hieronder staat het formuliertje als download aangeboden. Gebruik het gerust voor je eigen formulier.

Heel veel succes met je audities!

Download de scorecard door met je rechter muisknop op deze link te klikken en te kiezen voor 'Opslaan als...'!

Ik ben trouwens ook wel erg benieuwd naar de manier waarop jij audities of stemtesten afneemt. Of doe je dat überhaupt niet? Waarom dan niet? Ik ben benieuwd naar jouw inzicht, mening en ervaring!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Piet Klein Rouweler schreef:

  Ik ben door een koor van 40 zangers benaderd en het koor wilde graag meerstemmig zingen. Heb info gezocht in mijn boeken en op internet. Daarbij kwam ik erachter dat ik aan het werk was.dat wilde ik anders. Toen dacht ik: hoe doe ik dat bij mijn eigen koor? Nou, ik neem geen test af, maar praat even met de persoon. Daarna zeg ik bas, Bariton, 2e of 1e tenor. Dan laat ik ze zingen en ga goed luisteren. Heb een paar keer mensen van groep gewisseld en nu gaat het prima. Na een paar repetities vraag ik of ze na de repetities keelpijn hebben of moeten kuchten of hoesten of dat ze kriebel in de keel hebben. Zo nee, dan laat ik ze staan, zo ja dan verplaats ik ze. Heb nu gemiddeld 10 1e tenoren, 13 2e tenoren. 12 Bariton en 6 bassen. Ze zingen nu 2 stemmig en ben met een 1e lied 4 stemmig aan het instuderen. Het gaat prima. Piet Klein Rouweler

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >