4 februari 2013

In een reactie op een van mijn blogs werd gevraagd hoe je je aandacht verspreidt over alle partijen. In dit artikel geef ik je een paar tips over hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Het geheim zit ‘m in de manier van voorbereiden. Hier volgt een van de technieken: De Jump-Over Methode

Partijen Instuderen

Allereerst ga je voor jezelf alle partijen instuderen. Zorg ervoor dat je alle partijen foutloos en moeiteloos kunt zingen. Doe dit niet terwijl je achter je piano zit mee te spelen, maar zorg ervoor dat je uiteindelijk alle partijen a cappella kunt voorzingen.

De Jump-Over Methode (light)

Wanneer je alle partijen kunt dromen, ga je het iets moeilijker maken voor jezelf. Je gaat nu namelijk per frase de partijen afwisselend zingen.

Stel dat je vier frases achter elkaar hebt. Je start met de sopraan. Aan het einde van deze eerste frase spring je over naar een andere partij, ik stel voor de bas, en zing je de tweede frase.

De Jump-Over Methode

Aan het eind van deze frase spring je naar de alt over. Je zingt weer deze frase uit. Voor de laatste frase spring je naar de tenor over.

Belangrijk is wel dat je één tempo hanteert en dit tempo ook vasthoudt wanneer je overspringt naar een andere partij. Je zingt het stuk alsof je vier persoonlijkheden hebt. 😉 Wissel natuurlijk ook de volgorde af.

Een Stapje Verder (advanced)

Als we de moeilijkheidsgraad nog iets meer opschroeven, kun je ook midden in een maat overspringen naar een andere partij. Weer is het belangrijk om meteen door te zingen en niet te haperen. Wanneer je de Jump-Over Methode kunt toepassen, ken je de partijen zo goed dat je je aandacht alweer wat meer kunt verdelen over de verschillende stemgroepen.

Ben je geholpen met dit artikel? Is er een probleem opgelost of heb je een ‘openbaring’ gehad? Deel het met me en laat hieronder een reactie achter.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>