13 juli 2011

Wet van Parkinson“Ok, nog 10 minuten en dan is het pauze. Hmmm… volgens mijn repetitieplanning zou ik nu eigenlijk gaan werken aan arrangement ‘Y’, maar het gaat net zo lekker met arrangement ‘X’. Ach, het zijn maar 10 minuutjes en als we even doorstomen hebben we dat moeilijke stukje er ook weer inzitten”. Herkenbare situatie? Zo ja, waarom doen we dit? Voorkom deze situaties door gebruik te maken van de wet van Parkinson.

De wet van Parkinson stelt, kort gezegd, dat iets bereikt wordt in de tijd die ervoor staat.

Dat wil zeggen; wanneer jij iets doet waar een uur voor staat, dat ook gaat gebeuren in een uur. Geef je jezelf een half uur voor deze taak, dan kan dat ook in een half uur voor elkaar gebokst worden.

Het geheim zit ‘m in het stellen van prioriteiten. Wanneer je prioriteiten stelt en de belangrijkste elementen eerst doet, zul je veel sneller verder komen dan wanneer je meer tijd zou hebben, omdat je je dan kunt richten op details die er in eerste instantie niet zozeer toe doen.

Door dit principe toe te passen in je repetities kun je heel snel verder komen in het repetitieproces. Plan in je repetities van tevoren tot waar je wilt komen na een bepaalde tijdsduur (bijvoorbeeld een half uur). Je zult zien dat het werkt. Hou jezelf voor dat je het doel moet halen om jezelf en je zangers te stimuleren. Het geeft jou als dirigent de stimulans om dat te doen wat er moet gebeuren om de klus te klaren. Doe alleen dat wat nodig is!

Denk na over de prioriteiten. Wat moet eerst gebeuren om binnen de tijd het doel te behalen: welke partij kunnen we het beste als eerst doen, welke daarna, waar zitten de lastige plekken in de partijen, hoe kunnen we dat meteen aanpakken zodat we daar niet over hoeven te struikelen?

Wanneer je je twijfels hebt over of dit wel gaat werken, probeer het dan een keer bij één enkel arrangement waar je mee bezig bent en test het voor jezelf.

Het kan helpen je zangers hierbij in te schakelen door te zeggen welk doel je voor ogen hebt. Laat vooral merken dat je hierover heel serieus bent, ook wanneer het doel voor hen onhaalbaar lijkt.

Een paar tips:

  • maak een planning voor de repetities over de komende 3 maanden (wat ga je per repetitie doen/aanpakken?)
  • stel jezelf elke repetitie een doel met een vooraf ingestelde tijdlimiet
  • wanneer je je doelen niet bereikt, probeer dan tijdens het inzingen alvast oefeningen in te bouwen om het repetitieproces te versnellen
  • ga niet bij de pakken neerzitten. Gaat het deze keer niet goed, stel jezelf dan de vraag ‘wat kost veel tijd’ en ‘op welke manier kan ik die tijd inkorten’.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>