Afgelopen zondag mocht ik weer op een festival mijn feedback geven op verschillende koren gedurende de dag. Heel erg leuk. Mij is één ding erg opgevallen en bijgebleven.

Al die koren worden veelal gedirigeerd door dirigenten die soms erg goed zijn in wat ze doen. Zo kwamen er een paar dirigenten voorbij met een hele mooie en duidelijke slagtechniek.

Jammer was dat de groep die ze onder hun hoede hadden er niet heel veel profijt van had. Inzetten waren wel gelijk, maar de timing van de ritmes/tekst was binnen een zin ontzettend ongelijk.

Wat velen van ons doen, wanneer ze dit tijdens het dirigeren horen, is nóg ‘duidelijker’ te gaan dirigeren. Maar dit los je niet op door je slagtechniek.

Handen In De Zakken

Je zangers zijn in deze situatie de enigen die hier iets aan kunnen doen. We hebben ze alleen veel te goed geleerd om naar de dirigent te kijken, zodat ze vergeten dat ze met meer mensen in de groep aan het zingen zijn.

Ze zijn de connectie met elkaar vaak kwijt. Om die weer terug te krijgen wil ik je eens voorstellen om tijdens de repetitie de handen letterlijk eens in de zakken te steken en te kijken wat er gebeurt.

Soms zoekt de groep naar elkaar en gaan ze samen werken, maar het kan ook zijn dat je zangers je opeens met grote, angstige ogen en badend in het zweet aankijken en de boel gaat ontsporen. In zo’n geval kun je uitleggen dat ze samen moeten gaan werken.

Door naar elkaar te kijken, elkaars inademing te synchroniseren kun je al een gelijke inzet krijgen. Maar hoe krijg je dan de tekst verder gelijk?

Laat ze iemand uitkiezen in de groep die ze in de gaten gaan houden. Kijk naar de mond van diegene tijdens het zingen en zorg ervoor dat ze die ander als het ware kopiëren. Doe dit eens een paar keer met een klein stukje, wel steeds hetzelfde stukje, van een arrangement of compositie. Zo leren ze elkaar kennen qua timing.

Wanneer dit goed gaat, zou je het eens met een ander stukje, uit hetzelfde muziekstuk, kunnen doen. Je zult zien dat ze zo op elkaar afgestemd raken, dat het wat makkelijker gaat dan de eerste keer.

Nu ze zo op elkaar afgestemd raken is het de ultieme stap om de ogen dicht te doen tijdens het zingen. Eens kijken of ze ook kunnen ‘zien’ met hun oren.

Inzingen

Deze oefening kun je ook al gaan oefenen met het inzingen. Zo heb je er tijdens de repetitie nog meer profijt van.

Wanneer je nog inzingoefeningen zoekt, dan is misschien het Warm Them Up 2.0-pakket wat voor je. Hierin vind je 170+ inzingoefeningen. Wat dit pakket zo bijzonder maakt is dat de inzingoefeningen ‘verpakt’ zijn in complete inzingprogramma’s.

Zo’n inzingprogramma is een mooi opgebouwde ‘inzingbeurt’ waarmee je je groep in no time ingezongen hebt. Kijk eens op deze pagina. Misschien is het wel iets voor jou.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>