Op het gebied van dynamiek kan er altijd veel gewonnen worden. Als je je koorleden vraagt forte te zingen en daarna piano, staan ze ervan te kijken dat je het forte, wat ze hebben laten horen, niet sterk genoeg vindt, of het piano niet zacht genoeg vindt.

Een manier om duidelijkheid te scheppen is het toepassen van de schaal van Richter. Deze schaal kun je op allerlei verschillende facetten toepassen, maar voor nu gaan we deze toepassen op het item ‘dynamiek’.

Deze schaal loopt van 1 tot 5, waarbij 1 het zachtst is en 5 het sterkst. Het belangrijkste is om nu te gaan verkennen waar de grenzen liggen. Neem een oefening (bijvoorbeeld een stijgende en dalende toonladder) en zing eerst een 1 (het zachtst wat je kunt). Kun je echt niet zachter? Nog iets zachter.

Zing nu deze oefening op een 5. Geef alles wat je hebt! Je kunt afspreken niet te schreeuwen, maar te blijven zingen.

Schakel een paar keer tussen een 1 en een 5. Vraag ze na een paar keer om nu een 3 te zingen. Als het goed is, zit de sterkte precies in het midden van de 1 en de 5. Is iedereen het hier mee eens? Vraag het! Je krijgt het antwoord wel. Zorg ervoor dat er een juiste afstemming plaatsvindt. Kijk ook eens of het ook lukt op 2 en 4.

Als je dit eenmaal hebt geoefend, is het heel makkelijk communiceren met je zangers en kun je veel preciezer aangeven wat je wilt qua dynamiek.

Zoals gezegd is deze schaal van Richter ook op andere items te gebruiken, bijvoorbeeld in je intentie of beweging. Probeer het uit en pas het toe!

Heb je nog meer suggesties waardoor er nog beter met dynamiek omgegaan kan worden? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten. Zo inspireren we elkaar!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>