Vraag nummer 1 op een cursusdag als Effectief Repeteren is bijna altijd ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn koor niet zakt?’ Ik geef ze dan altijd een paar oefeningen om hun zangers er bewuster van te maken dat ze te laag intoneren. Een van die oefeningen deel ik met je in dit artikel:

Stap 1: Uitleggen wat intonatie is

Leg je zangers eerst uit wat intonatie is. Je kunt intonatie verklaren als de hoogte waarop je een toon zingt. Je kunt namelijk de toon wel zingen, maar je zit soms wat onderin de toon en soms wat bovenin de toon.

Stap 2: Twee tonen op de piano

Speel een ‘d’ op de piano. Zing ‘m na terwijl je je hand horizontaal en open voor je houdt (zie de video). Je wijst hierbij naar je middelvinger (of een andere vinger, maar ik vind dit het eenvoudigste om te doen). Speel daarna een ‘es’ op de piano en zing ‘m na terwijl je naar je wijsvinger wijst. Leg uit dat het onmogelijk is om op een piano tussen deze tonen in te gaan zitten. Dit noemen we halve tonen.

Stap 3: Nazingen met vingers

Laat nu de groep nazingen wat jij laat zien. Jij wijst de vinger aan en de groep zingt de daarbij behorende toon.

Stap 4: Glissando

We gaan nu een stapje verder en gaan ook al glijend van de ene naar de andere toon. Zo definieer je de afstand tussen de beide tonen.

Stap 5: Er tussenin

Ga na verloop van tijd steeds rustiger ‘glijden’ en blijf even hangen in de ruimte tussen je vingers. Je zult merken dat mensen het moeilijk vinden om tussen twee halve tonen in te gaan zitten en al een grotere afstand zingen.

Het is niet erg wanneer het niet lukt in de eerste keer. Het gaat om het proces van bewustwording. Je kunt tijdens de repetitie, telkens wanneer je het over intonatie hebt, teruggrijpen naar je hand, deze laten zien en aangeven dat ze er net onder/boven zitten. Vaak helpt dat op zo’n moment al erg goed.

Succes!!!

P.s. Bij de Dirigentenacademie Family krijg je deze en nog meer oefeningen om de intonatie van je groep op peil te krijgen. En niet alleen dat, maar ook tips op video’s, inzingprogramma’s, checklists, worksheets en wat jou als dirigent nog meer kan helpen met je repetities en concerten. Weten wat het precies is? Kijk eens op deze pagina.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>