7 maart 2019

Ken je dat gevoel? De trap oprennen en dan halverwege de trap erachter komen dat je veel te kleine stappen aan het nemen bent?

Dan ga je flink op je plaat en dat voel je!

Je kunt het ook meemaken wanneer je de andere kant opgaat; je staat bovenaan de trap en wilt naar beneden.

Wanneer je dan te grote stappen neemt sla je zo een halve tree over en verstap je je; kom je op een iets minder wenselijke manier naar beneden. 

Pijnlijk ook…!

Bovenstaand voorbeeld is het verhaal dat ik deze week bij mijn koren heb verteld. We werken aan intonatie en dit is toch vaak een abstract begrip voor de meeste mensen.

In dit verhaal kunnen mensen zich herkennen en snappen ze een beetje beter wat je bedoelt met het begrip intonatie en hoe je het kunt benaderen.

Bij een dalende melodische lijn worden stappen vaak te groot genomen en zakt het koor als een baksteen.

Bij een stijgende lijn daarentegen worden de stappen over het algemeen nét iets te klein genomen waardoor er ook gezakt wordt.

Geef je zangers de komende repetitie eens de opdracht niet te struikelen en de pijn van het zakken te vermijden.

Doe ook een eenvoudige inzingoefening met een stijgende en dalende lijn. Bijvoorbeeld over drie (terts) of vijf (kwint) tonen.

Als het goed is zijn ze na de oefening niet gezakt en komen ze weer uit op dezelfde begintoon.

Groetjes,

Rogier IJmker

P.S. Deze maand is het focusonderwerp in de Dirigentenacademie Family ‘Intonatie’. Family Members krijgen een inzingprogramma waarmee ze de intonatie van hun zangers flink kunnen verbeteren, nog voordat ze beginnen met repeteren. Het is live getest op verschillende niveaus en het werkt! Daarnaast krijgen ze er tips en oefeningen over hoe je te werk kunt gaan om de intonatie van je groep flink kunt verbeteren. Ook bij de Family komen? Kijk voor meer informatie op www.dirigentenacademie.nl/daf (of klik hier)

 

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>