17 december 2012

Een goed ontwikkeld gehoor is een belangrijk onderdeel van het dirigentenvak en het vak van arrangeur. Toch wordt gehoortraining best vaak nog onderschat en niet getraind of bijgehouden.

Gehoortraining is vervelend

Nu is het trainen van je gehoor ook niet het leukste om te doen. Sterker nog: het is oersaai en heel vervelend. Maar als je dit nooit zul je je niet ontwikkelen als dirigent omdat je stil blijft staan op dit onderdeel. En wanneer je stil blijft staan op één onderdeel hebben andere onderdelen van het vak het ook moeilijk om zich verder te ontwikkelen.

De Popschool Maastricht heeft op hun site een tool gezet waarmee je heel eenvoudig je gehoor kunt trainen op het gebied van akkoordherkenning. Je kunt hierbij zelf instellen wat je wilt trainen.

Good Ear

Nog een simpele tool is te vinden op www.good-ear.com. Deze site is dan wel in het Engels, maar is eenvoudig in gebruik. Hier train je naast akkoorden ook intervallen, cadensen, jazz akkoorden en meer!

Je kunt met een optie zelfs de ‘note location’ benoemen. Er wordt dan een cadens gespeeld (om de toonsoort te bepalen). Na deze cadens hoor je een toon. Nu moet jij zeggen welke toonladdertoon dit is (do, re, mi, etc.).

Een heel nuttige oefening omdat in de lichte muziek nogal vaak een toevoeging in akkoorden wordt geschreven. Zo kun je jezelf trainen in het sneller zingen van die toevoeging en aanvoelen welke toonladdertoon dat is.

Wat nou als je geen tijd hebt voor gehoortraining?

Probeer elke dag 5 (of misschien wel 10) minuten te vinden om even naar de gehoortrainingtool te gaan en te oefenen. Die tijd heeft iedereen wel. Wanneer je dat 5 dagen in de week doet, zul je zien dat je in een jaar hele grote stappen hebt kunnen maken op het gebied van gehoortraining.

Ken jij nog meer tools die je kunnen helpen bij het trainen van je gehoor? Ik ben heel erg benieuwd. Plaats ze hieronder en deel ze met de rest van Nederland!

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Enrico schreef:

  iPhone apps:
  *Ear trainer
  *Interval ear trainer
  *Perfectone ear trainer
  *goodEar Multiple Intervals – ear trainer
  *HarmonicEar Trainer
  *Karajan – Music & Ear Trainer
  *Blob Chorus Ear Training (leuk voor kinderen, dit doe ik op de basisschool met de leerlingen!!)

 • Ton Hettema schreef:

  Een training/praktijk die bij mij werkt is om een moment stil te staan en te luisteren naar de geluiden om me heen: ik hoor nu bijvoorbeeld het geluid dat de koelkast maakt: een bijna overblazend fluiten dat ik schat (check met mijn stem, waarvan ik het gevoel voor hoog en laag vrij nauwkeurig ken) op een es of e boven c’ (hij zweeft een beetje); dan is er een hoge pieptoon van de centrale verwarming (is lastig vast te stellen omdat ie te hoog is om mee te zingen); verder hoor ik een lage brom van het kopieerapparaat (C) en een D van de ventilator van deze acer computer. Toen laatst m’n stemvork afbrak en ik even geen nieuwe kon kopen, zocht ik naar ijkpunten om me heen en testte zo de toonhoogtes van de kopjes in de keuken, de leuning van de trap (A) en natuurlijk de toetstoon van m’n mobieltje (a). Mooier kon niet natuurlijk: ik hád al een stemvork bij me!
  Verder vind ik het altijd spannend om op de piano met de radio mee te spelen en de toonsoorten en modulaties snel synchroon als een schaduw te volgen.
  Probeer ook eens de drieklanken van een merel of andere zangvogel al fluitend te beantwoorden en te benoemen. Spannend en leerzaam. Dát zijn zangers met een onuitputtelijk gevarieerd repertoire…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >