25 april 2019

Het is weer zover! Het weer slaat om, ik ga ervan genieten en direct komt het knetterhard terug:

HATSJOEEE!!!!

‘Gezondheid, papa’, hoor ik mijn dochter (van bijna 3) dan op de achtergrond zeggen.

…bijdehandje.

Zelf was ze begin deze week aan het kwakkelen en heeft me waarschijnlijk dit cadeautje gegeven.

Het komt eigenlijk nooit gelegen, een verkoudheid. Alles dicht en flink hoesten. Soms ook nog een keel van schuurpapier.

Wat ga je dan doen als dirigent wanneer je je te goed voelt om thuis te blijven, maar niet 100% aanwezig bent?

Nou, dit is de uitgelezen kans om eens rustig aan te gaan doen tijdens een repetitie en je koorleden te laten werken. Doe zo weinig mogelijk voor, maar laat koorleden vooral veel voorzingen.

Neem bijvoorbeeld een lastig ritme. Wanneer er ritmisch iets niet klopt kun je dit door een persoon laten voordoen die het wel goed doet. De rest kan dit dan nadoen.

Ditzelfde geldt ook voor kleine melodische foutjes. Laat ze elkaar imiteren.

Daarnaast kun je koorleden elkaar ook laten volgen in verschillende parameters (volume, klankkleur, etc). Je geeft 1 persoon de opdracht 1 van de parameters naar eigen inzicht te veranderen en de rest van de groep moet hierin zo snel mogelijk meegaan.

Je kunt dus werken aan verschillende onderwerpen zonder dat je daarbij teveel zelf je stem hoeft te belasten.

Op dit soort momenten is het ook handig om een goede slagtechniek te hebben. Hoe beter je kunt laten zien wat je wilt, hoe minder jij hoeft te praten en hoe meer je je stem kunt sparen.

Varieer eens in tempo op een moment waar niemand dat verwacht. Iedereen zal weer gefocust zijn op het (juiste) tempo.

Probeer anders ook eens te variëren in dynamiek. Ook hier moeten ze zich weer bewust zijn van jouw aanwezigheid.

Bij de Dirigentenacademie organiseren we regelmatig cursusdagen van 1 dag waarop er dieper ingegaan wordt op een onderwerp. Een van de cursusdagen is de Basiscursus Dirigeren.

Naast deze cursussen, die vaak zorgen voor een eenmalige boost, bieden we je ook de mogelijkheid aan om een wat langere boost te krijgen. Binnen de Dirigentenacademie Family wordt er inhoudelijk heel veel van bovenstaande tips gedeeld in de vorm van video’s en worksheets. Er wordt dus uitgelegd hoe je desbetreffende oefeningen het beste kunt aanpakken en oefenen.

Enne…

…je hoeft niet per se verkouden te zijn om hieraan deel te kunnen nemen. 😉

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>