18 februari 2019

Wanneer je aan het repeteren slaat met je groep, is het voor iedereen fijn om een focuspunt te hebben. Dit zorgt voor structuur in je repetitie; je vliegt niet van het ene naar het andere onderwerp.

Onderstaand lijstje kan je helpen om een stip aan de horizon te zetten tijdens je repetities, zodat iedereen weet wat je aan het doen bent. De onderwerpen waar je in de repetitie aan kunt gaan werken zijn:

  1. Ritme
  2. Intonatie
  3. Blend
  4. Interpretatie
  5. Podiumpresentatie

De bedoeling van dit lijstje is dat je, wanneer je aan het repeteren slaat, je beslist welk onderwerp je gaat aanpakken. Wanneer je dat besloten hebt, geef je dat aan aan de groep en ga je hiermee aan de slag.

Het is belangrijk dat je je dan ook alléén bezig gaat houden met dit onderdeel en je niet laat verleiden om tegelijk met een van de andere onderwerpen aan de slag te gaan.

Nadat je klaar bent met dit onderwerp, kun je het verlaten om weer een ander aspect aan te pakken. Je kunt er dan voor kiezen om dat wat je net gedaan hebt los te laten óf juist vast te laten houden. Wees hier dan ook duidelijk in.

Wanneer je ervoor gekozen hebt om het even te laten voor wat het is, zorg er dan wel voor dat je uiteindelijk alles bij elkaar gaat brengen. Het zal toch uiteindelijk samengevoegd moeten gaan worden.

Oefeningen

Natuurlijk zijn er voor elk van de onderdelen verschillende oefeningen te bedenken. Om je eens na te laten denken over de genoemde onderwerpen, geef ik je de volgende opdracht mee:

Neem enkele oefeningen die je graag doet en plaats ze in een of meerdere van de onderwerpen. 

Op deze manier hou je overzicht en kun je heel gericht en vol focus werken aan het verbeteren van jouw koor.

Hier is trouwens een worksheet voor je om een mooi overzicht te krijgen van de oefeningen per onderwerp. Je schrijft gewoon je oefeningen bij de onderwerpen in het kader. Easy!

Om deze site een inspiratiebron voor iedereen te laten zijn, zou het fijn zijn om voor ieder onderwerp uit het lijstje een oefening van je te horen. Laat deze dan hieronder achter.

Alvast enorm bedankt, namens iedereen in Dirigentenland!Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>