16 april 2013

De laatste tijd lijd ik weer aan het snelweg-syndroom. Je hoeft hier niet van te schrikken, hoor. Het is niet besmettelijk en je kunt er op zich snel en eenvoudig weer vanaf komen.

Misschien lijd jij ook wel aan het snelweg-syndroom

Ken jij het ook? Wanneer je een lange tijd op de snelweg gereden hebt en dan weer in de bebouwde kom rijdt, lijkt het allemaal zo ontzettend traag te gaan. Je bent zo aan de snelheid van de snelweg gewend: lekker doorrijden ook.

Maar dit is puur je eigen gevoel. Je hersenen zijn zo gewend geraakt aan de snelheid van 120/130 km per uur, dat 50 km per uur opeens heel traag lijkt.

Wat Heeft Dat Nou Met Muziek Te Maken?

Iemand kwam laatst na een concert naar me toe en vroeg me of ik dat nummer expres zo snel deed. Mijn reactie was: ‘Snel…?’. Maar na het horen van de opnames van die avond, hoorde ik precies waar het misging.

Voor mijn gevoel had ik in een juist tempo afgeteld. Zelfs trager dan op de voorgaande repetitie. Maar het mocht niet baten. Mijn hersenen (maar ook die van mijn koorleden) stonden nog ingesteld op 120 km per uur.

We waren zo intensief bezig geweest met het instuderen en afwerken van dit nummer dat we het onbewust steeds sneller zijn gaan zingen omdat we gewend geraakt waren aan de snelheid. Dit sluipt er onbewust in.

‘Medicijnen’

Een van de oplossingen voor dit soort situaties, is het opnemen van de repetitie en het terugluisteren van de opnames. Op deze manier kun je later, van een afstandje, nog eens luisteren hoe het is uitgevoerd. Je luistert dan anders, op de een of andere manier.

Nog een manier om hier vanaf te komen, is een koorlid uit de groep pakken en deze als toeschouwer neer te zetten. Ook nu wordt er meer van een afstandje naar geluisterd, maar wees er wel op bedacht dat diegene misschien ook nog steeds de snelweg-instellingen aan heeft staan.

Nog beter is het om iemand, figuurlijk of letterlijk, van straat te plukken en feedback te geven over het tempo. Op deze manier heb je echt een stel oren die niet bevooroordeeld zijn.

Herken je dit? Lijd jij ook aan het snelweg-syndroom? Laat eens weten wat jij er tegen doet! Laat je reactie hieronder achter.

 

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

  • Lennie schreef:

    Blijven ademen, lichaamsoefeningen tijdens de opwarming?
    Heb die snelheid ook ervaren tijdens het zingen in het Toonkunstkoor.
    Ben daar nu gestopt om die reden (Te snel)
    Tot de 27 ste.

    Lennie

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >