Het AAVF Festival komt er weer aan. Dit geweldige festival in Aarhus (Denemarken) geeft mij altijd een enorme boost als het gaat om creativiteit en inzichten. Kortom: een aanrader dus. Twee jaar geleden was ik daar met een van mijn eigen groepen en leerde ik iets nieuws op het gebied van mengen.

We hadden de eer om een workshop van Jesper Holm (leider van Touché) te mogen krijgen. Meteen daarna ben ik naar een ‘algemene’ workshop gegaan om nog meer over deze techniek te leren. Ik kreeg toen voor het eerst te horen over Lead Voices en Ghost Voices.

Mengen Als De Singers Unlimited

Dit concept werd door de Singers Unlimited al gebruikt in de mix van hun opnames, maar kun je ook ‘live’ toepassen. Wat zij deden in hun mix was, eenvoudig uitgelegd, het volgende. Er werd drie keer één partij ingezongen. Een van de stemmen werd in het midden gezet en de twee anderen werden rechts en links gemixed.

Als je dit in de praktijk gaat doen met je groep, dan kun je één stem aanwijzen als Lead Voice. De twee overige stemmen, De Ghost Voices, moeten dan deze Lead Voice volgen in hun klank, timing en frasering.

Wat je krijgt, is een veel meer homogene klank in die stemgroep; de klank van de stemmen gaan beter mengen. Nu komt het interessante. Zet je iemand anders op de lead-stoel, dan verandert de klank drastisch. Er blijft een mooie homogene klank, maar deze verschilt in alle opzichten van de andere combinatie.

Waar Zou Je Deze Techniek Nou Gebruiken?

Door deze techniek toe te passen in je eigen koor, bevorder je de klank van je groep en gaan je zangers beter mengen. Het kost even tijd, maar als je dit hebt gedaan, klinkt je groep zoveel beter dan wanneer je dit zou laten.

Daarnaast is je groep ook beter aan het samenzingen. Het komt nogal eens voor dat koorleden gewoonweg rechttoe-rechtaan staan te zingen. Maar dat is een onderwerp voor een volgend artikel.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>