3 juli 2012

Als dirigent en arrangeur is het sterk aan te raden om je pianospel te ontwikkelen en op peil te houden.

Dirigent & Piano

Voor een dirigent is het handig om, zeker in mijn vakgebied (lichte muziek), een paar akkoordjes en een begeleiding te kunnen spelen. Ook is het zeker niet weg om partijen te kunnen voorbereiden aan de piano. Wanneer je namelijk alle partijen kunt zingen, is het namelijk nog beter als je een partij kunt zingen en een andere partij erbij kunt spelen (pas hierbij het tempo aan op je vaardigheden. Oefen dit dus zo langzaam dat je alles foutloos kunt). Op deze manier hoor je samenklanken en weet je dus wat er samen moet klinken.

Arrangeur & Piano

Als arrangeur is het belangrijk voor drie dingen:

1 - je krijgt enorm veel inzicht in harmonische structuren en harmonische verbindingen. Omdat de piano zo'n visueel instrument is, zie je alles gewoonweg voor je ogen gebeuren.

2 - wanneer je voor een pianist schrijft, weet jij al wat de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden, zijn. In feite geldt dat voor elk instrument, en zou je in de meest ideale situatie elk instrument waar je voor schrijft moeten kunnen bespelen.

3 - de piano is een heel orkest in je vingers. Er is geen enkel ander instrument dat kan wat de piano kan. Je kunt een heel orkest laten samenklinken op de piano.

Ik hoop dat ik je nu genoeg redenen heb gegeven om te gaan werken aan je piano skills. De belangrijkste reden heb ik trouwens nog niet eens gegeven: het is ook gewoon waanzinnig leuk om piano te (leren) spelen! Zelfs op latere leeftijd!

En piano leren spelen is alleen leuk als er ook snel resultaat is. Mocht je op zoek zijn naar een goede methode om te starten met het spelen vanaf akkoorden, dan is ons 30 dagen programma 'Akkoordbegeleiding I' misschien wel wat voor jou!

Met deze cursus heb je snel resultaat. Daarnaast is de cursus heel betaalbaar

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

 • Piet Hendricks schreef:

  Hoi Rogier,

  ‘3 – de piano is een heel orkest in je vingers. Er is geen enkel ander instrument dat kan wat de piano kan. Je kunt een heel orkest laten samenklinken op de piano.’

  daar hebben we toch finale voor? ook om stukken voor te bereiden, gaat prima en finale speelt altijd foutloos… groet, Piet

  • Hey Piet,

   Dat klopt, maar als je arrangeert is het aan te bevelen om eerst het nummer eens lekker door te spelen en te zingen. Je krijgt dan meer inzicht in de harmonische en melodische mogelijkheden van het nummer. Je leert het nummer dan pas ECHT kennen. Daarna begint het echte arrangeerwerk pas, inderdaad eventueel met een muzieknotatieprogramma zoals Finale.

   En om voor te bereiden is het inderdaad erg handig om het in Finale af te spelen. Heb je helemaal gelijk in. Maar werkt dat in de repetitie ook? Heb je daar een laptop met Finale? Je ondersteunt je zangers dan toch op de piano of iets anders? Tenzij je een vaste pianist hebt, is het dan alsnog handig om deze vaardigheden te hebben. 😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >