11 oktober 2013

Ik maak er geen geheim van dat ik enorme fan ben van de Scandinavische cultuur als het gaat om koren en vocal groups. Ik bewonder The Real Group (daar is het allemaal mee begonnen voor mij), maar ook groepen als Rajaton, Postyr Project en Vocal Line. De laatste groep neemt een speciale plek in bij mij, maar dat is een kwestie van smaak. 😉

Natuurlijk zijn er nog veel meer Scandinavische groepen te noemen die waanzinnige dingen doen. Eén daarvan is de groep Touché. Een kleine impressie van deze groep vind je hieronder (het duurt maar 30 seconden).

http://www.youtube.com/watch?v=RaFqoMqhM4w

Je hoeft hier niet van te houden natuurlijk. Ikzelf ben ook meer van de vocal pop. Maar deze fantastische groep heeft een supergoede muzikale leider: Jesper Holm. En van deze man mocht ik afgelopen woensdag een hele avond leren. Hij is in Nederland voor een week en werkt met verschillende groepen, zo ook met twee van mijn groepen: The Essence en EigenWijs.

Floor-Roof Methode

Er zijn verschillende onderwerpen de revue gepasseerd, maar een daarvan is een hele belangrijke: de Floor-Roof Methode.

Het principe is dat je je focust op 4 items: intonatie, ritme, sound/blend en interpretatie. Het is de bedoeling dat je 1 van die items uitkiest om aan te werken. Als voorbeeld neem ik even het item ‘sound/blend’.

Danish Invasion

Je houdt je arm op deze manier. Dit is je regelaar. Je kunt je andere hand nu vlak houden en op en neer bewegen langs deze arm als een lift. Dit is de schuif.

Je kunt afspreken dat als de schuif helemaal onderaan is, de klank het donkerst is. Wanneer de schuif helemaal boven bij de vingertoppen is, de klank het lichtst is (inclusief veel valse lucht).

Zing de sectie die je aanpakt een paar keer. Probeer eens of je een ‘loop’ kunt maken. Ondertussen beweeg jij als dirigent de schuif naar boven of naar beneden. Doe het wel rustig aan en niet te plotseling.

Jij Kiest

Kies de klank die jij het prettigst vindt bij deze sectie. Je zult horen dat de klank veel meer gelijk is. Het grote voordeel is dat je nu zichtbaar en meetbaar hebt gemaakt hoeveel donkere of lichte klank je wilt hebben. Erg fijn. We spreken dus niet meer van ‘ietsjes lichter’ of ‘ietsjes donkerder’, maar van een percentage tussen de 0 en 100.

Je kunt deze techniek overal op toepassen, niet alleen op deze 4 items, maar ook op beweging (mate van energie in je lijf) wanneer je bijvoorbeeld een regie doet met het koor. Laat je fantasie de vrije loop.

Ik vond het waanzinnig. En ik heb ook weer zo ontzettend veel geleerd. Dit soort dingen komen steeds vaker en steeds meer op mijn pad en ik pak die kansen met beide handen aan. Misschien kan of doe ik meteen wat met die vaardigheden of kennis, maar er komt een moment dat ik het kan inzetten en gebruiken. Daar doe ik het voor.

Meer Leren

Wil jij ook nog meer leren dan je nu al kunt of weet? Ik denk en vind namelijk dat het niet gek is om zo nu en dan eens iemand anders iets te horen uitleggen of vertellen over je vak. Misschien vertelt diegene wel allemaal dingen die je zelf al weet, dan nog is het de woordkeuze die je op nieuwe ideeën kan brengen.

De Dirigentenacademie organiseert hiervoor een paar cursusdagen: Basiscursus Dirigeren en Effectief Repeteren. Dompel je 1 dag onder in de wereld van de slagtechniek en/of repetitietechniek.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>