12 oktober 2012

Vanavond begint The Voice Of Holland met de tweede ronde: The Battles! Ondanks het feit dat dit alweer het zoveelste talenten-zoek-programma is op de tv, naast en na Idols en X-factor, vind ik The Voice Of Holland wel iets hebben. Er wordt heel positief ingegaan op de kandidaten en er wordt BLIND auditie gedaan. En laat dat nou iets zijn wat ik interessant vind.

Blind

De coaches (niet: juryleden) zien de kandidaten niet, maar mochten ze een kandidaat goed vinden klinken, dan rammen ze vol overgave op de rode knop voor hun neus. Daar gaat het toch om? Hoe klinkt iemand. Niet of iemand een mooie show neerzet, niet of iemand prachtige benen heeft, maar om de stem en wat diegene vertelt met het nummer dat hij of zij zingt.

Wat de coaches wel (kunnen) zien, is de reactie van het publiek op de performance van de kandidaat. Ook dat is erg prettig. Zo kun je zien wat de uitstraling en performance met het publiek doen.

The Voice Of Holland Voor Koren

Waar ik zo tegenaan loop in korenland, en nu heb ik het vooral over popkoren, maar ook vocal groups kunnen er wat van, is de overdaad aan regie, pasjes en opstellingen. Vaak hebben ze ook in de verste verte niks meer te maken met wat er vertelt wordt in de nummers die gezongen worden. Het wordt een soort ‘masker’ waarachter een koor zich gaat verschuilen om, in de meeste gevallen, de zang te compenseren.

Het zou niet eens zo gek zijn om eens te repeteren in een kooropstelling om dan de interpretatie en beleving van een nummer te oefenen. Vragen die je zou kunnen stellen om hier mee aan de slag te gaan zijn o.a.:

  • Welk verhaal vertel je?
  • Welke emotie hoort daarbij?
  • Hoe gaan en kunnen we die uiten?
  • In welke mate speelt dynamiek daarbij een rol?
  • In welke mate speelt het tempo daarbij een rol?
  • Wat doet je blik tijdens het nummer?
  • Welke mimiek hoort bij de emotie?

Allemaal vragen die je kunt gebruiken om de emotie en het verhaal van een nummer te versterken. Zelfs bij het inzingen kun je hier al aandacht aan besteden. Koppel emoties aan je inzingoefeningen. Laat je zangers op één oefening allerlei verschillende emoties overbrengen.

Misschien is het ook goed om een The Voice Of Holland-situatie te creëren. Laat een paar koorleden met de rug naar het koor zitten en zo het verhaal te ervaren; los van het beeld en dus voelen met je oren.

Ik weet nog niet of ik vanavond wel ga kijken naar de Battle-rondes van The Voice Of Holland. Het leukste onderdeel is wat mij betreft al afgelopen. Ik blijf erbij: een supervondst, die Blind Auditions. Laten we die ideeën ook eens in ‘onze wereld’ gebruiken.

Wat vind jij? Of heb je nog andere ideeën hierover? Laat dan een reactie hieronder achter. Dan kunnen we elkaar verder helpen.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>