11 februari 2013

In de vorige post vertelde ik over de Jump-Over Methode. In dit artikel ga ik het hebben over het voorbereiden achter de piano en op welke manier je de piano moet in gaan zetten als je je effectief wilt voorbereiden voor je repetitie.

Ken je partijen

Het is van belang dat je zelf alle partijen moeiteloos kunt zingen. Kun je dat (nog) niet dan kan ik je garanderen dat deze techniek enorm gaat tegenvallen wanneer je het gaat proberen. Het is dus aan te raden om nog even een laatste check uit te voeren op je kennis van de partijen.

Tempo

Met deze oefening is het belangrijk dat je een stabiel tempo neemt. Het hoeft niet het tempo te zijn waarop het stuk uiteindelijk uitgevoerd moet gaan worden. Neem vooral een heel langzaam tempo waarin je absoluut geen fouten kunt maken en hou het stabiel (niet vertragen of versnellen).

Voorbereiden Achter De Piano

Nu ga je één partij zingen en één andere partij tegelijkertijd spelen op de piano. Dit vergt wat oefening, maar wanneer je het voor elkaar kunt krijgen dit te doen, krijg je meer inzicht in de samenhang van verschillende stemmen onderling.

Ook zul je merken dat je tijdens het dirigeren meer je aandacht kunt verdelen over de verschillende stemmen. Je gaat ook beter horen waar het mis gaat in het koor. Als je je op deze manier gaat voorbereiden achter de piano kun je veel efficiënter en effectiever gaan repeteren.

Pianolessen

Ben je na het lezen van dit artikel op de gedachte gekomen om pianolessen te nemen, maar wil je daar niet teveel tijd aan kwijt zijn? Ga dan naar deze pagina. Hier leer je op een snelle en eenvoudige manier piano spelen. Het is echt een onmisbare skill voor elke dirigent.

Cursus Piano Spelen

Heb jij nog meer methodes waarmee jij altijd goed voorbereid op een repetitie verschijnt? Laat het me weten! Laat hieronder een reactie achter.

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>