Je kent het vast wel: de afspraak was dat de noten zouden worden gekend en er staat dan net één persoon (of een paar personen) tussen die hun zaakjes niet goed voor elkaar hebben en de hele groep hiermee ophouden.

Erg jammer natuurlijk. Dit kan erg frustrerend zijn voor jou als dirigent, maar ook voor hun medezangers. Daarnaast kun je in de valkuil trappen waardoor het een zeer tijdrovende bezigheid kan gaan worden.

Belangrijk is om even na te gaan wat de ambitie en insteek is van het koor zelf. Wat is er uitgesproken door de leden over de ambitie?

Als het koor als geheel heeft besloten dat het in de eerste plaats om de gezelligheid gaat, dan moet je even nadenken of dat past bij jouw eigen doelstelling en ambities.

Heeft het koor besloten dat gezelligheid voorop staat, maar dat ook op een goed/hoog niveau gezongen moet worden, dan kun je dáármee werken!

In dat geval hoort daar nou eenmaal een mate van verantwoordelijkheid en actie bij die bij de zangers zelf ligt. Jij als dirigent hebt natuurlijk maar beperkte invloed op die stijgende lijn.

Je kunt ze hier dan op aanspreken. Haal de afspraken aan die collectief zijn gemaakt en gooi het daar op.

Blijft dit een tijd lang doorgaan (ongeveer 2/3 weken), ondanks dat je het in de repetities aangeeft, ga dan een gesprek aan met de persoon/personen. Het zou maar zo kunnen zijn dat er iets aan de hand is op persoonlijk vlak waardoor het even moeilijk is.

Probeer in dat gesprek concrete afspraken te maken zodat er weer een stijgende lijn in komt en hij/zij weer kan meedoen met het feestje zonder dat jij daar telkens wat over hoeft te zeggen.

Een afspraak zou kunnen zijn om ze een klein schemaatje mee te geven. Toen ik nog pianolessen gaf, hadden mijn leerlingen hier heel erg baat bij: 

Ik tekende een smalle. liggende rechthoek. Daar tekende ik dan vier verticale lijnen in zodat de rechthoek verdeeld was in 5 hokjes. Elke dag wanneer ze geoefend hadden, zetten ze een kruisje in een hokje. Het is misschien wat kinderachtig, maar vaak is zoiets simpels als dit nét behulpzaam genoeg om het te laten werken.

dirigentenacademie

En de lengte van het oefenen hoeft echt niet lang te zijn. Vijf tot tien minuutjes per dag is vaak al voldoende. 

Blijft het probleem aanhouden, dan is het misschien een goed moment om even met het bestuur om tafel te gaan hoe dit aan te pakken. Het is namelijk erg vervelend als de mensen die wel voorbereid naar de repetitie komen, gaan 'lopen' en jij blijft zitten met de mensen die thuis niks doen. Een goed gesprek lost vaak al het e.e.a. op.

Hieronder volgen een paar uitspraken die je in je repetities zou kunnen gebruiken 😉

“Mocht je komende week per ongeluk langs je map lopen, vergeet er dan niet ook IN te kijken”

“Zingen in een koor is een team-aangelegenheid. Als jij niet traint haalt dat de prestatie van het hele team omlaag.”

"[naam], je kent je partij niet goed genoeg. Het zou fijn zijn wanneer je daar komende week wat aan gaat doen."

"Weet je hoeveel meer plezier we beleven aan de repetities wanneer iedereen een minimale voorbereiding doet?"

“Neem me niet kwalijk dat ik uw capaciteiten enigszins heb overschat...”

Zelf ook ervaringen in deze hoek? Of heb je misschien nog een leuke tekst die we allemaal kunnen gebruiken in de repetitie als we met deze situatie te kampen hebben? Laat 'm hieronder achter in de comments. 😀

Rogier IJmker is sinds het jaar 2000 professioneel bezig met het dirigeren en arrangeren voor koren. Alle ervaring en kennis die hij heeft opgedaan in al die jaren wil hij nu delen via www.dirigentenacademie.nl.

Verder is hij dirigent van drie koren en schrijft hij arrangementen voor koren en vocal groups in binnen- en buitenland, voor (semi-)professionele maar ook amateurgezelschappen.

  • Angela Jansen schreef:

    Herkenbaar. En soms heel frustrerend. Je steekt zelf ook tijd en moeite in de voorbereiding.

    • Klopt helemaal, Angela. Bedankt voor je reactie!

      Het enige probleem is dan wel (als ik dat aangeef) dat ik betaald wordt, en dat zij betalen. Dus daar zit een verschil.

      Kun je ook weer tackelen door aan te geven dat ze, omdat ze moeten betalen, vrijwillig gekozen hebben om bij dít koor te gaan zingen.

      Vrijwillig, maar dat betekent niet dat het vrijblijvend is.

      Zorg er nou voor dat je contributie óók goed besteed wordt, net als ieders tijd. 😉

  • Patrick Moeyaert schreef:

    Dag Rogier, ik weet niet waarom ik precies vandaag dit artikel ontvang, maar op de laatste repetitie, vorige vrijdag, heb ik precies die opmerking gemaakt. Bij de werving van leden is het thuis oefenen een voorwaarde tot lid worden.
    De argumenten die ik aanhaalde waren o.a. die afspraak, plus, wat je ook al aanbracht, het respect tonen voor de meerderheid die zich wel voorbereidt, en nu het gevoel krijgt niet snel genoeg vooruit te gaan. Daarenboven, wij repeteren tweewekelijks, maar als een concert nadert, verhoogt de frekwentie in functie van de vooruitgang. Gaan we te traag door onvoldoende oefenen thuis, dan ‘straffen’ ze zichzelf onder de vorm van verschillende bijkomende repetities. Tenslotte merkte een koorlid op van tijdig en duidelijk aan te geven welke stukken/passages op de volgende repetitie zullen afgewerkt worden, wat een terechte verwachting is. Ik reageer ook van zodra het storend wordt. Als je niet reageert, geef je impliciet het signaal dat niet oefenen OK is. Verder heb ik geen klagen, we repeteren intens gedurende twee uren en de aandacht is zeer groot.
    Dank voor het artikel
    Patrick

    • Dag Patrick,

      Bedankt dat je de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren.

      De situatie is niet uniek. Iedereen van ons, dirigenten, maakt dit mee. En dat terwijl het bij jullie nota bene als voorwaarde voor het lidmaatschap geldt.

      Heel fijn om te lezen dat je wel de twee uur goede aandacht krijgt. Heerlijk werken lijkt me dat voor jou. 😉

  • Janine schreef:

    Een vraag van een hele andere strekking. Bij een seniorenkoor is er het gevaar dat er op den duur steeds meer mensen willen gaan zitten tijdens het zingen. Behalve dat het afbreuk doet aan de kwaliteit van de zang, staat het ook niet zo mooi. Hoe gaat u daar mee om?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >